Blondegardiner til gamle hus

 

topp_fredholm

Helen Fredholm er kjent for sin vakre besøkshage i Totenvika, en halv time sør for Gjøvik. Hennes interesse for det nostalgiske strekker seg fra hagen, via sveitserhuset og helt inn i interiørene. Hun går ikke av veien for å kalle seg «blondedame» og forteller at alt fra plantevalg i hagen til hennes lidenskap for gammelt håndarbeid avspeiler dette.  Nå har hun tatt et skritt til i denne retningen og begynt som forhandler av gammeldagse blondegardiner.

 

 

– Jeg hadde vært på utkikk etter skikkelige blondegardiner i god kvalitet til huset mitt en god stund. Ingen av de jeg fant synes å matche de gammeldagse bomullsgardinene. Lettstelt polyester er ikke min stil, forteller Helen. Tilslutt fant hun det hun lette etter – i Skottland. Her veves fremdeles vakre gardiner i 95% bomull på de samme type vevstoler som på 1800-tallet. helen_fredholm_kbakken

– Veveriet legger stor vekt på å veve etter gamle tradisjoner med bomullstråd og benytter gamle mønstre. De samarbeider med en del museer i Storbritannia som ønsker seg «ekte vare». Vi har mange gode veverier i Norge også og jeg har benyttet blant annet Krivi vev når jeg skal ha tak i vanlig, glatt linstoff. Men gammeldagse blondegardiner har jeg ikke klart å oppdrive. Så fikk jeg tips om et tradisjonsrikt veveri i Skottland via den svenske fortidsminneforeningen.

Helen er nå forhandler av de skotske blondegardinene og hjelper norske kunder på jakt etter blondegardiner med bestillinger og mål.

– Gardinene kan leveres etter ferdige mål og man kan velge både bredde og lengdemål slik at de passer til de aller fleste vinduer. Noen mønstre får man også i metervare. Selv synes jeg de ferdigvevde er finest. Det er lagt ekstra omtanke i avslutningen nederst på disse og de veves med for eksempel med en vakker tungekant, slik at man unngår fald, forteller hun.

Gardinene pryder nå de gamle vinduene i Helens sveitserhus fra 1900. Den 3,5 mål store og frodige hagen holdes åpen for publikum fra juli til september.

Foto: John Knut Baken

fredholm_img_1141

 

Ønsker du å lese mer om Helen, blondegardiner og se åpningstidene for hennes flotte engelske hage se www.fredholm.no

 

Tekst: Kari-Marte Frøyset Foto gardin: Helen Fredholm.

Denne artikkelen sto på trykk i utgave 4 2011 av Gamle Hus, Hager & Interiør.

Comments are closed.