pa220029

Svalgangshus fra 1760-årene før nedtaking.

Å flytte et gammelt hus kan høres ut som et håpløst prosjekt for de fleste, men har man først forelsket seg i et hus, som kanskje ellers er dødsdømt, er det utrolig hva man kan få til. Skal man ha det som egen bolig er min erfaring at man kan komme veldig godt ut av det økonomisk. Husk at verneverdige hus kun bør flyttes dersom det ikke er andre muligheter for bevaring. I mitt tilfelle var det ikke noe annet alternativ.

kleven_1aJeg oppdaget bygningen da jeg tilfeldigvis var på nabogården for å se på noen gamle postkort. Den lå litt gjemt bak noen gamle asketrær. Huset bar preg av høy alder og mye forfall, men dette var virkelig et hus med sjel. Ikke mange dagene etter avtalte vi et møte med eierne og fikk nå se huset innvendig. Jeg oppdaget da straks at dette var en bygning med hel, langsgående svalgang i begge etasjer og derfor et meget interessant hus bygningshistorisk sett. Huset er antakelig fra siste del av 1760- årene og er et av få som er igjen av denne typen i Østfold.

Før man begynner å demontere huset er det tre ting som må gjøres:

1. Huset må oppmåles grundig. (lurt å bruke fagmann her).

2. Alle deler av huset må merkes.

3. Huset må fotograferes inn- og utvendig, gjerne også med film og forklaring.p3270092_kjkken1etg_motnordst

Etter man har bestemt seg for å gå inn for prosjektet er det lurt og inngå en skriftlig avtale med selger om eventuell pris, samt dato for når huset bør være fjernet. Neste skritt på veien er å finne en snekker som har litt sansen, som kan foreta de nødvendige oppmålinger og følge prosjektet når du har behov for det. Husk at det er utrolig mye du kan gjøre selv, og kanskje er det mulig å få dugnadshjelp også. Husk å søke kommunen om nødvendige tillatelser i godt tid. Ta gjerne en telefon dit så snart som mulig.

Foreta først nødvendige oppmålinger så nøyaktig som mulig og sett i gang med merkingen. Alle deler i bygningen må nøye merkes. Et godt tips er at man bruker himmelretningene på de forskjellige veggene, man skriver da for eksempel N for nord osv. Videre er det lurt å gi rommene ulike tall eller navn som du bruker når du merker alle bygningsdelene. Hvis man merker innvendige paneler kan de se for eksempel slik ut: R 1 S 1 F.V. Dette betyr da: R 1 = Rom 1. S 1 = Sørvegg, bord nr 1. F.V. = fra venstre.

dsc_0040Dokumentasjon

Når all merking er ferdig må alt dokumenteres grundig med fotografering innvendig og utvendig. Hvert eneste rom må nøye dokumenteres. Ta bilder av alle vegger, gulv og tak samt alle detaljer. Det kan aldri bli for mange bilder. Husk at gamle paneler ( også gulv og tak) ofte er tilpasset bordet ved siden av, derfor kan det bli håpløst dersom merkingen ikke er utført grundig. Dessuten bør det være et mål at alle bygningsdeler kommer tilbake på opprinnelig plass.

Start med å fjerne veggpaneler inne og utvendig. Et godt tips er å tilpasse arbeidsdagen etter været. Jobb ute når det er godt vær, inne når det er dårlig. Da blir alt mer lystbetont. Innvendig panel er vanligvis grei å få av, bare man kommer bakenfor med brekkjern og vipper forsiktig ut ved hvert spikerslag. Hvis det er vanskelig å få av bør man prøve med tynne kiler av eik. Pass på at not og fjær ikke blir for mye skadet. Min erfaring er at gamle hus der alle bygningsdeler er håndlaget er lettere å få fra hverandre enn nyere hus. Hus fra siste halvdel av 1800-tallet og eldre, hvor det er brukt solide materialer av god kvalitet tåler mer under nedtaking enn nyere hus. Ofte brukte man også færre spiker. Et godt tips er å ta vare på håndsmidde spiker og bruke disse om igjen der det er mest synlig.

Etter at listverk og isolasjon rundt dører og vinduer er fjernet kan man se de få, men kraftige spikerne som vanligvis holder vinduer og dører på plass. Disse kan man sage over med en baufil eller ved hjelp av elektrisk «alligatorsag». Husk grundig merking og sammenbunting av alle deler til hver dør og hvert vindu.

Utvendig panel kan sitte ganske godt fast, men når spikeren først slipper går det greit. Bruk en spikerfjerner der det sitter fast. I utgave nummer 2 av Gamle hus og Hager i år er det en god beskrivelse av hvordan man tar opp gulv. Husk å fjerne den spisse tuppen på alle spiker. Du kan godt brekke dem av fra undersiden ved hjel av en hammer. Da slipper du utallige hull etter gamle spikerhoder. Børst vekk støv og skitt før materialene legges luftig til lagring. Alt av innvendige materialer bør helst lagres under tak. Utvendig panel, bjelker og tømmer kan lagres utvendig hvis det ligger luftig og med presenning.

dsc_0011Endelig halvveis…

Når det gjelder gamle piper og brannmurer er det viktig at alt er grundig oppmålt og tegnet før nedrivning. En gammel pipe er i mange tilfeller grei å få fra hverandre. Selv om det kan virke litt brutalt, må man nok bruke slegge og slå ned teglsteinspipa og brannmur så skånsomt som mulig. Bruk slegga med vett slik at du kan bruke de fleste mursteinene om igjen. Det lønner seg.

Når alt av panel, takpanel, dører, vinduer, ovner og pipe er tatt ned fjernes gulvene til slutt. Legg eventuelt et midlertidig gulv for å beskytte det gamle gulvet du skal bruke om igjen. Det er viktig å ha noe å gå på når tømmerkjerna skal tas ned. Hvis det er gammel takstein/ skifer eller annet som kan brukes om igjen tas denne forsiktig ned for senere bruk. Når huset er helt «ribbet» er det bare å forberede seg på å ta ned selve tømmerkjerna. Da kan det være greit å se an værmeldingen før man setter i gang. I mitt tilfelle var det ikke mulig å komme frem med en kranbil, så her måtte tømmerkjernen tas ned for hånd. Stokkene var enkle å vippe opp, for deretter å fire de forsiktig ned (bruk gjerne tau med karabinkrok så blir jobben enklere) langs skråstilte stokker. Her er det lurt å være flere personer slik at ingen får problemer med ryggen, og også så for å bære de inn på egnet kjøretøy. Mesteparten av paneler, gulvbord, vinduer, dører og stokker under 4 meter ble i hovedsak fraktet på vanlig bilhenger, lengre stokker ble i mitt tilfelle fraktet med stor lastebil.

Å ta ned bygningen på denne måten gikk stort sett veldig greit. Husk å ha med en fagmann/ snekker slik atdu ikke risikerer å fjerne bærende elementer, eller andre konstruksjoner, som holder bygningen sammen for tidlig. Lykke til med ditt prosjekt!

dsc_0028

 

 

 

 

Av: Tor Harald Frøsyet

Publisert i Gamle Hus & Hager utgave 4. I utgave 5 2010 kan du lese mer om oppføringen  av huset på ny tomt.

 

dsc_0009a