Falcon-stolen

©Norwegian Icons/Fuglen/Blomqvist

Lenestolen «Falcon» er en av norsk møbelhistories mest særpregede og ikoniske modeller. Sigurd Resell hadde vært blant landets ledende møbeltegnere i en årrekke, da han på begynnelsen av 1970-tallet tegnet stolen som skulle bli en bestselger for Vatne Lenestolfabrikk.

Som så mange av sine jevnaldrende kolleger startet Resell på slutten av 1940-tallet karrieren ved tegnekontoret Rastad & Relling. Her gjorde han seg bemerket med utpreget skandinaviske møbler i skulpturelt formet teak; ikke minst vakte møbelserien ‘Bambi’ oppsikt. Utover 1960-tallet begynte Resell å arbeide i en mer internasjonal stil, og formga flere modeller i stål og skinn.

Sofabordet «Steel» fra 1962, her kan man se idéen til «Falcon» begynne å ta form.

 

Modelltegninger av «Falcon»-serien.

VATNE
Da Fredrik Kayser døde i 1968, bare 44 år gammel, mistet Vatne Lenestolfabrikk sin viktige sjefsdesigner. Samtidig sto møbelprodusenten i en omstillingsfase, interiørtrendene var i endring og en omfattende utbygging av produksjonslokalene sto på trappene. Etter to tiår hos Rastad & Relling, valgte Resell nå å forlate bedriften, etablerte egen praksis, og overtok stillingen som Vatnes sjefsdesigner. Her begynte han å stake ut en ny kurs, bort fra Kaysers danskinspirerte linje. Til konkurransen «Et Møbelstykke» tegnet han i 1970 en lenestol kalt «Blankvals». Her videreutviklet han idéer fra bordet «Steel», formgitt til en annen konkurranse åtte år tidligere, med lignende konstruksjon og materialbruk. Stolen fikk etterhvert det mer velklingende navnet «Falcon», og ble satt i produksjon i 1971.

Tidlig versjon av «Falcon», fra en reklame for stolen.

Den var ideell for flatpakking og transport, med en klar, funksjonell og nytenkende konstruksjon. Fire bein i bøyd flatstål var sammenføyd om et firkantet rør, og en ‘hengekøye’ i kanvas festet til stolens ytterpunkter. Med knappestoppede puter i skinn fremsto modellen som eksklusiv og kostbar. Etterhvert kom flere ulike versjoner; høy og lav rygg, med eller uten armlener. Flatstålet ble også erstattet av formbøyd tre, og serien supplert med fotskammel og ulike sofabord.

Falcon med høy rygg i forgrunnen, i bakgrunnen ses sofabord og stolene med lav rygg. Fra en reklame.

 

Falcon med understell i formbøyd tre. Bilde fra reklame.

SALGSSUKSESS
«Falcon» var en umiddelbar suksess, og da særlig utgaven i tre, som var mer komfortabel og ikke minst kostet mindre. Etterspørselen var så stor at flere lokale møbelprodusenter på Sunnmøre ble engasjert som underleverandører av puter og ulike deler. Også i Danmark ble «Falcon» lagt merke til; det danske firmaet Stålstigefabrikken Trygg produserte fra 1973 møbelserien «Super Star», som var et rent plagiat av «Falcon». Det hele endte i en rettssak, hvor Vatne i 1976 gikk av med seieren. Stolen ble Vatnes mestselgende modell noensinne, og var i kontinuerlig produksjon i en årrekke. Sigurd Resell skrev seg ikke bare inn i norsk møbelhistorie; «Falcon» er en internasjonal klassiker, og blant våre fremste designikoner.

Sigurd Resell

FAKTA OM FALCON

Lenestol tegnet av Sigurd Resell i 1970.

Produsert av Vatne Lenestolfabrikk fra 1971.

Fabrikkens mestselgende modell.

Fremstilt både i flatstål og formbøyd tre. Premiert i flere sammenhenger.

Produsert av Furnart og Rybo på 2000-tallet.

 

 

 

Tekst: Knut A. Brembo.

Knut Arne Brembo har hovedfag i litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo og Bergen, og er spesielt opptatt av norsk design. Han er ansatt som ekspert i moderne design og kunst ved Blomqvist Kunsthandel.

Artikkelen sto på trykk i Norske hjem utgave 3 2016

Comments are closed.