Erteblomsten

Jeg har vært glad i blomster så lenge jeg kan huske. Hagen jeg vokste opp i var full av blomster i alle farger og fasonger, men den manglet en ting: erteblomster!
Jeg husker at jeg gikk omveier for å komme forbi en erteblomsthekk, – åå som jeg hadde lyst til å plukke med meg noen hjem! Da jeg begynte å så selv var erteblomster det aller første jeg sådde, og nå blir det ikke sommer uten. Erteblomsten har mange fortrinn og egenskaper som gjør den til en vinner. Den er vakker å se på, har rikelig og langvarig blomstring med god duft, er ypperlig til snitt og vokser raskt.
En lite kravstor plante, men ikke helt uten stell. Den vil ha mye vann og næring og blir finest i sola. Dersom du er flink og kniper av alle visne blomster så de ikke får gå i frø, har du blomstring hele sommeren. Den tåler sågar litt frost – hos meg sto de og blomstret med snø på seg, i fjor høst!
Erteblomsten er en av de plantene som virkelig liker å bli plukket i buketter. Jo mer du plukker, dess mer blomstrer den. Jeg lager ofte små erteblomstbuketter og gir vekk til naboer og venner. Det er enkelt og raskt og er alltid kjærkomne gaver.
Den vanlige erteblomsten er ettårig og blir rundt 1,5 meter høy. Det finnes lavere varianter som er godt egnet for ampler, og du kan også kjøpe en flerårig erteblomst: Lathyrus latifolius. Denne stauden kan overvintre, men den har ikke duft, og blomstrer ikke like kraftig.
Erteblomster er egentlig enkelt å så, men om du er ny på frøsåing og har lyst på grundigere forklaring så finner du det på Moseplassen.com/erteblomster

Slik sår du erteblomster:
* Ikke så for tidlig. Plantene har ikke godt av å stå inne for lenge. Da blir de svake og du får mye bry med å holde dem fra hverandre. Seks uker før utplanting er passe, men ikke plant ut før det er minst fem grader om nettene. Frøene kan også sås rett ut i bed. Da blomstrer de en måned senere enn de som er forkultivert.

* Legg frøene i vann i et døgn, før du sår. Dersom du vil være helt sikker på å få spiring, kan du forsiktig lage et hakk i de frøene som ikke sveller, med en neglklipper. La frøene bli liggende i et fuktig kaffefilter til du ser en liten spire, før du putter dem i bakken.

* Hold jorden jevnt fuktig i starten, men ikke dyvåt.

* Knip av toppen når planten har fått minst tre ulike blad, da får du en mer buskete plante

 

Tips!
Kjøp erteblomstfrø på nettet.
www.tandmworldwide.com
www.chilternseeds.co.uk
www.sweetpea-seed.com

Comments are closed.