Gammeldags tørkestativ

img_1926_topp

Jeg husker jeg gikk og tittet på klesstativ, over hagegjerdene, da jeg var yngre. En litt merkelig gesjeft for ei lita jente som hverken hadde hus eller hage selv. Men jeg syntes de hvite tørkestativene i tre var så vakre.

De som stod inne i disse gamle og litt overgrodde hagene der gjerne en bestemor kom ut på trammen med en kurv klesvask og ei bøtte med klyper. Stativet var ikke til å snurre på, det skulle stå stille og la hvite laken selv svaie i vinden. Det forekom meg at de huslige syslene ville bli litt hyggeligere om jeg en gang kunne henge opp klær på et slikt tørkestativ.

 

I blant må man holde lenge på slike bilder og ønsker i tankene før de blir realisert i det virkelige liv. Men da tiden kom for egen hage og husholdning, kom spørsmålet nokså spontant da behovet for et tørkestativ meldte seg. «Kan vi snekre et slikt gammeldags tørkestativ, Thomas?» (Når jeg sier vi i slike situasjoner, mener jeg vel strengt tatt ikke vi…) Heldigvis var ikke snekkeren vond å be og det tok ikke mange svingene før jeg kunne henge opp hvitvasken på mitt eget hvitmalte tørkestativ ute i den grønne hagen vår.

img_9thoms404

Kanskje er det ikke bare jeg som har gått med et ønske som dette. Kanskje du også kunne tenke deg et gammeldags tørkestativ i din gamle eller nye hage? Her kan du se Thomas sin arbeidstegning og du får informasjon om hva slags og hvor mye materialer du trenger til dette prosjektet. Kanskje det er enklere enn du tror?

img_1831

Materialer du trenger:

*11 meter med 73×73 impregnert virke
*Ca 3 meter med 36×73 impregnert virke
*Grus til å fylle i hullene
*Store spiker (3,8 x125)

tegning med tekst

Slik gjør du:
Grav to hull med 3 meters mellomrom.
Hullene bør være 80cm dype og 40cm i diameter.

Lag hvert endestykke for seg.

Skjær ut eventuelle profiler og sett dem sammen med spiker som anvist på skissen.

Bor ut hullene til snorene. Hvis toppstykket er 145 cm langt, kan du borre første hull 5 cm fra enden og så fortsette de neste med 15 cm mellomrom. Da vil hullene bli jevnt fordelt og du ender opp med 5 cm på den andre siden også.

Plasser endestykkene godt ned i hullene, fyll opp med grus. Deretter tar du nøyaktige mål og skjærer til midtstykket. Da slipper du å prøve og feile på lengden. Runder du av kantene på toppen, blir det også fint å tørke filleryer og tepper på!

img_2462

Da gjenstår det bare å gå ut med klesvasken dere! Hos oss har nemlig det gammeldagse tørkestativet levd opp til forventningene. Det er faktisk litt hyggeligere å ta klesvasken når man kan henge den opp på dette stativet og ta med seg en liten ekstra duft!

img_1932_1

img_1926

Tekst og foto: Liv Sandvik Jakobsen/ Livs lyst

Denne artikkelen sto på trykk i utgave 4 2011 av Gamle Hus, Hager & Interiør

Comments are closed.