Juletreet

anne_hjerter_topp

Det er noe magisk med juletreet. Det lysende treet med alle små minnene på skaper en egen stemning i rommet, og ikke minst så gir det å pynte treet ro og julefølelse.

 

anne_hjerter_w

Pynting av juletreet er min overgang fra hektisk førjul til høytid. Dette henger ved fra tenårene hvor jeg pleide å jobbet på det lokale handelsgartneriet ved siden av skolen. Lillejulaften var årets travleste så butikken holdt lenge oppe. Det betydde at jeg ikke kunne være med familien min ut på vår faste lille-julaften-turne hvor vi kjørte rundt og byttet gaver og gode klemmer.
Men jeg fikk gjøre noe som var nesten like bra, jeg fikk pynte juletreet.

Når jeg kom hjem fra en lang og hektisk dag så sto huset der julefint og stille, hagen var kledd i snø og i vinduene lyste det av adventstjerner. Alle stuene var fyrt og sto åpne og over alt var det engler og annen julepynt. På spisestua sto juletreet og ventet på meg og jeg hadde huset og kvelden og juletreet for meg selv. Jeg tuslet rundt i det stemningsfulle huset og hang på julletrepynten akkurat slik jeg ville, men også akkurat slik den alltid hadde vært hengt på. Pynten var den samme hvert år. Kuler min mor hadde kjøpt i ungdommen, ting jeg og min bror hadde laget og gammel pynt fra besteforeldre. Tradisjon. Stillhet. Forventning.

juletrekongler_w

Nå er det mitt eget juletre jeg pynter. Pynten er i hovedsak den samme fra år til år, en miks av gamle lekre kuler min man har kjøpt til meg, pynt jeg lagde som barn, arvegos og noen nytt. Når det gjelder treet så har det variert endel. Her har vært einebusk og trikkekjørte grantre, og jeg har brukt rød skurebøtte som fot det året jeg slettes ikke kunne finne juletrefoten. Det pussigeste «treet» var utvilsomt det året jeg så meg nødt til å henge litt juletrepynt på en stuepalme. Vi var midt i flytting og skulle feire hos familie, men jeg savnet sånn å ha tre at palmen fikk duge.

Det aller fineste juletreet jeg har hatt var i fjor. Treet var ei lita furu som mannen fant i hagen, tenk, selvdyrket juletre! Jeg er den første til å innrømme at det ikke helt oppfyller stereotypene, det var rett og slett ekstremt pistrete. Men med forsiktig pynting så ble det transformert fra noe alle andre hadde kastet til en minnerik dekorasjon.  Det sto der så stolt og passet på alle julegavene, og gav den perfekte julefølelsen.

ahhh-jul-ghhi6-tre_w

I år veit jeg ikke hva slags tre vi skal ha. Jeg gleder meg til å finne ut av det,  til å pynte det, og til jul!

God jul

Comments are closed.