En himmelriks mundfuld

Foto: Esten Borgas

Farmor Braastads sherryfromasj. Foto: Esten Borgos

Bor du, eller drømmer du om å bo, i et gammelt hus med hage? Ja, da er jeg ganske sikker på at også du er opptatt av hva slags mat som kan serveres her. På Simenstad kaller jeg det temabaserte matopplevelser i særegne omgivelser. Med det mener jeg mat som kler alderen på huset, hagen, eller rett og slette passer i drømmen om det gode liv… Hva med stikkelsbærsyltetøy i bestemors hverdagskrukke på hagebordet, de nedlagte plommene i en elegant stettvase på spisestuebordet i sveitservillaen, eller det hjembakte brødet servert på den gamle spekefjøla far lagde på sløyden?

Vi som bor i gamle hus spiser også pasta og har olivenolje stående på kjøkkenbenken, men vi blir gjerne opptatt av mat som har tradisjon i huset og distriktet vi bor i. Ja kanskje vi til og med kan by på virkelig kortreist mat, hentet rett fra kjøkkenhagen eller det gamle pæretreet. Jeg vil dele mine erfaringer med dere og håper spalten blir til inspirasjon. Vil oppfordre til aktiv deltagelse, ideer, synspunkter og oppskrifter.

Nå som det nærmer seg jul, og vi planlegger julens selskapeligheter, vil jeg dele med dere favorittdesserten i vår familie – Farmor Braastads sherryfromasj som blir servert i familieselskapet 1. juledag. Fromasjen kalles «En himmelriks mundfuld», og dette er desserten som har alt, – en eksklusiv tradisjonsdessert beregnet på livets store dager.

En himmelriks mundfuld

5 plater gelatin

3 dl. kremfløyte

2 egg

90 gr. farin

1 dl. sherry

3 ss hakkede mandler

3 ss hakkede ccocktailbær

3 ss hakket sjokolade

Pluss pynt: cocktailbær sjokolade og mandler

Dette er til rundt 6 personer. Lag gjerne større porsjon når du først er i gang. Fromasjen er holdbar i kjøleskapet.

Legg gelatinen i bløt i kaldt vann i ca 5 min. Klem vannet ut av platene og smelt dem i litt kokende vann. Stivpisk fløten. Visp eggedosis av egg og sukker og vend den inn i kremen. Tilsett sherry, mandler, cocktailbær og sjokolade. Rør forsiktig inn gelatinen Fyll fromasj i en glassbolle og sett den kaldt så den stivner helt.

Pynt fromasjen med cocktailbær hakkede mandler eller nøtter og hakket sjokolade.

Om du har kirsebær fra hagen, kan de byttes ut med cocktailbærene vi forbinder med sekstitallet. Legg kirsebærene på papirhåndkle, så de ikke smitter. Du kan plassere kirsebær i bunnen av skålen og noe som pynt.

esten-simensad-dessertbord-14

Foto: Esten Borgos

Portrett_Brit_Braastad

Brit Skurdal Braastad er cand. philol. med kulturhistoriske fag og litteratur som hovedfag, samt studier i «Grønn gourmet» og «Mat og tradisjoner». Hun er vertinne på Simenstad Gard på Rudshøgda i Hedmark.

Hun var fast matspaltist i magasinet fra første utgave i 2009 til og med år 2013.

Artikkelen ble publisert i Gamle Hus & Hager utgave 1 2009

Comments are closed.