Julepynt anno 1892

Nicoline likte spesielt godt å fargelegge sommerfuglene.

Det blir ikke jul uten et skikkelig juletre i stua. Helst skal det nå helt opp til taket, glitre og stråle i all sin prakt – gjerne helt fram til 20. dag jul!

En hyggelig adventstradisjon er juleverksted med barna. Flette julekurver, lage nisser og engler og annen pynt. Men hvordan så egentlig julepynten ut før i tiden?

I heftet «Julegodter for børn» fra 1892 beskriver Sophus Tromholt (lærer av utdanning) «Hvorledes man pynter et juletre». Det er artig lesing; han anbefaler blant annet å henge både epler og gulrøtter på grenene for å tynge dem ned slik at treet ser større ut. Han gir femten tips til julepynt man kan lage «med forholdsvis ringe hjælpemidler kan fremstille et rigt utstyret og smagfuldt udseende juletræ, samtidig med at man i ugerne før jul faar en interessant beskjæftigelse for aftnerne»

Han legger også til: «Jeg tror, at det vil more mange forældre selv at sysle med disse forberedelser.» Og det har han nok rett i. Nicoline (7) og undertegnede tok fram saks, lim og papir, brettet opp ermene og satte i gang. Vi valgte oss ut den pynten som så artig ut og som Nicoline hadde lyst til å lage. Et par av forslagene i heftet er uten instruksjoner, som lyktene. Disse fant vi arbeidsbeskrivelse til i et par andre bøker. Riktignok tok vi oss den frihet å bytte ut fiskelim med limpistol og skolelim, men ut over dette fulgte vi Tromholts anvisninger. I denne artikkelen gjengir vi anvisningene fra 1892 samt Tromholts mønstre.

«Julegodter for Børn» finner du som nedlastbar PDF på nettstedet bokhylla.no. Klikk her så sendes du videre til nettstedet.

Pynten er dekorativ, enkel å lage og så er det selvfølgelig ekstra morsomt å dekorere juletreet med hjemmelaget pynt anno 1892.

Finn fram:

  • Blyant og fargestifter, evt. maling.
  • Glanspapir (evt. også silkepapir).
  • Papir, 220 gram, i gull og sølv.
  • Skolelim.
  • Limpistol.
  • Rød lakk
  • Metalltråd, ikke for tynn.
  • Saks.
  • Papirkniv og skjærebrett med linjal.

Flagg

Klip ut flagg i passende størrelse i tegnepapir etter malen. Vi brettet papiret dobbelt før vi klippet.
Fargelegg yttersidene. Bruk en sytråd og lim sammen flagg for flagg langs denne. Lag så mange du vil eller orker…

«Intet ser mere klodset ud end et fra en stang til siden udgaaende stivt papirflag. Vi anvender derfor udelukkende nedhængende splitflag. Disse utføres i de forskjelligste størrelser.» Sophus Tromholt 

Mal til flagg

Gullkugler

Bruk gullpapir, 220 gram. Klipp ut tre sirkler. VI brukte et vannglass som mal. Pass på å klippe snitt i de tre ulike delene etter anvisningen til høyre. Start med å stikke B inn i A, deretter del C tilslutt. Det er lettere å få kulene pene dersom del B og C er litt mindre enn del A.

Mal til Gullkugler

Guirlander

Klipp ut stjerner etter malen i kartong. Vi brukte også her 220 grams gull og sølvpapir.
Stjernene limes fast på et 3 mm tynt silkebådn med limpistol. Legg dem gjerne dobbelt så girlanderet blir like pene på begge sider.
I heftet foreslås det å feste gullstjerner på rødt bånd og sølvstjerner på blått bånd. Helst 20-30 meter av hvert slag… Sophus Tromholt nevner også den klassiske lenken laget av glanspapirringer som festes i hverandre.
Han anbefaler gull- og sølvglanspapir til slike lenker, enten blandet eller ensfargede lenker.

Stjernemal til guirlander

Sommerfugle

«Af kartong udklippes omridsene af en sommerfugl som man efter et billedark eller en illustreret naturhistorie (man kan ogsaa tage fantasien ved hjælp) kolorerer paa begge sider ved hjælp af kulørte blyanter, et fargeskrin, guld og sølvpapir.» Sophus Tromholt 

Klipp ut sommerfugler etter malen. Fargelegg. Tvinn metalltråd rundt en blyant for å lage en spiral som du enten stikker gjennom kartongen eller fester med limpistol. Sophus foreslår at man lager 40-50 stykker… I heftet finner du også en annen versjon av sommerfuglen.

Mal til sommerfugl.

Liljer

Klipp ut «kronbladene» etter malen som gjengitt. Der det er merket x skal det limes.
Bruk vanlig hvitt tegnepapir, klipp ut liljene og lim sammen der hvor merket er slik at du får «begeret»
Klipp en ca 20 cm lang messingtråd. Bruk gammeldags lakk til å lage en liten rød knopp ytterst på messingtrå-den. Dette er «støvbæreren»
Klipp ut støvbærerne av gullpapir som er farget på begge sider.
Klipp ut støvbærerne etter figuren. Pass på at de henger sammen nederst. Rull sammen og fest med lim rundt metalltråden.
Stikk metalltråden gjennom «begeret» og fest til tråden med limpistol. Hold på plass til den har tørket. Sophus foreslår å benytte »bogguld» til å overtrekke støvveiens knopp. Det droppet vi… Det foreslås også å lage liljer med sort utside og gullfarget innside. Rundt 40-50 stykker behøves i følge beskrivelsen.
«… de hvide liljer bør imidlertid være de langt overveiende, da de giver juletræet en ganske eiendommelig skjønhed»

Mal til liljens kronblader.

Glasløgter

I heftet har «Glasløgter» ingen arbeidstegning. Så vi fant fram til en beskrivelse i en annen bok. Her nevnes «Gammeldagse lykter». Den firkantede lykte kan minne om lykten som beskrives i «Julegodter for
Børn»
Vi klippet ut lykten av sølvpapir (220 gram) etter malen til høyre. Malen kan gjerne forstørres opp endel.
Som glass brukte vi silkepapir.
Nicoline fant ut at hun måtte klippe biter av farget papir som hun festet med lim slik at de ser ut som flammer inne i lykten.

Mal til Glasløgter

Lykten i gull under er en klassiker. Dette er en veldig enkel lykt å lage. Klipp en bit glanspapir i ønsket størrelse, for eksempel 10 cm x 10 cm.
Brett glanspapiret dobbelt. Klipp med jevne mellomrom, ikke lengre enn halvveis inn på papiret. Lim sammen og fest tråd til oppheng, enten med lim eller bruk nål og sytråd. Denne nevnes ikke i heftet men vi synes den var fin så vi tok den med allikevel.

Lykke til og god jul!

Litteratur:
«Julegodter før Børn», Kristiania 1892.
«Jul i Norge», Anne Lise Mellbye. Gyldendal, 1995.

 

Av: Kari-Marte Frøyset.

Denne artikkelen sto på trykk i utgave 6 2015.

 

Comments are closed.