Jul i koselig sveitserhus

Jeg så at den gamle butikken like ved søkte nye eiere i Norske Hjem. Da jeg traff han som skulle selge spurte jeg om han ikke kunne tenke seg å selge det lille huset ved siden av også. Det viste seg at det var hans niese som eide det huset, men etter litt betenkningstid sa hun ja, forteller Tone og løfter kaffekjelen av svartovnen. Det knitrer i tørr ved og kaffelukten blander seg med lukten av nybakt julekake.

Tone Øversveen kjøpte seg et sveitserhus fra 1904.

Tone kjøpte eiendommen sammen med sin daværende mann. Et halvt års tid senere skilte de lag og Tone kjøpte ut eksmannens del.
– Han var veldig snill og behjelpelig med å bli ferdig her slik at jeg kunne flytte inn rett etter nyttår.
Huset er på snaut 70 m2 i grunnflate, men store kryss-postvinduer og god takhøyde gjør at huset føles større.

Den originale trappa med kott under er bevart. Den er helt knirkefri og god å gå i. Veggene har Tone malt i en dus blå farge.

På kjøkkenet er det dekket til en hyggelig førjulslunsj. De hvitmalte biedermeierstolene har fått følge av lune sauefeller. Over bordet henger en ombygd parafinlampe.

Overskapet i kroken er opprinnelig og trolig like gammelt som huset. På grunn av vannskader kunne ikke underskapet reddes. Tone har satt inn et benkeskap fra IKEA.

Tone valgte bort overskap for et mer landlig preg. Innredning fra IKEA.

Et praktmøbel! Gammelt matskap, kjøpt brukt.

Damphetta over komfyren er original, svartovnen har Tone satt inn. Utslagsvasken er også opprinnelig. På ovnen står julekaka Tone har stekt i vedkomfyren tidligere på dagen. – Svartovnen på kjøkkenet, lukt av vedfyring, nystekte brød og kaffen som putrer på ovnen minner meg om besteforeldrene mine, forteller Tone.

MALING OG ATTER MALING
Da de overtok huset hadde det stått tomt i nesten 15 år. Det var på tide å ta noen grep for å sikre husets framtid.
– Jeg tror vi har skrapt vekk over 100 kilo maling inne. Lag på lag, på lag. Det var nesten det eneste som var gjort med huset; maling av overflater, samt at det var lagt tepper og linoleum. Utvendig var det lagt plater på taket, så det var i hvert fall tett, men pent er det jo ikke. Jeg håper å få tak i gammel teglstein på sikt, forteller Tone.
Totalt har hun brukt rundt 700 000 kr på huset til nå, inkludert kjøpesummen.

– En tømrer fortalte meg han hadde hørt at den gang huset ble bygget var det snakk om at huset kom til å ramle ned, for det var bygd av så spinkle materialer. Jeg hadde en bygningsvernkonsulent på befaring her før jeg startet og han oppdaget at huset, som er bygget i reisverk, har 60 cm mellom stenderne. Det var ganske uvanlig for bygg fra 1904, men byggherren hadde vært i USA og hentet nok med seg inspirasjon og moderne metoder derfra, forklarer hun.

Ute i hagen har hun funnet en gammel staude, en keiser-krone, som hun verner om. Og utedoen, som sto i fare for å falle sammen, er jekket opp og satt i stand slik at den kan benyttes ved behov.
– Drømmen er å arrangere sommerfest på trevet, og da er det jo kjekt med en utedo, smiler Tone.

Kammerset hvor det tidligere var bad. Nå er rommet malt i sin opprinnelige rosafarge. En praktisk bokhylle er bygget inntil kassa som skjuler røropplegget til bad og kjøkken.

Stolen «Scandia Nett» av Hans Brattrud fra Dokka, er Tone svært glad i.

En søt, liten bondestol gjør nytten som sidebord.

Huset er ikke stort, men det mangler ikke på romfølelse.

VARMT OG GODT
Selv om det blåser nordavind og er ruskete vær ute er Tones hus lunt og varmt. Veggene er isolert med flis. Der det manglet isolasjon, som under vinduene, er det blåst inn cellulosefiber. Det er også etterisolert med cellulose oppå den tykke grunnmuren. Isolasjonen ligger som en ringmur oppå kjellerveggen, rundt det hele. Andre etasje var uinnredet, bortsett fra at det var bygget et soveværelse. Det ga Tone mulighet til å etterisolere og lage et ekstra soverom til datteren, Maja, som fremdeles bor hjemme.
Planen var egentlig å bruke huset som landsted sommerstid og Tone var spent på hvordan vinteren ville arte seg i det 112 år gamle huset.

