Sanden Pensjonat

Nesten innerst i Sognefjorden, omkranset av stupbratte fjell, ligger det vesle tettstedet Lærdalsøyri. Hva er det som får en kunsthistoriker/arkitekt og en kulturarbeider til å bosette seg på dette stedet? Vakre, gamle hus – selvfølgelig! Usentralt? Nei, langt i fra. Lærdal ligger midt i smørøyet og

Nesten innerst i Sognefjorden, omkranset av stupbratte fjell, ligger det vesle tettstedet Lærdalsøyri. Hva er det som får en kunsthistoriker/arkitekt og en kulturarbeider til å bosette seg på dette stedet? Vakre, gamle hus – selvfølgelig!

Usentralt? Nei, langt i fra. Lærdal ligger midt i smørøyet og veinettet har utviklet seg fra smal sti for 1000 år siden til bred Europavei med verdens lengste veitunnel i vår tid. Både Harald Hårfagre, Olav den Hellige, og kong Sverre med sine birkebeinere har lagt veien om Lærdal. Fremdeles ligger de historiske veiene der, nå som yndede turistmål, og gir de som ferdes der uforglemmelige inntrykk og minner for livet.

Overnattingssted siden 1897

Ekteparet Jon E. Tamnes og Hallvard Trohaug flyttet til Lærdalsøyri i 1992, da Jon fikk jobb som kultursjef i bygda.

– Det var den særpregede bebyggelsen i Gamle Lærdalsøyri som har fått oss til å bli værende, sier Hallvard.

– Ja, de rundt 170 bygningene fra 1700- og 1800-tallet i det historiske sentrum utgjør en fin helhet, i stemmer Jon. De er begge aktivt med i Fortidsminneforeningen, Jon er daglig leder av Sogn og Fjordanes avdeling og Hallvard i hovedstyret.

Sammen har de har drevet Sanden pensjonat siden 1994. I begynnelsen leide de av den daværende eieren, før de i 1998 kjøpte bygningen med tilhørende uthus og hage.

Huset ble oppført på 1840-tallet og har vært om- og påbygd i flere etapper. I følge branntaksten fra 1898 hører også et uthus, en stall med plass til fire hester og et fjøs med til eiendommen. Det ble bygget som butikklokale, men det har vært overnattingstilbud her siden 1897 – fra 1911 og fram til 1976 under navnet Sanden Kafe og Pensjonat. Pensjonatet har vært i samme families eie fra opprinnelsen og fram til Jon og Hallvard kjøpte bygningen.

Miljø i fokus

– I begynnelsen brukte vi huset som privatbolig og leide ut enkelte rom. Etter hvert har det blitt mer og mer et pensjonat og mindre et privathus. Vi ønsket å forbedre og har sakte men sikkert utvidet blant annet åpningstidene og frokosttilbudet, forteller Jon og legger til at de begge er opptatt av bærekraftig og miljøvennlig drift.  Sanden Pensjonat er en sertifisert Miljøfyrtårn-bedrift og resirkulerere hele 90% av alt avfall. Også gjestene oppfordres til å være miljøvennlige under sitt opphold. Resirkuleringsbeholdere er plassert i gangen, lett tilgjengelig for alle som overnatter her.

– Å være en Miljøfyrtårnbedrift vil si at vi må følge kravene som er satt, i alle ledd; som innkjøp, energiforbruk, transport og arbeidsmiljøet til eksempel, forklarer Jon.

I utgangspunktet holdt pensjonatet en svært enkel standard.  Jon og Hallvard har renovert bygget varsomt i flere omganger.

– Vi har gjort mye, men filosofien har hele tiden vært at arbeidene ikke skal synes. Både vann, kloakk og elektrisk anlegg er utbedret og vi har fått laget varevinduer til hele huset. I spisesalen har vi for eksempel supplert med huntonittplater, lik de opprinnelige fra 1950-tallet. Alle rom oppfyller nå krav til brannsikkerhet og rømningsvei. I tillegg har vi et brannvarslingsanlegg som er koblet direkte til brannstasjonen, på lik linje med resten av husene i dette verneverdige området, forteller Jon.

Bruktbutikk i tillegg

– Pensjonatet er, foruten campingplassen, det eneste overnattingsstedet som er åpent hele året. Vi har merket økt pågang i vinterhalvåret i det siste. Det er for det meste forretningsfolk på gjennomreise eller pasienter og pårørende til sykehuset, forklarer Jon og legger til at pensjonatdriften har blitt en livsstil.

– Det kan nok synes som en romantisk drøm for mange, å drive eget pensjonat på denne måten. Men sannheten er at det har krevet hardt arbeid, god økonomi og mange lange dager. Det har ikke blitt noen sydenferier de siste årene, ler Hallvard.

Det er hans egenerklærte samlemani som er opphavet til Lærdalsøyri Brukt & Antikk, et steinkast lengre ned i gata. Hallvard driver også auksjonsvirksomhet og trår til om det er dødsbo som skal avhendes i Sogn.

– Da jeg studerte til å bli arkitekt var en av mine store hobbyer å reise rundt på skattejakt på loppemarkeder. Etter hvert ble det litt vel mange ting og jeg foreslo å åpne bruktbutikk. Butikken holder åpent om sommeren og har etter hvert fått selskap av Ellen Ørnes utsalg på hjørnet tvers overfor pensjonatet. Det er viktig å bidra til at det er liv i de gamle butikklokalene, det gir turister og andre besøkende en enda større grunn til å stoppe opp her.

 Hjemmekoselig atmosfære

De to driftige karene har gjort endel av renoveringsjobben egenhendig, ellers har de benyttet seg av dyktige lokale håndverkere. De har snekret og malt, servert frokost og vasket. De har bevisst latt badene ha en moderne karakter, siden det uansett ikke var innlagt bad i huset før på 1950-tallet. Jon og Hallvard har ikke hatt noe ønske om å lage et «historisk hotell» men lar bygningen fortelle sin egen historie. Huset har spor fra ulike tidsepoker

– Vi synes det er en viktig del av helheten, det å bevare de interiørmessige endringene som har vært gjort her opp gjennom årene. Dessuten har det jo også vært lønnsomt både økonomisk og miljømessig, understreker Hallvard.

Fra og med 2010 har de kunnet tilby tre rom med egne bad, fire rom med bad på gangen og for de med behov for større plass, et sjarmerende lite hus i Øyragata. Både pensjonatet og feriehuset er innredet med møbler fra ulike tidsepoker. Her finner du ikke historisk korrekte interiører, men en herlig miks av eldre og nyere møbler og lokal kunst på veggene – alt er med på å skape en hjemmekoselig og avslappet atmosfære.

Deres siste prosjekt har vært «Vaskerannaloftet», som ligger vegg i vegg med pensjonatet.  Det har ikke har bodd folk der siden 1950 tallet. Bygningen hadde opprinnelig naust i første etasje og bolig i andre.  Dette har Hallvard tegnet om fra uthus til bolighus, og nå skal de innrede sin egen leilighet der. I bakgården blomstrer det i en liten, frodig hage. Overnatter du på pensjonatet er det ingen ting i veien for å spise frokosten ute på en av hagebenkene benk før du legger ut på en vandring blant sjarmerende hus i Gamle Lærdalsøyri.

Teskt og foto: Kari-Marte & Tor Harald Frøyset / Norske Hjem

Se mer på sandenpensjonat.no og brukthandelen.no