Hvor gammelt er møblementet?

ekspertsvar-trond-sofa-01-2010_a

Hei Trond.

Vi har arvet dette møblementet med en sofa og fire stoler, og lurer på om du kan fortelle oss litt mer om det.

Vi lurer på hvor gammelt det kan være og hvor mye det kan være verdt. Treverket er av en hardere tre sort. Som du kan se av det ene bildet vi har lagt ved er det en skade midt bak på ryggen som har vært reparert.

 

Takk for svar.

Med vennlig hilsen

Tarald J.

Hei igjen!

Denne sofaen (og stolene) er nok fra siste halvdel av 1800-tallet, i den historistiske stilen som nå som regel kalles nyrokokko. Nyrokokkoen tok opp igjen formene fra ca. hundre år tidligere, og regnes ofte som en av de tidligste ”ny-stilene”, som for eksempel nybarokk, nyrenessanse, osv.

Det er en typisk forskjell mellom den første, 1700-talls rokokkoen, og nyrokokko-stilen, at nyrokokkoen som regel er langt mer symmetrisk enn den opprinnelige rokokko-stilen. Mange vil si at ”hele poenget” med rokokko-stilen, slik den oppstod på midten av 1700-tallet, var nettopp de asymmetriske og lekende formene. Tidligere hadde man så å si aldri med vilje avveket fra den strenge symmetrien etter en midtakse, enten det gjaldt en større bygning eller en liten gjenstand. Slik sett blir den symmetriske nyrokokkoen ofte ”stivere” i former og dekor.

Likevel er dette møblementet nok mer trofast mot forbildene fra 1700-tallet; det er litt asymmetri i den skårne dekoren, og ryggkonstruksjonen med en frittliggende midtstolpe kan oftere sees på 1700-talls enn 1800-talls møbler.

Sammensetningen av møblementet, med fire stoler og en sofa, er nok også mer typisk for det sene 1800-tallet. På auksjoner blir slike møblementer ofte tunge å selge, og får lave vurderinger, ofte rundt 5.000 kroner for et møblement som dette. På ”gode dager” kan de gjerne gå for litt mer.

Med hilsen fra Trond

Comments are closed.