Kritiserer kulturminnevernet

sjurharby2

I neste utgave av magasinet (i butikk fra 26.mai) gir vi deg et interessant og aktuelt dybdeintervju med vår faste spaltist Sjur Harby, ført i pennen av tidligere Dagbladjournalist Harriet Eide.

– Vi har ikke hatt noen skikkelig riksantikvar siden Stephan Tschudi-Madsen. Han var dr. philos. i kunsthistorie  og en doktorgrad i kulturhistoriske fag burde være et minstekrav til en moderne riksantikvar. Solid fagkunnskap er en nødvendig forutsetning for et troverdig

kulturminnevern. Tschudi-Madsen hadde bakgrunn, tyngde og kunnskap. Dessuten var han glad i mennesker og hadde mot og kraft til å tale makt og kapital  midt i mot. Velger du derimot dilettanter med et usvikelig dårlig skjønn, får du en holdbarhetsdato på forvaltningens legitimitet og autoritet. Det er mer alvorlig enn som så, uttaler Harby.

I intervjuet etterlyser han mye større grad av handling innen kulturminnevernet her til lands. Antikvariske myndigheter får krass kritikk og beskrives av Harby som «feige».

Det har vært debatt rundt flere vernesaker de siste årene. De aller fleste husker vel Nordli-saken på tampen av Kulturminneåret 2009 hvor den staselige hovedbygningen måtte gi tapt? I år har et overdimensjonert nybygg på nabotomta til Villa Damman fått mye og velfortjent oppmerksomhet i media. I Sandeford kjemper nå Fortidsminneforeningens avdeling for bevaring av den gamle Linaaegården som et vitkig element i bybildet.

Fortidsminneforeningen i Vestfold har tatt en nærmere kikk på hva Riksantikvaren ønsker/ ikke ønsker å frede. «Hvorfor er det et veldig trangt nåløye for noen kulturminner av stor verdi, mens andre slipper kjapt gjennom. Kan det ha med konflikter å gjøre?» spør  Vestfoldavdelingen ved redaktør Bente Bjerknes.

Tidligere i vår har Sjur Harby gått til frontalangrep på riksantikvar Jørn Holme i Nationen. Les innlegget her.

Førsteamanuensis ved Markedshøyskolen og skribent i Dagens Næringsliv, Erling Dokk Holm har stilt spørsmålstegn ved organiseringen av kulturminnevernet her i landet. Les hans innlegg «Holmes hatter» her.

En rekke antall saker i løpet av den siste tiden har fått fart på kulturminnedebatten og den 26.mai bør du passe på å få med deg det viktigste Breidablikkseminaret hittil! «Fra ord til handling» i regi av Sjur Harby/Disen Kolonial.

Følgende vil være med i debatten denne dagen:

– Redaktør John Arne Balto, Fortidsminneforeningen, Oslo
– Fotograf Paul Batt-Rawden, Follebu i våre hjerter, Gausdal
– Kulturhistoriker Sjur Harby, Disen Kolonial, Hamar
– Styreleder Tone Harr Lind, Follebu i våre hjerter, Gausdal
– Professor Ingeborg Glambek, Universitetet i Oslo
– Forlegger Erling Kagge, Villa Dammann, Oslo
– Cand. philol. Kristine Kaasa Moe, Melhus
– Styreleder Knut Aall, Foreningen Fredet, Tvedestrand

For mer informasjon og påmelding klikk her.

 

 

 

 

 

Comments are closed.