Romantisk landkjøkken på Kapp

Kapp_DSC6263

Familien Nedbergs hus ligger vakkert til i en stor, gammel eplehage på Kapp, med flott utsikt ned mot Mjøsa. Bakken, som huset så passende heter, er opprinnelig fra 1922 og var preget av uheldige moderniseringer da familien kjøpte eiendommen i 2005.

Tilbakefører fasade og interiør

– Da vi kjøpte huset var det koreapanel på veggene og alle vinduer var byttet ut med husmorvinduer. Huset har utsikt mot nord, vi oppfattet huset som mørkt og ville åpne opp og slippe til lys og luft, forteller Nina.

Nå tilbakeføres fasaden og husmorvinduene byttes ut med mer passende krysspostvinduer, med smårutete rammer øverst. Ekteparet har også bygget på en ny glassveranda på vestsiden av fasaden, for å få fullt utbytte av utsikten ned mot vannet.

Her er det god takhøyde og utgang til terrassen mot sør. Det er brukt gamle vinduer og gulvet er lagt med gjenbruksmaterialer fra en gammel låve. Rommet er også tenkt å fungere som et lite oransjeri, hvor det kan dyrkes frem eksotiske planter som appelsiner og lime.

 

– Jeg stortrives her ute på glassverandaen. Her kan jeg sitte og nyte den fantastiske utsikten og beundre rosene utenfor vinduet, sier Nina og forteller at da de kjøpte huset var det et lite, mørkt tilbygg der glassverandaen er nå. Et kaosrom med fryseboks og kjellerlem. Petter tenker muligens mer på de utallige vindusrutene han har kittet når han sitter på glassverandaen. Han kommenterer at livet som hobbysnekker og restauratør er langt fra rosenrødt.

– Man blir jo til tider litt sliten av å bo midt oppe i et slikt oppussingsprosjekt. Det er mye å sette seg inn i, og jeg er jo ikke noen håndverker. Så jeg må vel innrømme at jeg har et noe ambivalent forhold til gamle hus, innrømmer han.

Vanskelig planlegging.

Petter syntes det tidligere kjøkkenet fra 70-tallet var mer praktisk. Ekteparet er glade i å lage mat sammen, men føler at benkplassen blir til tider litt liten for to. De har diskutert muligheten for å sette inn en kjøkkenøy for å få bedre dynamikk og større arbeidsflate.

– Vi syntes det var vanskelig å planlegge kjøkkenet. Krav til estetikk og utseende skulle møte krav til funksjonalitet og brukervennlighet. Vi syntes så absolutt kjøkkenet har blitt et godt rom å være i, det er veldig pent å se på, men det oppleves til tider litt upraktisk. Jeg syntes også det er litt problematisk å skulle lage et kjøkken i gammel stil, fordi jeg opplever at det såkalte landkjøkkenet har blitt en klisjé. Men på den andre siden er det jo et unikt kjøkken, i og med at det er håndlaget av et lokalt firma og tilpasset vårt hus spesielt, avslutter Petter.

Det som tidligere kan ha fungert som spisestue er nå slått sammen med det opprinnelige kjøkkenet til et stort rom. Innredningen er spesiallaget av snekker Roar Tinholt og skapdørene skjuler både oppvaskmaskin og kjøleskap. Noen av de høye overskapene er laget av gamle vinduer.

– Jeg er nok mer nostalgisk anlagt enn Petter, og var nok pådriveren for å få et kjøkken i gammel stil. Vi ansatte en snekker som også hadde øye for det estetiske og gamle, så han var med å påvirke oss til en viss grad. Jeg syntes vi har fått et kjøkken som kler huset. Hadde vi hatt et annet type hus, hadde vi nok valgt annerledes. Det kan hende vi velger å male kjøkkenet, men vi har enda ikke klart å bestemme oss for farge. Det er mange valg og muligheter, sier Nina.

 

Comments are closed.