Langtidsstekingens fordeler

1513-1410

Har du oppdaget hvor fantastisk resultat langtidssteking gir? Ved å benytte seg av lav temperatur og lang tid blir kjøttet nærmest både stekt og kokt, og får en helt annen konsistens og smak. Mens du er på skitur kan søndagssteka godgjøre seg i timesvis, og når du kommer tilbake, stiger du inn til til de herligeste dufter og smaker. Noe å prøve?

Hva er lang tid i denne sammenhengen? Tja, la oss si alt over en og en halv time. Det kommer an på ovnen, grytene, og når du får erfaring ser du det og kjenner på lufta når det er klart. Beina løsner lett, kjøttet blir mørt og godt, og smaken får satt seg. Koteletter for eksempel, kan gjerne stekes på 125 grader i minimum en og en halv time. Er de tykke kan en gå opp til 175 grader. Krydre godt med salt og pepper, legg gjerne på løk og litt olivenolje som gjør at det mørner og gir god smak. Følg med så det ikke blir tørt. Etter ca en time og et kvarter kommer den gode krafta. Steker en raskt får en ikke den gode krafta. I magasinkomfyren min lar jeg kjøttet ofte steke hele dagen på lav temperatur, og veksler melllom forskjellige grader. Kjøtt har som kjent godt av å «hvile».

Steking i gryte

Store kjøttstykker er fint å steke i gryte i ovnen. Brun gjerne gulrot, løk, salt, pepper, rosmarin. Sett gryta inn i ovnen tre timer på 125 grader og gå gjerne en tur imens. All slags kjøtt kan stekes på denne måten og alt en har av grønnsaker. Salt og pepper, litt balsamicoeddik, litt olje gjør seg. Smakene sammen blir så godt, og alt i ei gryte er jo så praktisk.

Lammegryte etter skituren

Skjær vekk beina fra lammekjøttet. Bruk gjerne bog. Ta ei gryte og smør den innvendig med smør. Kle gryta innvendig med kjøttet, legg det rundt og oppover kanten og i bunnen. Salte og pepre, ha oppi tørka timian, charlottenlauk, mye poteter (hele). Tøm på litt vann, putt gryta inn i ovnen to – tre timer på 60 – 120 grader. Steketiden kommer an på hvilke gryter en har, hvordan varmen ledes. Serveres gjerne med kokte gulrøtter.

Underkjent metode

Fleksibiliteten er også et stort pre med langtidssteking. Selv om maten står over tida bruker det å gå bra, men sett gjerne ned temperaturen om maten må vente lenge på gjestene. Langtidssteking gir fantastisk resultat – ja det er rett og slett et underkjent fenomen. Dette er metoden formødrene våre brukte, en metode som gjør at smakene blander seg på en god måte og vi får fram det beste i kjøttet. Prøv det neste gang du skal steke kjøtt. Lykke til!

Comments are closed.