Eplegårdens epler

_dsc5805

Her kan du lese mer om noen av de populære eplesortene som blant annet dyrkes på Eplegården.

 

_dsc5808

_dsc5837

 

 

 

 

 

 

 

 

KARIN SCHNEIDER

Dette eplet kom til Norge i 1956 og er en mørkerød variant av den gamle sorten Ingrid Marie fra 1935 og har mye av den samme smaken. Karin Schneider høstes inn fra oktober. Det har god holdbarhet og modnes fra midten av november til godt over nyttår.. Dette er et eple som kan ligge på fruktfatet i romtemperatur over lengre tid! Denne sorten er også veldig bra til eplemost, så lenge frukten er godt moden.

_dsc5811_dsc5843

 

 

 

 

 

 

 

 

RIBSTON

Dette eplet var tidligere et av våre viktigste vinterepler, fram til kommersielle sorter utkonkurrerte det på utseende og størrelse. Eplet har fått sitt navn fra godset Ribston Hall i Yorkshire, England hvor godseieren plantet tre frø han hadde hentet i Frankrike. Et frø spirte og vokste til et tre som sto helt fram til 1928. Ribston kom til Norge og ble snart spredt over landet fra planteskolen ved Den høiere Landbrugsskole på Ås fra 1860. Middels store spiseepler som høstes mot slutten av oktober og som kan lagres helt fram til april. Liker seg best på Øst- og Sørlandet, samt indre bygder på Vestlandet. Trives ikke i områder med mye nedbør.

_dsc5815_dsc5847

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÅKERØ

Etterspurt klassiker som kom til Norge i 1860, svært utbredt på Østlandet. Åkerøpelet er dessverre på vei ut av det kommeriselle markedet i Norge. Men sorten lever videre i villahager og på Eplegården blant annet. Noe utsatt for sykdommer og vekselbæring (epler annet hvert år), men særegen aroma overskygger ulempene. Høstetid i begynnelsen av oktober. Bra holdbarhet, noen ganger frem mot jul. Tradisjonelt brukt som bordfrukt.

_dsc5825_dsc5851

 

 

 

 

 

 

 

 

DISCOVERY

Opprinnelig en engelsk sort som ble krysset fram i 1949 og introdusert i England av en planteskole i 1962. Discovery kom til Norge i 1974. Denne sorten begynner å ta seg opp til å bli en av de største tidligsortene her i landet, da det kan høstes allerede tidlig i september. Bra holdbarhet til ut i november. Sterkt mot sykdommer som skurv og meldugg, vakkert å se på med god smak og konsistens.

_dsc5830_dsc5855

 

 

 

 

 

 

 

 

AROMA

En svensk sort fra 1947, krysning av eplesortene Ingrid Marie og Filippa. Kom til Norge for prøvedyrking i 1966 og ble raskt populær utover 1970-tallet. Aroma er i dag Norges største kommersielle eplesort, ca. 30 % av alt som dyrkes av epler her til lands er Aroma. Kommer i flere versjoner, både gulrøde, lyserøde og mørkerøde med noe smaksforskjell. Super å spise, til all matlaging og eplemostproduksjon. Høstes fra slutten av september og modnes fram mot juletider. Kan lagres ved lav temperatur ( 2 grader) og holder seg da mye lengre.

Kilder: Eplegården og Skog og Landskap

Tekst og foto: Kari-Marte og Tor Harald Frøyset

Denne artikkelen sto på trykk i utgave 4 2011 av Gamle Hus, Hager & Interiør.

Les hele artikkelen her!

Comments are closed.