Fugler, vinterhagens blomster!

Kjernebiter. Foto: Anne Havåg Holter Hovind / Moseplassen

Kjernebiter. Foto: Anne Havåg Holter Hovind / Moseplassen

Jeg er heldig, for selv nå midt på vinteren med tykke snødyner og brune grener, yrer det av farger og liv i hagen: jeg har nemlig laget til et lite fugleparadis.
Det er så koselig å ligge i sofaen og titte ut på småfuglene som besøker materen og turner i buskene. De ulike fuglene er små personligheter og nykkene deres kan til tider være ekstremt underholdende å se på, riktig koselige hagegjester.

Dompap. Foto: Anne Havåg Holter Hovind / Moseplassen

Dompap. Foto: Anne Havåg Holter Hovind / Moseplassen

Noen kommer i store flokker og fyller hagen med skvatring, mens andre er mer celebre gjester jeg kun ser en par ganger i året. Nå på vinteren hvor det ikke skjer så mye annet i hagen er fuglene spesielt kjærkomne, og noen av de er skikkelige karakterer. Spettmeisen som er så kresen at han må endevende foringsautomaten for å finne akkurat det rette frøet, svarttrosten som piler rundt på bakken og jager vekk alle andre, flaggspetten som ikke kan gå, men som hopper bortover og blåmeisen og som er en ivrig turner. Alle setter et smil om munnen min, og jeg hilser dem velkommen som gamle venner.

Flaggspett. Foto: Anne Havåg Holter Hovind / Moseplassen

Flaggspett. Foto: Anne Havåg Holter Hovind / Moseplassen

Jeg forer mest for min egen del, men også fordi jeg er opptatt av at hagen er en biotop. Vi hageeiere kan bidra til artsmangfold, og det å fore fuglene gjennom vinteren er til stor hjelp. Hager er nemlig egentlig godt egnet nabolag for fugler, men det kan bli for lite mat om vinteren. En annen fordel med foringen er at fuglene er med på å holde hagen frisk. Mange av fuglene forsyner seg godt av de uønskede insektene, og slik hagehjelp takker man jo ikke nei til 🙂

Har du lyst til å lese mer om fugler i hagen og hvordan tiltrekke seg dem? På bloggen min moseplassen.com har jeg samlet tips om temaet.
Noen enkle grep, og vips så blomstrer det i din vinterhage også!

Kjøttmeis. Foto: Anne Havåg Holter Hovind / Moseplassen

Kjøttmeis. Foto: Anne Havåg Holter Hovind / Moseplassen


For å tiltrekke deg fuglene, deler jeg gjerne noen tips!

Slik får du fuglebesøk i hagen din:

 • Du får mest besøk når fuglene føler seg trygge. Heng fuglemateren i eller nær et tre eller busk fuglene kan gjemme seg i.
 • Pass på at det er åpent rundt fuglemater slik at katter ikke kan gjemme seg. Mat drysser på bakken og fuglene sitter gjerne under og spiser.
 • Forer du fra rørmater blir det mindre søppel enn fra skåler/fuglebrett. Men obs! Ikke alle fugler liker å spiser på en pinne, så det har sine fordeler at maten havner på bakken også.
 • Sørg for god hygiene. Fuglene kan bli syke om de sitter og spiser i sin egen avføring. Velg fuglemater hvor dette ikke er mulig eller vask ofte.
Blåmeis. Foto: Anne Havåg Holter Hovind / Moseplassen

Blåmeis. Foto: Anne Havåg Holter Hovind / Moseplassen


Hva spiser fuglene:

Ulike fugler har ulike preferanser. Jo mer variert kost du byr på, jo flere fuglearter har du sjanse til å få besøk av. Det er viktig å ikke gi fuglene salt mat eller mat som er muggen.

Forslag til populær mat:

 • Frø (solsikkefrø)
 • Nøtter (jordnøtter og usaltede peanøtter)
 • Korn (havregryn, brød eller kakesmuler)
 • Fett. (delfia eller usaltet spekk)
 • Frukt og bær, som epler og rosiner.
 • Lag gjerne din egen meisebolle av fett og diverse annet. Kan fylles i former, formes til en ball eller legges i for eksempel i en isskål.
Svarttrost hunn. Foto: Anne Havåg Holter Hovind / Moseplassen

Svarttrost hunn. Foto: Anne Havåg Holter Hovind / Moseplassen

 

AnneHHH_cmyk

 

Anne Havåg Holter -Hovind er sivilarkitekt av yrke. Det beste Anne vet er når hun kan ta huset ut i hagen og hagen inn i huset!

Bloggen Moseplassen ble til for å kunne spre hageglede. Anne skrev fast for magasinet i perioden 2010 til og med 2012.

 

Comments are closed.