Hagens søte gleder

32_topp

 

 

 

 

 

Foto: Arild Kristiansen

Er du eier av frukt- og bærhage? Ikke ha dårlig samvittighet for det du ikke rekker å høste, men gled deg de årene du får tatt inn noe, får putta det i fryseren eller fylt flasker og glass. Bruk av bær og frukt er virkelig noe vi burde hente fram igjen fra formødrene våre, både av nytelsesmessige og helsemessige årsaker. Det er jo så herlig å putte i seg det en vet hvor kommer fra, og det som ikke har tilsetningsstoffer.

Sjøl kom jeg til en gammel hage, som selvsagt er alt for stor i forhold til dagens behov. Men jeg har funnet glede i bruken av bær og frukt fordi det er vakkert, godt og sundt, og jeg fasineres av tradisjonene bakover. Bruk av frukt og bær har vært min særinteresse i 20 år, det er blitt en del av mitt liv, mitt håndarbeid, så det er nesten noe jeg glemmer å fortelle om. Men det er en viktig del av matkonseptet hos oss.

Simenstadkiwi

Stikkelsbær er mine yndlingsbær av flere årsaker: – den vakre grønnfargen, smaken, og det at det er en glemt bær som fortjener å få renessanse. I hagen har jeg også røde og gule stikkelsbær, store og små, lekkert å pynte bløtkaka med og ha i fruktsalaten.

Kjør stikkelsbær og sukker i foodprosessor eller kvern. Start med en femtedel med sukker og smak deg til. Den knuste massen blir da som kiwi, en norsk variant av kiwi. Frisk og fin å fylle i kaker, i paier og terter, som dessert sammen med is eller krem.

Hermetisering av frukt og bær

  • Kok sukkerlake av 1 liter vann og 500 gram sukker, avhengig av hvor søte eller sure råvarene er. Ha så opp i frukta og la den trekke forsiktig.
  • Finn fram glass, det trenger ikke være gammeldagse Norgesglass, bruk det du har.
  • Vask glassene og legg dem i stekeovnen, glassene må være så varme du klarer. Fyll i frukt og slå over lake. Det skal være helt fullt, nesten så det renner over. Skru på lokket.

Frukt kan holde seg i årevis. Hemmeligheten er renslighet, varme glass, varm væske og helt fulle glass uten noe luft. Glem hermetiseringen fra gamle dager om å koke glassene med frukt i, det er ikke nødvendig.

32

Tradisjoner

Vi håper på en solfylt sommer og at all frukta og bæra ikke modnes samtidig, men at vi rekker å høste noe av det. Tenk slik en glede å finne igjen de solfylte skattene!

Bestemors kjeller kunne være et eventyr. Søndagsdesserten med plommer, moreller, kirsebær, rips, stikkelsbær, epler og pærer er noe vi sjelden får i dag.

På Simenstad ønsker vi å holde disse tradisjonene i hevd. Fra den store hagen har vi rik tilgang på frukt og bær, og mange høstkvelder går med til hermetisering. Glansen i øynene hos gjesten er verdt strevet.

30

Publisert i Gamle Hus & Hager utgave 4 2010

 

Comments are closed.