Ginakervev – holder skyttelen i gang

Gro Lyngstad (foran), Jo Lyngstad og mor Elin Lyngstad

Gro Lyngstad (foran), Jo Lyngstad og mor Elin Lyngstad

På Grinaker gård holder Gro og Jo lyngstad liv i familiebedriften Grinakervev. I både låve og sidebygning veves det mange meter per dag. Ulldamask, buserull, duker og løpere trylles fram av flittige hen-der og gamle, solide jacquardvever.

Det var Jo´s foreldre Elin og Kåre Lyngstad som i 1989 gikk mot strømmen og startet veveri hjemme på gården.

– Jeg er født på ei vevefjøl, spøker Elin. Hun lærte seg å veve allerede fra fire års alder.

– Jeg satt trofast ved siden av tante hjemme på gården i Trøndelag og fikk hjelpe til når hun vevde rutesmett. Veving har alltid vært en stor del av mitt liv, forteller hun. Elin og Kåre kjøpte Grinaker gård i 1974.

Elin har holdt vevekurs i mange år. Etter hvert fikk hun tanker om at det var mulig å gjøre hobby til levebrød. Et besøk på Klässbol veveri i Sverige ble inspirasjons-kilden til å starte.

Møbelstoff i ulldamask veves på Jacquardvev.

Møbelstoff i ulldamask veves på Jacquardvev.

– Da Kåre fikk se de mekaniske vevene forsto han at dette var løsningen. Ingen kan overleve av håndvev alene, maskinvev må til, sier Elin.- Far hentet mekaniske vevstoler som skulle skrotes. De kom fra nedlagte fabrikker eller fabrikker som hadde gått konkurs. Han hentet både maskinene og en masse reservedeler, installerte dem i låven og lærte seg å håndtere dem fra bunnen av, forteller Jo.

Han er selv utdannet økonom, men har gått i lære hos sin far og håndterer de 16 vevene med den største selvfølge. Per i dag er det fremdeles et stort reservedelslager på Grinaker, maskinene er nemlig svært driftssikre.

– Vi driver en nisjebedrift og kan tillate oss å bruke de gamle mekaniske vevene. Innen masseproduksjon må man henge med i den teknologiske utviklingen. Da nytter det ikke å spare inn på teknologien, sier Jo.

Jo har 16 maskinelle vever i låven. Til daglig veves det p���å fire til fem stykker samtidig.

Jo har 16 maskinelle vever i låven. Til daglig veves det på fire til fem stykker samtidig.

Både gammelt og nytt

– Jeg er så glad for at de unge ønsket å ta over veveriet og føre familiebedriften videre. Det er tøffe tider for små hånd-verksfag og det er litt av en satsing. Vi drev gården og Kåre arbeidet også ved siden av,  i oppstartsfasen. Nå har Gro og Jo forpaktet bort jorda og satser ene og alene på veveriet, og det er imponerende, sier Elin.

Da Grinakervev startet opp i 1989 bestemte Elin og Kåre seg for å videreføre den tradisjonsrike Hadelands busserullen fra 1928, som er designet på Hogsbro veveri A/S på Gran. Stoffet veves på Grinaker den dag i dag og er stadig like populært.  Gro og Jo vever fremdeles de store damaskdukene Elin plukket ut mønstre til i 1989.

«Steinhusduken»

«Steinhusduken»

– Mor fant fram til fem damaskduker i en gammel bok fra 1859. Blant annet den eneste damaskduken vi fremdeles vever med endebord. Den har et dreilsmønster bestående av firkanter og rektangler – duken heter «Steinhusduken». En klassiker som ikke går av mote, forteller Jo.

Den skarp gule fargen, som har vært i bruk siden middelalderen, kommer fra bjørkeløv.

Den skarp gule fargen, som har vært i bruk siden middelalderen, kommer fra bjørkeløv.

Grinakervev har et rikholdig produktutvalg. I tillegg til duker og busseruller lages det festdrakter til både barn og voksne, løpere, filleryer, skjerf og sjal, puter, pledd, åklær og møbelstoffer. Vestestoffet til Østfoldbunaden veves for hånd på Grinaker. Alle produkter som sys og selges i gårdsbutikken er laget av stoff vevet her, bortsett fra ullfilt som kjøpes fra Gudbrandsdalen Ullvarefabrikk på Lillehammer.

