Din hage – en historisk hage ?

Helgen 3. - 4. september er det nok en gang duket for Hagehistorisk Marked på vakre Sveinhaug gård!
Helgen 3. – 4. september er det nok en gang duket for Hagehistorisk Marked på vakre Sveinhaug gård!

Har du en hage fra 1970-årene eller før? Ja, da har du en historisk hage. Og den er slett ikke bare for nerder og spesialister!

Det sier Ingeborg Sørheim som driver Sveinhaug gård & historisk pensjonat i Ringsaker, og startet Hagehistorisk marked i 2009. Siden den gang har markedet vært det viktigste treffstedet for hageglade som særlig bryr seg om den historiske hagen.

Men du trenger altså ikke et slott og et fullkomment 1700-talls anlegg med karpedam, buksbomhekk og spaliert frukt for å interessere deg for gamle hager. I en 1970-tallshage kan krypfuru og potentilla være den helt riktige planten, sammen med en tidsriktig hammock og noen fete furumøbler. I en funkishage kan det være storvokste, lettstelte, herdige og stedegne stauder, og skifer på uteplassen. Det handler uansett om å finne den opprinnelige intensjonen i anlegget. Og så er det så klart lov å leve ut drømmen med de fineste plantene du vet, enten det er slik eller sånn. – Det er jo din hage!

En hyggelig lunsj under åpen himmel hører med på markedet!
En hyggelig lunsj under åpen himmel hører med på markedet!

Uansett stil og periode: På Hagehistorisk marked treffer du forhandlere, gartnere, arborister og eksperter som hjelper deg med å finne tidsriktige stauder, roser, frukttrær, bærbusker, grønnsakfrø, møbler og annet hageutstyr. På kjøpet får du kunnskap om voksested og pass. Dessuten finner du det aller beste håndverktøyet og masse lekkert spesialutstyr til skjøtsel og vedlikehold, og gode råd for gartneren.

Yrende liv på tunet under Hagehistorisk Marked - her finner du mye spennende!
Yrende liv på tunet under Hagehistorisk Marked – her finner du mye spennende!

En historisk hage er ikke nødvendigvis en økologisk hage. Folk har til alle tider grepet til kjemikalier og gift så snart man har sett sitt snitt, men i dag ser vi jo helst at historiske hager også skjøttes økologisk. Sveinhaug gård har vært drevet økologisk i 15 år, og det er naturlig for Ingeborg å heise økofanen der. Den økologiske hagen er derfor godt representert under markedet, med en rekke utstillere, produsenter og foredragsholdere.

Yngve Ekern, velkjent matskribent i Aftenposten, kommer til Sveinhaug.
Yngve Ekern, velkjent matskribent i Aftenposten, kommer til Sveinhaug.

Hele kjeden fra jord til bord er med. Du finner et vell av lokale produsenter med bær, frukt og grønnsaker, – både ferskt og foredlet på glass og flaske. En av landets dyktigste kokker og restauratører, Tore Namstad, kommer. Han åpnet nylig STOCK i Bjørvika, driver Kafé Oslo på Litteraturhuset og Kafé Løve på Det Norske Teatret, og har en rekke restaurantmeritter bak seg. Med seg har han Yngve Ekern, velkjent matskribent i Aftenposten, kokebokforfatter som i de senere år har markert seg også mat- og landbrukspolitisk, så det er duket for mye god kokking og ditto debatt.

Kunsthåndverk og kunst for hagen hører også med, fra kule fuglekasser og småskulptur i keramikk og glass utstilt i hagen, til Elena Engelsens praktfulle dyreskulpturer i bronse som stilles ut i galleriet. Hun er selv til stede sammen med kuratorene for å snakke om kunsten.

Det bli foredrag og demonstrasjoner ute og inne hele dagen, begge dager. Og har du ikke fått nok den første dagen, kommer du inn neste dag på samme billetten.

Som alltid; Godværskafeen er åpen med sin rustikke, grønne meny med råvarer fra Sveinhaugs egne økologiske kjøkkenhage, flere matstasjoner med deilig bakst, hjemmelaget mat og bakerovnspizza, fine lekesteder for barn, dyr å hilse på, og herlig kafémusikk i hagen.

Vea – Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører er samarbeidspartner, sammen med Magasinet Norske Hjem.

Les mer på www.sveinhauggard.no

og følg med på facebooksiden til Hagehistorisk Marked for mer info.

Klikk her for program!

MER INFO:

Inngang kr 100,- for voksne, gratis for barn.

Gratis parkering.

Billetten gjelder begge dager, og inkluderer alle foredrag og demonstrasjoner.

 

VEIBESKRIVELSE:

Adresse: Åshøgdvegen 606, 2360 Rudshøgda

Hvis du kommer sørfra, for eksempel fra Hamar: Ta av E6 ca 6 km etter Br. dal, skiltet til Gaupen. Følg så skiltet til Ringsaker kirke, 6 km (To ganger til høyre med det samme du har tatt av E6). Du er nå på Åshøgdvegen, og Sveinhaug ligger i motsatt ende av den, nesten nede ved Ringsaker kirke, på venstre side. Rød mjølkerampe og skilt ved veien.

Hvis du kommer nordfra, for eksempel fra Lillehammer: Ta av E6 rett etter Mjøsbrua, -mot Moelv. Kjør rett fram i første rundkjøring – mot Ringsaker kirke, 3 km. Med det samme du har passert kirken tar du til venstre, – mot Ås.  Du er nå på Åshøgdvegen, og gården ligger på høyre side, 300 m etter kirken. Rød mjølkerampe og skilt ved veien.

 

Rull til toppen