Hjemmebrygget øl til jul

 

Hjemmebrygget øl i glassmugge.

Øl er mye brukt som festdrikke på Sygard Grytting i Gudbrandsdalen, her er ølkrus og servering av øl i gammel glassmugge. Foto: Asmund Hanslien

Ølbrygging hører tradisjonelt med til juleforberedelsene. Øl har alltid vært den vanlige juledrikken, men det ble også brygget til de andre høgtidene i året. Hjemmebrygget øl er festlig og virkelig et godt alternativ til kjøpdrikke. Det er økonomisk om en skal ha drikke til mange, og overkommelig å lage. Ølbrygging er kultur og ivaretagelse av tradisjoner. Lyst til å prøve?

Det finnes mange oppskrifter på hjemmebrygget, alkoholfritt matøl, men noe er felles: Kok opp vannet når sukkeret skal i. Vannet må ikke være for varmt, ikke over 37 grader, når en har i gjæren. En kan bruke tomtebrygg, og ingrediensene i tillegg er gjær, vann og sukker.

Einerlåg, som setter en ekstra god smak, lages ved å koke ca. en kilo med einerkvister i ti liter vann en timestid. En kan brukevørterøl eller bayerøl i stedet for tomtebrygg. En del av sukkeret kan med hell byttes ut med mørk sirup. Det går også an å bruke brunt sukker, honning eller kandis sukker.

Det varierer hvor lenge ølet skal stå før det kan drikkes, men som oftest må en regne med en uke eller to. La det gjerne stå et par dager i romtemperatur før det settes kjølig.

Tomtebrygg til jul

Denne porsjonen krever stor kjele og kan deles om det blir for mye.

  • 20 liter vann
  • 40 gr. gjær
  • 1 fl. tomtebrygg
  • 2 ss maltekstrakt
  • 2 kg. sukker
  • 1 fl. pils

Kok opp vannet som så kjøles ned til 30 – 35 grader (må ikke være varmere)

Løs opp gjæren, bland alt og la det stå i varmt rom ca. 12 timer

Tappes på flasker eller lignende og korkes godt.

Settes i kjellertemperatur ca. en uke.

Øl som kan lagres lenge

  • 25 l. vann
  • 3 – 4 kg sukker
  • Saft av 8 sitroner
  • 2 fl. tomtebrygg
  • 1/2 gjærklump

Øl med vørterøl

  • 15 liter vann
  • Ca. 1.2 kg sukker
  • 2 fl. vørterøl
  • 1/2 fl solo
  • 1 liten bit gjær (som en sukkerbit)
  • Litt sukkerkulør

La det klarne før det tappes på flasker.

Dette ølet er ikke som tomtebrygg og krever lengre tid før det blir ferdig.

Øl fra Sygard Grytting (basisoppskrift)

  • 10 liter vann (eller silt einerlåg)
  • 1 kg. sukker
  • 1/2 fl. tomtebrygg
  • 2 fl. vørterøl
  • ca 25 gr. gjær

Gryttingøl med krydder

Ingredienser:

  • 10 l vann
  • 1-2 ts nellikspiker
  • 2 – 3 biter hel ingefær eller 1 ts malt ingefær
  • 1 ts pepper
  • 700 gr. sukker
  • 1/2 kg mørk sirup

Kok opp vann, sukker og sirup. Etter avkjøling tilsetter du 25 gr. gjær

Det går an å lage seg egne varianter av smakstilsetninger. Du kan ha oppskåret sitron eller appelsin, eller bare skallet, knuste enebær eller lakris. En del oppskrifter har humle som en får kjøpt på apoteket, tilsett ca. 30 gr.

Tett kork

Forutsetning for godt øl er tett kork, og om ølet skal bli friskt må du skru ekstra godt til. I dag brukes også brusflasker med skrukork eller plastikk kanner. Bruk hyggelige flasker dersom de skal stå på bordet.

Når ølet serveres må en ta flasken inn straks før det skal serveres. Korken trekkes forsiktig opp, gjerne over vasken for sikkerhet skyld, og helles over i en mugge om det spruter.

Gjenbruk av øl

Øl som ikke blir drukket opp kan gjerne benyttes i brøddeig. Sjøl prøvde jeg å ha i hjemmebrygget, gjenglemt øl etter jul – og det ble godt brød. Husk da at det trengs mindre gjær i deigen. Øl brukt i mat har blitt populært de siste årene og det finnes flere kokebøker med en rekke oppskrifter på dette. Verdt å prøve!

Tekst: Brit Skurdal Braastad / Simenstad Gard.

Denne artikkelen sto på trykk i utgave 6 2011

 

Comments are closed.