Gamle Lærdalsøyri – verdt et besøk!

 

 

Kvammes Hotell, bygget omrking 1880. En flott bygning i utpreget sveitserstil, med utskjæringer, dekorasjoner og store glassverandaer.Her var det overnattingstilbud helt fram til 1979. I dag benyttes huset som bolig og kafé. Foto: Frøyset/Norske Hjem
Kvammes Hotell, bygget omrking 1880. En flott bygning i utpreget
sveitserstil, med utskjæringer, dekorasjoner og store glassverandaer.Her
var det overnattingstilbud helt fram til 1979. I dag benyttes huset som
bolig og kafé. Foto: Frøyset/Norske Hjem

I Lærdal tok man grep allerede på 1970-tallet. Et grep flere andre norske byer og tettsteder i ettertid kan angre på at de ikke har tatt. Dette har nemlig ført til at turistene har strømmet til Gamle Lærdalsøyri for å oppleve det unike bygningsmiljøet. En spennende arkitektonisk idyll, proppfull av ekte sjarm.

Det er lokale ildsjeler du bør sende en takknemmelig tanke når du tusler omkring i «Øyri» og lar deg fasinere av forførende glassverandaer, spennende hager og vakre tak, for å nevne noe. Det var gruppa med det noe lange navnet; «Arbeidsutvalget for bygningsmiljø på Lærdalsøyri» som på 1960-tallet samlet troppene og fikk gjennomslag for å ivareta den særpregede trehusbebyggelsen fra 1700- og 1800-tallet. Deler av bebyggelsen i Lærdal står på UNESCOs verdensarvliste.

Verneområdet omfatter rundt 170 bygninger med et stort spenn i det arkitektoniske uttrykket. Alt fra den klassisistiske «Gamle banken», tegnet avarkitekt Johan Lindstrøm (1893-1958) i1925, til «Henriksstova» – en stue av denakerhusiske typen. Her bodde skomaker Henrik Olsson Sandnes med kone og helesyv barn rundt forrige århundreskifte.Bygningen er antageligvis en ombygd årestue.I 1970 ble strandsitterstedet regulert til spesialområde for bevaring med hjemmel iplan- og bygningsloven. Det ble utarbeidet en egen forvaltningsplan og etablert et uavhengig, rådgivende fagråd «Gamle Lærdalsøyri». Fagrådets leder utnevnes av fylkeskommunen og rådet kommer med innspill til byggesaker i det vernede området. Området oppleves som svært autentisk og årsaken til dette er kravene som stilles til bygningenes profiler, fargesetting og materialvalg.

Kulturnett Sogn og Fjordane har laget en audioguide med støtte fra fylkeskommunen og Norsk Kulturråd, denne kan du enten laste ned til din mobil eller låne gratis på turistkontoret. Vel verdt å høre på når du vandrer gatelangs. Dersom du, som oss, er glad i gamle hus og synes det er spennende med arkitektur og byggeskikk kan vi varmt anbefale å legge turen til Gamle Lærdalsøyri.

Tekst og foto: Kari-Marte og Tor Harald Frøyset / Magasinet Norske Hjem

[soliloquy id=»1103″]

 

Rull til toppen