Landliv i byen

topp_

Midt i byen, rett bak toglinja mellom den blå fjorden og det sorte fjellet. Der ligger Fattighuset. Et lite stykke rødmalt urban landlykke midt i sentrum.

kjokkenhageoversikt

To minutter lenger nord ender gata på jernbanestasjonen. To minutter den andre veien ligger Holmestrand sentrum. Der ligger butikkene på rekke og rad. Puben er rett rundt svingen og bensinstasjonen kan vi se fra hagen, om vi strekker hals. Setter vi oss på toget er vi i Tigerstaden på 50 minutter. Urbant, ja. Men akkurat rundt det rødmalte huset vårt hviler det en landlig fred. Vår lille bygård er så nært landlivet vi kan komme uten å virkelig bo på landsbygda.

landlivibyen2

For det første er huset formet som en låve. Lang og smal er den gamle bygningskroppen, klassisk rødmalt med håndlaget teglstein på taket. Et uthus fra 60-tallet har også fått et strøk av låverødt. Snart skal vi legge rød murstein som utegulv mellom de to husene, på ekte dansk landsbyvis. På uthusveggen har herr og fru blåmeis oppdratt en hel meisefamilie i vår hjemmelagede rosamalte kasse. Å følge med på meisefamiliens hektiske reise fra egg til flyvedyktige piloter, trakk oss ut i vår bittelille hage gjennom hele våren. Nå følger vi med på sommerfugler, bier og andre småkryp, og lurer på om fuglene kommer tilbake på brettet til vinteren.

kjokkenhageoversikt

Bak gjerdet mot toget vokser ville bringebær. Røde og fristende strekker de seg gjennom nettingen. Og før de vet ordet av det, har bærene landet i spannet som er på vei inn på kjøkkenet. Der blir de til den deiligste bringebærgelé i en gammel keramikkform. Geléen serveres sammen med hvite rips fra hagen. Men før desserten må vi ha middag. Fisken får vi i fjorden, kjøttet kjøper vi i butikken. Men grønnsakene henter vi i hagen vår. Kjøkkenhagen bugner av poteter, gulrøtter, løk, rødbeter, sukkererter, bønner, tomater og squash. Utover høsten skal vi høste grønnkål og lage pai sammen med soppen vi finner i skogen rett sør for byen.

landlivibyen3

Så sitter du på toget gjennom Vestfold, og du nærmer deg stasjonen under fjellet, ta en titt ut av vinduet. Eller hopp av toget. Vi er alltid klare for en prat om gamle hus, om bugnende hager og om livet på landet midt i byen. Kaffen er klar, vet du.

Tekst og foto: Marie Olaussen/Livet i Fattighuset

landlivibyen1

Denne artikkelen sto på trykk i utgave 4 2011 av magasinet. Maries blogg finner du her!

Comments are closed.