Stoffet til Østfoldbunadens vest veves for hånd på Grinaker Vev.

Stoffet til Østfoldbunadens vest veves for hånd på Grinaker Vev.

Ekteparet og de ansatte er svært stolte av å ha levert over tusen meter linduk, designet av Else Poulsson, til Oslo Rådhus. – Vår visjon er å kombinere gammelt og nytt. Det er viktig å ha respekt for tradisjonene, men vi må også være innovative og utvikle nye produkter, sier Gro.

På Grinaker veves og sys busserullstoffet til de tradisjonelle skjortene fra 1928.

På Grinaker veves og sys busserullstoffet til de tradisjonelle skjortene
fra 1928.

Jubileum og framtidsplaner

Gro hadde ingen spesiell erfaring med vev da hun kom til Grinaker.  Men med interesse og pågangsmot kommer man langt. Det tok ikke lang tid før hun satt ved vevstolen. Nå er hun godt i gang med fagopplæring og er aktivt med på å videreutvikle bedriften, sammen med ekte-mannen Jo.Det er tradisjon for å ta i mot grupper på omvisning på Grinakervev, dette startet Elin og Kåre med allerede i 1989.

– Det er mange som blir overrasket når de kommer hit. De forventer kanskje bare en liten vevstue med et par damer som sitter og pusler. Vi får mange tilbakemeldinger om at folk synes det er spennende å se de ulike vevestolene og alle produktene som blir laget her, sier Jo. I dag har bedriften fem ansatte.

Anne Kristine Elken vever belter til seleskjørt.

Anne Kristine Elken vever belter til seleskjørt.

Gerd Kolstad har vært ansatt ved Grinakervev siden starten. Her vever hun på et veggteppe.

Gerd Kolstad har vært ansatt ved Grinakervev siden starten. Her vever hun på et veggteppe.

Britt Bildengjerdingen er bedriftens syerske. Hun er en racer på symaskinen.  - Jeg må nok ansette to stykker når Britt pensjoneres, sier Gro.

Britt Bildengjerdingen er bedriftens syerske. Hun
er en racer på symaskinen.
– Jeg må nok ansette to stykker når Britt pensjoneres, sier Gro.

– Vi har fått hjelp fra Innovasjon Norge til å utforme profileringsmateriell og til å utvikle konseptet her på gården. Opprinnelig sto de manuelle vevene tett i tett i bygningen hvor vi nå har vevstue, butikk og kafé. Nå har vi utvidet butikkutsalget og åpnet opp mellom vevstue og butikk, slik at kundene og besøkende kommer tettere på prosessen, forklarer Gro.

Grinakervev_IMG_9284

Butikkutsalg, Trilobitten kafé, håndvev og systue er samlet i sidebygningen.

De har også innredet en liten kafé hvor de tilbyr enkel servering. Høsten 2014 håper paret også å kunne tilby vevekurs, det er det nemlig etterspørsel av.- Håndarbeide som strikking og hekling er jo veldig i vinden. Det er ikke så enkelt å ta med seg en vev rundt på kafé, så vi tenker å lage en møteplass for vev-interesserte her på gården, sier Gro. I 2014 år har Grinakervev 25-års jubileum og det skal feires. Gro og Jo Lyngstad håper det blir nye 25 år for bedriften – de ønsker å bidra til og holde liv i den norske vevkulturen.

Jacquardveven ble oppfunnet i 1881 av Joseph Marie Jacquard. Denne er fra 1960-tallet

Jacquardveven ble oppfunnet i 1881 av Joseph Marie Jacquard. Denne er fra 1960-tallet

 

Hullkort sydd sammen i remser. gjør at en Jacquardvev kan lage kompliserte mønstre.

Hullkort sydd sammen i remser. gjør at en
Jacquardvev kan lage kompliserte mønstre.

Les mer om bedriften påwww.grinakervev.no

Hovedbygningen på gården er oppført i 1800-1801. Inngangspartiet er av nyere dato. Alle husene på firkanttunet har gamle tegltak, noe som gir en harmonisk helhet.

Hovedbygningen på gården er oppført i 1800-1801. Inngangspartiet er av nyere dato. Alle husene på firkanttunet har gamle tegltak, noe som gir en harmonisk helhet.

Comments are closed.