Din egen urtehage?

urtehage_img_4122_topp

Foto: KM Frøyset

Hvorfor ikke fylle krukkene ved kjøkkeninngangen eller på verandaen med urter? Dekorativt, matnyttig og sanselig! Det er mange grunner til å satse på urtesommer – gode smaker, herlige dufter, visuell glede, medisinsk virkning, og tro det eller ei – et overkommelig prosjekt! 

Urter ble den store åpnbaringen for meg sist år, og nå ønsker jeg å gå videre. I hele vinter har jeg startet dagen med livgivende urtete fra egen produksjon. Visste ikke at urtete kunne smake så godt, og smaksbomber fra fryseren har gitt liv til mange måltider. Dette må gjentas!

_dsc3883


Bli kjent med noen

Et godt råd er å ikke starte med for mange slag. – Bli kjent med dyrkingen av noen få sorter og prøv deg fram med hvordan disse kan brukes i matlagningen. Det er også hensiktsmessig å kjøpe planter i stedet for å så. – Del planten i to eller fire, det blir billigere enn å kjøpe frø, og du kommer raskere i gang. La urtene stå ute et døgn eller to i skyggen, gjerne med litt papir som beskyttelse slik at plantene gradvis blir vant med utelivet. Urter i kjøkkenvinduet er vanskelig å få til, plasser de heller ute! En urt som trives på kjøkkenent er basillikum, den elsker varme. Og om den pottes om, får en større potte og klippes ned, kan den bli riktig frodig i kjøkkenvinduet.

Urtehagen som bed

Kombinasjonen av grønnsaker, urter og sommerblomster er særpreget i min kjøkkenhage. Hvert år har jeg mengder med ringblomster og blomkarse i kombinasjon med salatplanter og grønnsaker. Kornblomster hører også med. Kjøkken- og urtehagen er blomsterbedet mitt, her finner jeg snittblomster til buketter på bordene og godbiter til matlagingen.
Urtene kan fort bli omfangsrike og bør derfor holdes på plass. Under stabburet hadde vi liggende noen lave sementringer. Ringene ble lagt i et pent mønster, og rundt ble det sådd blomster. Særlig er det myntene som breier seg, og ikke minst løpstikke, som blir stor. Ringene er virkelig til hjelp for å holde villniset på plass. Med blomster rundt synes ikke sementkanten. Dette kan jeg virkelig anbefale.
Krever det mye? Om en ikke er perfeksjonist, er det overkommelig å ha kjøkkenhage. Jeg sår tett, for å unngå ugras. Det er lettere å komme til når det er høge bed, og det pent å se på!

Ikke for for store ambisjoner
Det gjelder å ikke legge an for stort, blir en begeistret kan en jo utvide seinere. I min kjøkkenhage er det salater jeg lykkes best med. Salat er satsingsområdet mitt. Jeg kjøper alt jeg kommer over av salatpakker og prøver mange sorter. Sår en flere ganger blir vekstsesongen lang. Jordsmonnet i min hage passer tydeligvis til salat, bortsett fra ruccola, som jeg for lengst har gitt opp. Den skal visst ikke ha for god jord. Etter hvert finner en ut hva som passer.

Basisurter
Grasløk og persille trengs det mye av. Bergmynte eller oregano og timian hører med og er godt til stekte retter. Fransk estragon var et nytt bekjentskap, herlig i berneaus sausen sammen med mye persille.  Mynten blir det god te av til vinteren, og bladene kan friske opp mange  vannkarafler gjennom sommeren. Sitronmellisse gir pynt på desserter og er god i te, men den må da kunne brukes til så mye mer! Og husk lavendel som både  har vakker farve og lukter godt!

Tips til urtehagen:

Salat, ulike slag
Fransk estragon
Bergmynte
Løpestikke
Basilikum
Grasløk
Oregano
Timian
Persille
Ringblomster
Blomkarse

img_4122

Comments are closed.