Hva slags gangsti?

Vi er en aktiv familie med tre barn i alderen 4 til 9 år. Vi bor på en gård, hvor hovedbygningen antagelig er fra tidlig 1800-tallet, men ombygd til sveitserstil i 1905. Vi ønsker å lage en gangsti fra parkeringsplassen/grusen og rundt flaggstanga og inn til hovedinngangen av huset. Det er noe fjell opp i dagen og plen der stien skal ligge. Hva anbefaler du å gjøre i dette tilfellet?

Med vennlig hilsen Familien H

Madeleine svarer:

Til å begynne med ville jeg foreslå at dere fyller opp området foran bygningen med så mye jord at det dekker fjellknausene, slik at det dannes en runding, som kan klippes som plen der. Rundt flaggstangen ville jeg ha laget et lite bed for stauder, f.eks. Bergenia. Det er en plante som var meget populær rundt 1900 takket være sine skulpturale, vintergrønne blader og rosa blomsterspir om våren. Bladliljer (Hosta), spir (Astilbe) og bregner (f.eks. den vanlige ville ormetelgen Dryopteris filix-mas) er også en passende ”sveitserstil-planter” i et slikt bed.

Det mest tidsriktige vil så være å lage gangen opp til hovedbygningen av singel, enten vinkelrett opp mot huset og rundt flaggstangen, eller aller helst rundt hele gressrundingen. Det var vanlig med slike ”rundkjøringer” rundt et blomsterbed eller en plen (gjerne med et tuntre i midten) ved gårdsanlegg på 1800-tallet. Her fungerer flaggstangen som et slikt tuntre. Tradisjonelt var slike hageganger 2 alen, d.v.s. drøyt 120 cm, brede.

Singelganger trenger noe vedlikehold i form av skyfling og kantskjæring, så hvis man ønsker noe mer lettstelt, kan gangen i stedet lages av bruddheller av skifer. Men slike skiferganger ble først vanlige litt ut på 1900-tallet, så i forhold til dette fine sveitserstil huset ville det absolutt være mer tidsriktig med en singelgang. Uansett dekkmateriale lages det så mange trappetrinn som nødvendig av granitt, hvis gangveien legges rett opp mot hovedbygningen.

Lykke til med fint gårdsanlegg!

Madeleine v. Essen

Comments are closed.