Gammeldags julestemning

_dsc6132

Snøen ligger tung over landskapet og stjernene funkler på den mørke vinterhimmelen. Det drysser glitrende fnugg fra de snøtunge trærne og det knirker under føttene når vi går opp mot huset. Det er jul og gradestokken viser mange minusgrader. Det ryker av pipa og lyser i alle vinduer. – God jul og velkommen inn, hører vi blide stemmer si i det den vakre inngangsdøra åpnes.

_dsc6438

Fakta:

Hvem: Sigrid Lier og Leif Lundgren med barna Sigrid (17), Idunn (15) og Ambjørg (12)

Hva: Sveitserhuset ble bygget av Julius Hunstad i 1909. Det var gårdsdrift her fram til 1989. Familien Lier kjøpte stedet i 1992. Eiendom på ca 5 mål. På tunet ligger også en liten hytte, en gammel utedo og et eldre skjul.

Hvor: Huset ligger like ved Østensjøvannet mellom Ski og Ås i Akershus fylke.

– Vi falt fullstendig pladask for dette huset. Det var kjærlighet ved første blikk. Her blir jeg til jeg må bæres ut, sier Sigrid Lier og smiler. Huset, fra 1909, ligger vakkert til med utsikt over Østensjø, like utenfor Ski I Akershus fylke. Sigrid og mannen Leif Lier var på visning første gang i 1986. Den gang gikk budrundene for høyt for paret. De bodde i blokkleilighet på Kolbotn i 10 år og drømte om det gode liv på landet, bort fra støy og larm. Begge er opprinnelig fra Ås, bare noen kilometer unna Østensjøvannet.

_dsc6296

Sigrid og Leif bestemte seg for å dra på en reise jorden rundt etter at huset glapp for dem første gang. Da de kom tilbake sto de uten fast jobb og det var økonomiske nedgangstider. I 1992 ble huset på nytt lagt ut for salg. Nå var det ingen tvil. Det ble en langt roligere og rimeligere budrunde denne gangen. De slo til, og endelig var huset deres. At gleden sto i taket den dagen er ingen underdrivelse. Våren 1993 flyttet de inn i drømmehuset.

_dsc6124

Det som i dag er en stor villatomt var opprinnelig et mindre småbruk. Om sommeren blomstrer det frodig på tomta, noe Sigrids grønne fingre sørger for. Rundt inngangspartiet bugner det av planter som for eksempel engletrompet og hortensia. Om høsten bæres alt ned i kjelleren og lagres frostfritt gjennom vinteren.

– Vi fant ut at det var en grei måte å løse utfordringen med et frodig inngangsparti. Alle plantene står i krukker. Jorda er skrinn og tørr så de ville uansett ikke trives om jeg hadde plantet dem rett i bakken. Dessuten er det fint for huset at det blir luftig rundt panelet i de fuktigste årstidene, forklarer Sigrid.

_dsc6136

Heldige huseiere

– Leif er kokk og jeg er utdannet grafisk designer men jobber nå med kontorarbeid for et dekorfirma. Vi traff hverandre i 1983 og har holdt sammen siden. Ingen av oss er spesielt praktisk anlagt, så det har jo vært en utfordring med dette huset siden det er begrenset hva vi klarer å gjøre selv. Men vi har aldri angret for vi har begge en forkjærlighet for gamle hus og gjenstander, forteller Sigrid.

_dsc6189

I dag teller familien fem. Tre døtre har vokst opp i huset ved Østensjø; Sigrid (17), Idunn (15) og Ambjørg (13). Huset har bare hatt tre eiere tidligere. Den første eieren, Julius Hunstad som bygde huset, bodde her helt fram til 1949. Et gammelt svarthvitt fotografi viser en stolt husbond med sin familie, og en enormt høy flaggstang. Så høy at det faktisk ikke har kommet med på bildet.

_dsc4139

– Et artig bilde, ikke sant? Et annet minne vi har fra gamle herr Hunstad er stokken hans. Den fant vi i den gamle potetkjelleren og beholdt den som en kuriositet. Bygningen er stort sett opprinnelig og har fått beholde mesteparten av sine originale detaljer. Den flotte dobbeltdøra mellom de to stuene fant de ute i garasjen, nå er den satt på plass igjen.

