Ekte eplevelser på Eplegården

epler_topp_dsc4860

Tor Erling Gransæther fridde til sin Sissel på en benk under en bjørk hvor det er utsikt over eplehagen og fjorden. Siden den gang har det vært de to – og eplene!  I 2000 tok ekteparet over driften av hans slektsgård Søndre Storsand i Buskerud. Her har de satset, videreutviklet og foredlet

gårdens epleproduksjon til et helstøpt firmakonsept og en «eplevelse» for besøkende.

 

topp_dsc4902

Sissel og Tor Erling på vandring i eplehagen. I bakgrunnen ses den røde sidebygningen fra 1943. Den er bygget på tuftene av et eldre hus.

– Vi liker å kalle det «eplevelser» fordi vi selger mer enn bare mosten på flaska, produktet er summen av opplevelsen kundene som kommer hit får. Det er et bevisst valg at vi ikke har nettbutikk for å si det sånn, smiler Tor Erling og langer ut ned over jordet.

– Eplegården har så absolutt blitt en livsstil! Jeg går ut på tunet og tenker på hvor fantastisk vi har det, selv om jeg ikke kan huske sist jeg ikke jobbet til halv tolv om natta, ler den blide bonden.

På rad og rekke henger fristende eplefrukter og bonden venter på akkurat rett tidspunkt for å høste. Nederst i eplelunden står gamle, krokete små epletrær. Oppover mot hovedveien står spede, nyplantede trær – likevel bugnende av epler.

_dsc4874_b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sissel og Tor Erling Gransæther ved benken under bjørketreet der frieriet foregikk. De har ikke angret en dag på at de valgte å satse på hverandre og Eplegården.

ENDRET KONSEPT
Det var Tor Erlings tippoldeforeldre som plantet de første epletrærne på Søndre Storsand, for over 120 år siden. Besteforeldrene spesialiserte driften og satset på epleproduksjon for fullt på 1950-tallet og hans foreldre utvidet driften ytterligere på 70-tallet. I dag steller familien Gransæther rundt 4000 epletrær, flere av dem er gamle sorter. Et godt år gir rundt 40 tonn frukt som blant annet blir til 20.000 liter eplemost.

_dsc4922

Epleården ligger høyt og fint til på vestsiden av Drøbaksundet med utsikt mot Drøbak i øst. Gården, Søndre Storsand gård, blir bare kalt Eplegården på folkemunne, siden det er bare denne gården igjen på hele Hurum som driver kommersielt med epler.

– Vi fant raskt ut at vi måtte legge om driften her på gården om vi skulle klare å leve av den. Vi er femte generasjon og tanken på å la mine forfedres slit gå til spille var utenkelig. Dermed måtte vi gjøre noen grep slik at vi og kommende generasjoner kunne forsette som eplebønder, forteller Tor Erling.

– Mor solgte alltid epler fra trappa, så på den måten har det vært gårdsutsalg her tidligere. Vi har bare rendyrket konseptet og tatt eplene et skritt videre med «eplevelser». Besøkende kan se mosten som pasteuriseres og tappes på flasker gjennom vinduet i gårdsbutikken. Flaska har ikke forlatt gården før den blir kjøpt, forteller den stolte bonden. Eplegården leverer også most til utvalgte restauranter på Østlandet.

_dsc4757

Fra gårdsbutikken og utsalget kan besøkende se gjennom et vindu og inn i produksjonslokalene. I tillegg til epleprodukter selges det også interiørvarer.

FIN AROMA
Tor Erling og Sissel tilsetter verken sukker, vann eller tilsetningsstoffer i mosten og i motsetning til mange andre har de valgt å fremheve de ulike eplesortenes kvaliteter. Her presses Gravenstein, Åkerø og Sävstadholm hver for seg. Resultatet kan anbefales. Ikke visste vi at det var så stor smaksforskjell!

_dsc4746

Et utvalg av Eplegårdens sortiment. På Eplegården behandles og foredles eplet på linje med den fineste vindrue.

– Ja, det er mange som blir overrasket over de særpregede aromaene fra de ulike sortene. Det blir som med finere vin, man blander jo til sammenligning ikke Chardonnay og Merlot druer. Vi synes det gir et mye mer spennende og smaksrikt produkt når eplene presses og tappes hver for seg slik vi gjør. Ønsker du å lage din egen eplemostblanding kan du levere epler fra hagen din til leiepressing hos oss og hente flasker eller pappkartonger med din egendesignede etikett noen uker senere.

Gårdsutsalget bugner av epler i alle varianter. Her kan du kjøpe epler naturell, som most, sirup, chutney og syltetøy for å nevne noen.

_dsc4783

Sonja og Terje Johannessen er trofaste kunder og besøker gjerne Eplegården for å kjøpe epler.

På Eplegården drives det økologisk og integrert produksjon side om side.
– Det er egentlig svært liten forskjell på disse to driftsmåtene. De økologiske eplene våre, Karin Schneider og Aroma er svært hardføre og motstandsdyktige mot skadeinnsekter. Eplene som dyrkes integrert trenger litt hjelp mot skadedyr, men sprøytemidler i tradisjonell forstand er det bortimot ingen som bruker lengre. Den største forskjellen er egentlig at vi kan benytte ugressmiddel under trærne på sortene som dyrkes integrert, forklarer Tor Erling.

 

_dsc4848

I den store eplelunden finnes det både gamle og nye sorter.

GAMLE SORTER
– Visste du at det finnes godt over to hundre norske eplesorter? Det er helt utrolig. Jeg må innrømme at mitt hjerte banker litt ekstra for den gamle sorten ved navn Ribston Pippin. Det er ikke et eple som appellerer til estetikeren i deg, men du verden for et aromaregister som utvikler seg under det matte skallet. Ribston kom til Norge for rundt 150 år siden og har faktisk over tre ganger så mye c-vitamin som et gjennomsnittseple, forteller Tor Erling engasjert.

I år har driftsbygningen fått seg en skikkelig overhaling. Her var det stall og fjøs inntil for 60 år siden. Nå er et nytt destilleri på trappene, det vesle gårdsutsalget er oppgradert, peisestue og festlokale har fått plass i den gamle, men funksjonelle låven fra 1906. Tor Erling og Sissel ser fram til en spennende høst. Fra og med i år utvides nemlig sortimentet med både sider og eplebrennevin i tillegg til de andre epleproduktene på Eplegården.

_dsc5805

 

 

 

Les mer om noen av eplene på Eplegården her!

Ønsker du å besøke Eplegården se
www.eple.no
for mer informasjon

Tekst og foto: Kari-Marte og Tor Harald Frøyset

Denne artikkelen so på trykk i utgave 4 2011 av Gamle Hus, Hager & Interiør.

 

_dsc4762

Eplesirup etter tippoldemor Hildas oppskrift er like populær som for over 100 år siden.

Comments are closed.