Julemarked i 1700-talls hus

Nordgarn__DSC7685
For fem år siden fikk Kathrine og hennes venninne Marthe Ruud en idé – de ville dele julemagien på Nordgarn Frilset med folk i bygda.

De er begge kreative sjeler som er glade i å lage ting. De fikk med seg flere jenter og satte i gang planleggingen. Den gamle, urørte sidebygningen på gården skaper en perfekt ramme rundt julemarkedet.

– Vi opprettet en facebookgruppe og fikk omtale i lokalavisa. På åpningsdagen var det 20 kuldegrader og lange køer av folk som ville på «Nordgardsmartnan». Vi kjente på et snev av panikk da, ler Kathrine.

Men markedet gikk over all forventning.

– Vi gikk faktisk nesten tom for ting og selge å måtte produsere så mye vi klarte natt til dag nummer to, forteller Tina.

Foto Frøyset:NorskeHjem__DSC7680

Folk koste seg både ute på tunet og i den gamle sidebygningen. Siden den gang har «martnan» blitt en fast tradisjon den første helgen i advent på Nordgarn Frilset.

– Tidligere i høst bakte jeg små Sarah Bernard kaker, slik jeg pleier før julemarkedet. Da lurte Jakob veldig på om det nærmet seg julemarked snart, ler Kathrine.

I år er de fem som står for planlegging og organisering av  Nordgardsmartnan; Tina A. Kirkemo Elvik, Trine Nicolaisen, Nina Haugen, Marthe Ruud og Kathrine Aamodt. De møtes regelmessig gjennom hele året og samles gjerne rundt kjøkkenbordet hos Kathrine for å planlegge.

Samlebilde2_Nordgarn

– Når det nærmer seg midten av november blir vi nok alle litt ekstra stressa, og tanken om at dette orker vi ikke enda en gang har nok streifet enhver. Men så kommer dagen for markedet med julestemning, blide folk, dyr og barn på tunet og julemusikk på kassettspilleren i den gamle, sjarmerende sidebygningen. Da er stress og mas glemt. Nå blir det ikke skikkelig jul på gården uten «Nordgardsmartnan» først, ler Kathrine.

Du kan lese mer om Nordgarn Frilset i utgave 6 2015. Du finner den her.

Av: Kari-Marte & Tor Harald Frøyset

Samlebilder-Nordgarn_1

Comments are closed.