Pizzaoppskrift fra Geitmyra matkultursenter.

topp_img_4487

I juleutgaven av Gamle Hus Hager & Interiør kan du lese om den kjente matskribenten Andreas Viestads restaureringsprosjekt – den vakre barokkbygningen fra 1755, og det nyoppstartede Geitmyra matkultursenter for barn midt i Oslo. Her får du oppskriften på den smakfulle pizzaen

elevene ved Geitmyra matkultursenter lærte å lage da vi var på besøk tidligere i høst.

 

img_4143

Denne deigen kan langtidsheves. Jo mindre gjær du bruker i deigen, desto lenger må den heve. Samtidig betyr det at smaken får mer tid til å utvikle seg, så har du tid er det best å sette deigen dagen i forveien. Du kan bruke oppskriften til et brød som hever i en time til doblet størrelse, men da må mengden gjær dobles. Oppskriften kan brukes til 2 brød eller 4 (tynne) langpanne pizzaer.

600 g siktet hvetemel

600 g fin sammalt hvete

10 g fersk gjær

1 ss salt

8 dl lunkent vann

Vei opp melet og ha det i en bolle sammen med salt. Lag en liten fordypning midt i melet.

Mål opp vann, løs gjæren i vennet og hell det i melet. Eltes sammen en liten stund.

Dekk bollen med plastfolie eller lokk og sett kjølig over natten,

Neste dag: Hvis deigen har stått i kjøleskap trenger den å få romtemperatur før den eltes. Elt deigen godt i 5-10 minutter. La den hvile i 45 minutter.

Mens deigen hviler kan du lage saus og fyll til pizzaen. Når deigen er ferdig hevet, del den inn i fire emner. La den etterheve i noen få minutter før fyllet legges på.

Stek midt i ovnen på 220 grader i ca 15-10 minutter.

Dersom du skal bake brød, elter du deigen etter den har hvilt i 45 minutter. Form 2 brød og legg på stekeplate dekket med bakepapir. Stek midt i ovnen på 175 grader i 35 minutter.

img_4477

Pizzasaus

Sannsynligvis var de første tomatene som kom til Italia gule, siden de ble kjent under navnet pomi d’oro, som betyr «epler av gull». Tomaten er egentlig et bær, men kategoriseres gjerne som en grønnsak siden det er det vi bruker den som.

Det finnes flere hundre ulike sorter tomater, både gule, røde, brune og stripete, små, store, avlange og dråpeformede.

Her får du oppskrift på to pizzasauser, en som skal kokes og en fersk. Sausene kan brukes både til pizza og pasta.

Fersk pizzasaus med basilikum.

500 gram tomater, gjerne cherrytomater

1 ts salt

2 fedd hvitløk

10-15 basilikumblader

1 ss olivenolje

Skyll tomatene godt og del dem i små biter.

Legg de over et dørslag og press litt av saften ut av dem med hendene. Tilsett salt, rist godt og la tomatene stå og renne av seg i et par minutter. Rist dem igjen.

Mens tomatene renner av seg, finhakk hvitløk og riv basilikum i små biter.

Bland hvitløk, basilikum og olivenolje med tomatene og sausen er klar til bruk.

 

Tips: Vi forsøkte å lage denne selv og den ble helt nydelig med skinke og ost på. Kan også lages som smakfull vegetarpizza.

 

Kokt pizzasaus med oregano.

2 ss olivenolje

2 fedd hvitløk

1 ss frisk oregano eller 1 ts tørket oregano

400 gram tomater, ferske eller hermetiske

1 ts salt

Finhakk hvitløken. Bruker du fersk oregano finhakker du den også.

Bruker du ferske tomater hakker du tomatene i biter.

Ha olivenolje i en stekepanne og stek hvitløk og evt tørket oregano. Fersk oregano kan du ha i sausen når den er ferdig. Stek på middels varme til det begynner å dufte godt.

Ha i tomatene og rør rundt. Sett ned varmen og la sausen koke inn i 20-30 minutter. Rør i sausen fra tid til annen. Sausen skal bli ganske tykk.

Når sausen er ferdig, smak til med salt.

La sausen bli lunken før du har den på pizzabunnen slik at bunnen ikke blir seig og fuktig.

img_4489

Tips til gode pizzafyll av ferske råvarer:

Pizzafyll med timian, hvitløk og chili.

Bruk gjerne morter eller finhakk ingrediensene.

Ta en liten neve timian, litt salt og støt i morteren. Ha i ½ hvitløksfedd og litt chili. Mos sammen og tilsett et par spiseskjeer olivenolje.

Smør en tomatsaus tynt utover pizzabunnen og fordel timianblandingen utover. Riv gulost og dryss over.

Stek på 220 grader i 10-20 minutter.

Andre tips til fyll:

Salami, skinke, tunfisk, sopp, squash eller oliven. Det å raspe litt forskjellige oster kan gi en ekstra god smak til pizzaen.

img_4487

Besøk gjerne Geitmyra matkultursenters hjemmeside eller blogg.

img_4505

Alle foto: Kari-Marte Frøyset

Comments are closed.