Dørhåndtak – en viktig detalj

Originale dørhåndtak pynter ikke bare opp den gamle døra, men gir også sjel og sjarm til hele rommet. Dessverre er det mange som bytter ut de originale dørhåndtakene med nye. Først bør du vurdere å restaurere dem – det er enklere enn du tror. Heldigvis kan

_mg_9423

Originale dørhåndtak pynter ikke bare opp den gamle døra, men gir også sjel og sjarm til hele rommet. Dessverre er det mange som bytter ut de originale dørhåndtakene med nye. Først bør du vurdere å restaurere dem – det er enklere enn du tror.

Heldigvis kan man i dag få kjøpt flotte kopier av gamle dørhåndtak, men da koster det naturligvis en god del. Har dørhåndtakene allerede gått tapt er det helt kurrant å sette inn nye kopier. Du kan også velge å sette inn gamle, fra samme stilepoke. Gjenbruk lønner seg. Er du så heldig å ha originale dørhåndtak bør du ta vare på dem så langt det lar seg gjøre.

Gamle dørhåndtak kan være veldig tidstypiske og kan bidra til å datere en bygning. Husk at originale bygningsdeler er med på å øke verdien på din bolig, både kulturhistorisk og økonomisk.

På 1950 og 60-tallet var det mange som skiftet ut håndtakene i sveitserstildørene og satt inn funkishåndtak for å modernisere. Så kan man diskutere om man skal tilbakeføre til opprinnelig stil eller ta vare på dørhåndtakene som har vært der de siste 50-60 årene. Dersom man finner de opprinnelige dørhåndtakene på loft eller i kjeller bør man nok sette dem tilbake, men gjerne beholde et par av de «nye» håndtakene, for å vise den delen av husets historie. Husk at det var ganske vanlig å ha forskjellige dørhåndtak i gamle hus. Du trenger ikke bytte ut alle for å få like dørhåndtak i hele huset.

Men mine gamle dørhåndtak er jo mørke av skitt og fulle av malingflekker, da er det vel bare å bytte de ut, tenker du kanskje.  Nei, selvfølgelig kan de fikses! Her viser vi hvor enkelt du selv setter dem tilbake til fordums prakt.

img_7584

FØR: Håndtak fra siste halvdel av 1800-tallet. Dette er ikke et uvanlig syn;  et dørhåndtak som er tilsølt med maling, både på treverk og metall. Messingen kan også, i noen tilfeller, ha blitt helt svart av skitt og oksidering. Fortvil ikke, med noen enkle grep kan dette bli like fint som nytt.

img_8763

For å ta ut et dørhåndtak som står i døra, bruk en liten tang og trekk splinten forsiktig ut. Dørhåndtaket er da enkelt å ta fra hverandre. Da er du klar til å starte arbeidet!

img_7590

Ofte sitter malingen løst og du kan bruke en liten spikkekniv og skrape malingen forsiktig av. Du kan også benytte malingsfjerner. Vær lett på hånden og føl deg fram, slik at du ikke lager for mange riper i treverket. Små, overfladiske riper kan pusses bort med litt fint sandpapir. Skrap både treverk og metall helt rent. Små riper i metallet forsvinner når du pusser og polerer til slutt.

img_7625

Etter at malingen er fjernet påføres et poleringsmiddel for messing/metall. (Fås kjøpt i vanlig dagligvare) La det tørke litt og gni over med vanlig stålull. Poler metallet med en myk klut til slutt, slik at messingen blir fin og blank. Treverket gnis inn med matolje, parafinolje eller linolje – så er dørhåndtaket klart til montering, og nye 100 år. Bruk samme fremgangsmåte på nøkkel-skiltet.

Lykke til med prosjektet!

_mg_9423

Tekst og foto: Tor Harald Frøyset

Artikkelen sto på trykk i utgave 4 2013