Kan vi gjøre huset egnet for en småbarnsfamilie?

bilde-ekspertsvar-else-01-2010

Hei. Jeg har nettopp arvet en gammel gård av besteforeldrene mine.

Gården kan spores tilbake til 1600-tallet. Selve huset ble flyttet (innenfor samme eiendommen) rundt 1850, og bygget opp slik det står i dag (Sørlandshus, 1 1/2 etasje). Pga. husets stand og størrelse har vi dessverre sett oss nødt til å rive/bygge om huset. Vi har likevel veldig lyst til å bevare noe av det, men trenger noen tips om hvordan vi skal gjøre dette.


 

Vi er småbarnsforeldre med travel hverdag fra før av, og har ikke lyst til å bruke mange år på denne oppussingen.

Vi lurer også veldig på hvilken fasade vi skal ha på det nye huset vårt, ønsker noe som passer gården. Kan du gi oss noen tips?

På forhånd takk!

Mvh. T.S.

 


Hei!

Gratulerer, tenk å være så heldig å arve en gård som er så opprinnelig, der innhus og uthus er i perfekt harmoni med omgivelsene. Ikke alle er så heldige som dere at det bare er vinduene på fasaden som skaper disharmoni. Jeg skulle selvfølgelig gjerne ha hatt mer informasjon om huset. Rådene blir derfor gitt ut fra det jeg ser på fotoet og dine argumenter for å få et brukbart sted for en travel småbarnsfamilie.

I stedet for å gjøre noe så drastisk som å rive og bygge nytt, er mitt klare råd til dere. Sett heller bygningene istand. Behold hovedhuset slik det er. De rommene som dere savner kan realiseres i et tilbygg. I gamle hus lønner det seg som oftest å se kjøkken, bad, våtrom og hverdagsinngang under ett. Rive og bygge nytt er ikke rimeligere enn å sette istand når bygningen er så inntakt og det gjøres på en fornuftig måte. Hektisk vil det bli i en periode uansett hvilke valg dere tar. Det slipper ingen unna.

Godta huset som det er, en ressurs med en mengde egenskaper som det er viktig å ta vare på. Et gammelt hus gir ikke ubegrensede valgmuligheter. Det er både utfordrende og godt å vite. Godta at bygningselementer som dører, vinduer, vegger, gulv, tak, paneler ikke er i water og vinkel eller har en overflate som ikke er helt perfekt. Det kan bli en dyr fornøyelse å rette opp. Behold heller detaljer og overflater med patina, det gir følelse av aldersopplevelse, noe som er helt fraværende i nye hus. Husk at:

Gamle hus har både kulturhistorisk og økonomisk verdi.

Gamle hus har sjarm og personlighet.

Godta at ikke alle detaljer på huset er like.

Detaljene i huset gir deg en fin mulighet til å oppleve og lære om husets historie. Aksepter detaljer som du av personlige grunner ikke synes er særlig vakre. Oppfatningen av hva som er bra er under kontinuerlig forandring. Det vår generasjon synes er stygt eller uakseptabelt, kan få høy vernestatus i neste generasjon. Det er ikke mang år siden vi syntes at både Sveitserstil og Funkisen ikke var mye å samle på. Om hver generasjon bare skulle bevare det de liker, ville det ikke gå lang tid før alle historiske spor er borte. Vær heller stolt og glad over variasjonen!

Mitt tips er: Mye nyttig literatur finnes på www.riksantikvaren.no og www.fortidsminneforeningen.no

Lykke til, skaff dere kunnskap og tenk dere godt om! 

Comments are closed.