– En tidligere beboer jeg snakket med forstod ikke at jeg ville bo her, for hun kunne huske at det hadde vært så kaldt om vinteren at hun måtte reise hjem til foreldrene for å varme seg og ungene, smiler Tone.
Hun fikk også bygget et bad og et lite kott. Fra før var det bygget et bad en gang på 1970-tallet, som et rom-i-rommet, midt i kammerset ved siden av kjøkkenet. Dette ble revet. På kjøkkenet var det en stor vannlekkasje fra utslagsvasken som medførte at hele gulvet måtte tas opp og legges på nytt.

– Jeg har også installert en varmepumpe. Den er ikke så pen, men den er effektiv. I hvertfall om jeg stiller den inn slik at den blåser ganske mye om natta, da sprer den varmen godt rundt i huset.
Tone har malt kjøkkenet i en lys grønn nyanse, kammerset er malt gammelrosa, tilnærmet lik den originale fargen. Den lyseblå stua har fått beholde orginalmalingen.

– Jeg lurte veldig på hvilken farge som var den opprinnelige og begynte å skrape forsiktig på ulike steder, men uansett hvor jeg sjekket så var det bare malt en gang her. Så denne nyansen er nok fra byggeåret eller like etter. Det er jo veldig artig, sier Tone.

Blant Tones favoritting er det vakre umalte hjørneskapet og den antikke lampa med perlefrynser.

Rundovnen har alltid stått i huset og er fremdeles i bruk.

Skjenken, som er et brukt-kupp, er pyntet til jul.

ET HELDIG HUS
På bordet står lefser fra den lokale lefsebakeren og rakfisk fra distriktet. Typisk julemat i dette området. En nydelig hånd-brodert løper skaper høytidspreg.
– Den fikk jeg av min mor en gang. Jeg har alltid samlet på gamle ting og synes det er mye koseligere å innrede og mø-blere med dette, sier Tone.

På kjøkkenet er overdelen av det gamle kjøkkenskapet bevart. Vinteren nærmer seg og snart settes de originale innervinduene på plass. Et vakkert bondeskap er kjøkkenets absolutte blikkfang. Det kom Tone over i en garasje da hun skulle kjøpe den brunmalte skjenken som står i stua.
– Jeg ble så betatt. Skapet er jo bare helt utrolig vakkert. Heldigvis var eieren interessert i å selge det også, forteller hun.

Juletreet er pyntet og Tone slapper av med strikketøyet i koselige omgivelser. De lyseblå veggene har original maling fra tidlig 1900-tallet. Dør og listverk er opprinnelig. Gulvene er slipt og deretter såpevasket.

I det rosa kammerset står et pidestallskap noen ville kaste. På veggen i stua henger et flott, antikt hjørneskap og over stuebordet henger en liten lampe fra 1930-tallet med perlebånd.
– Designstolen i kammerset skiller seg nok ut fra resten av møblene mine. Det er en Scandia Nett av Hans Brattrud, som ble designet i 1957. Min stol er nyprodusert, men jeg synes det er artig å ha en av hans stoler, siden han er fra Dokka. Det er faktisk ikke lenge siden jeg så han på gata, smiler hun.
I kjøkkenvinduet henger håndheklede gardinkapper og i stua står juletreet pyntet, med levende lys for anledningen. Det vesle sveitserhuset har fått sin julegave allerede; en bevisst eier med sansen for det ekte og originale.

En gammel kjøkkenbenk Tones far hadde spart på gjør nytten som skap på badet.

Tones tips:

  • Lag deg en hyggelig krok midt opp i kaoset, med duk og levende lys, hvor du kan ta små pauser og nyte synet av det du har fått gjort. Ikke tenk på alt som gjenstår. Vær forberedt på mye jobb.
  • Hvis du skal beholde gammelt panel og vinduer, ikke vær for nøye. Da blir du aldri ferdig. Det gjør ikke noe om man ser at dette er en veteranvegg.
  • Å skrape bort gammel maling er kjempekjedelig, men sett på fin musikk eller bruk tiden til å meditere og tenke på hvordan innrede.
  • Vær på utkikk etter gammelt og brukt til pynt og nytte. Det er kanskje aldri helt moderne, men det går heller aldri helt av mote. Gir en hyggelig atmosfære, rimelig og miljøvennlig.

Gamle brev funnet i huset pynter opp.

Multekrem og krumkaker hører med. Lysestake fra Myhre smie.

Bordet er dekket med en vakker håndbrodert løper. Tone serverer deilig rakfisk fra distriktet med lokal lefse til julemat.

Av Kari-Marte & Tor Harald Frøyset.

Denne artikkelen sto på trykk i utgave 6 2016 av Norske Hjem.

Comments are closed.