_dsc6148

– Vi synes vi er heldige som har et så godt bevart hus. Kjøkkenet byttet den forrige eieren ut. Det synes jeg nesten var litt synd. Jeg skulle gjerne hatt den gamle kjøkkenbenken og utslagsvasken fra 1909, det var så sjarmerende. Jeg husker det godt fra visningen vi var på i 1986. Vi har valgt å beholde kjøkkenet som ble satt inn i 1986. Det er i helere og fungerer greit, så vi har ikke kostet på oss å bytte det ut. Jeg er veldig glad for at det gamle spiskammeret er her fremdeles. Det er gull verdt når store kjøkkenmaskiner og andre kjøkkenting skal gjemmes bort. Vinduet der har faktisk et jerngitter. Det var datidens tyverisikring, ler Sigrid og viser oss det gamle vinduet.

 

Sans for det vakre

Familien Lier legger vekt på gjenbruk og tenkte nøye over hva de ønsket å gjøre med huset da de flyttet inn.    – Vi var egentlig fornøyde med fargevalget til han som hadde huset før oss. Han hadde lagt ned mye arbeid og gjort en grundig jobb så malingen har holdt seg fint. Tapetet i stua er en håndtrykket kopi av et tidstypisk tapet, så det har fått stå.

_dsc6229

Det var eier nummer to i rekka, Almvik, som kostet på tapetet, noe vi er svært glade for, forteller Leif. De har etterisolert gulvene under i fra kjelleren for å ikke gjøre for store inngrep i forhold til de gamle gulvene og listverket.

Begge vedgår at de er samlere. Vakre gjenstander pryder både stuer og soverom. Leif har sin samling i et gammelt tannlegeskap i stua. Her står noen av hans egne gamle leker, sammen med spennende kuriositeter, som et lite spionkamera og gammelt leketøy.

_dsc6358

Sigrid samler både gamle klær, porselen og annet småtteri. De har arvet mange møbler, noe de setter stor pris på.

– Det er så hyggelig å omgi seg med gjenstander og møbler som har en historie. Og det er flott å tenke på at tingene en gang kan gis videre til barn og barnebarn. Det skjer jo ikke om man går ut å kjøper et rimelig skap av sponplater. Det blir liksom ikke det samme, ler Sigrid.

_dsc4107

Julenostalgi

Familien har også en stor samling gammel julepynt. Den tas fram med andakt hver advent.

– Det er stort sett Sigrid som har samlet julepynt. Jeg samler jeg også, men har mer reklameartikler og slikt. Denne tønnenissen fra Ringnes har jeg forresten arvet fra min mor. Man betalte et depositum for den på fabrikken, så fikk man fylle tønna opp med juleøl. Når jula var over var det meningen at man skulle levere tilbake tomgodset, men slik gikk det altså ikke med denne. Og det er jo jeg glad for. Den er et flott samlerobjekt som også minner om min barndomsjul, sier Leif.

_dsc6291

Den gamle julepynten fant Sigrid mye av på loppemarkeder på 1980- og 1990 tallet. Nå er det stort sett på auksjoner hun finner slikt, samt i utlandet.

– Vi er jo glade i å reise og er vi i Danmark må vi alltid ta en tur innom «Det Blå Marked» i Haslev på Midtsjælland, Skandinavias største og eldste permanente innendørs marked. Der er det marked på over 10.000 m2 og over 200 salgsboder hver helg. Det er helt utrolig hvor mye rart man kan finne der. Vi elsker å gå og kikke på slike antikkmarkeder. Kanskje vi gjør et kupp? Det er veldig spennende, smiler Sigrid.

_dsc6235

Ute lyser fullmånen opp den snødekte hagen og stjernene funkler på den mørke vinterhimmelen.

– Jeg elsker juletiden. Her i huset titter de første nissene opp midt i desember og de blir gjerne boende til et godt stykke ut i januar. Julen er min favoritthøytid, sier Sigrid.

– Vi har i alle år laget hjemmebrygga øl, det går veldig raskt med og er mye mer populært enn brus her i huset. Ølet blir laget på vørterøl og er alkoholfritt. Til julemiddag er det både lutefisk og pinnekjøtt hos oss. Jentene er vokst opp med lutefisk og elsker det, utrolig nok… Leif lager også hodesylte hvert år – da ligger grisehodene på kjøkkenbordet og gliser mot oss, til jentenes skrekk, ler Sigrid.

_dsc6335

Midt på dagen julaften spiser familien risengrynsgrøt med mandel. Etterpå går de bort i låven med ei skål grøt til fjøsnissen. I kveldingen er skåla alltid tom og det står igjen en liten striesekk med småhilsener i til jentene.

– Familie, god mat, vakker julepynt og roen som senker seg i heimen – alt nytes til det fulle, forteller Sigrid og setter fram et fat vannbakkels og sirupssnipper.

God jul!

_dsc6467

Av Kari-Marte og Tor Harald Frøyset. Denne artikkelen sto på trykk i utgave 6 2011.

Comments are closed.