Lappeteppe av gode minner

img_1535-topp

De fikk meg til å tenke på en så god og trygg barndom, stoffene jeg hadde liggende, at jeg bestemte meg for å lage et teppe av dem. Et teppe sydd sammen av gode minner.

img_1535-kopi

Stoffer og tøy jeg hadde spart på i årevis lå foran meg og det var så mye av dette som vekket gode minner. Her lå det lyseblå dynetrekket i krepp som hadde vært mitt yndlingssengetøy som barn. Nå var det slitt hull i og kunne ikke lenger gjøre en seng fin, men jeg hadde likevel aldri klart å kvitte meg med det. Det samme med pysjamasbuksen jeg en gang hadde plukket frem fra noen bortstablede esker på gården til bestemor og bestefar. Den hadde så fine blå bolsterstriper, men hva jeg skulle med en herrepysj i alt for stor størrelse visste jeg ikke da. I eskene hadde jeg også funnet en kjole min tante hadde danset rundt i som barn. Den lyseblå fargen og den myke bomullen passet så godt til andre tekstiler jeg allerede hadde liggende. Flere år senere satt jeg med alle disse stoffene foran meg og kom på idèen om å sy dem sammen til et teppe av gode barndomsminner.

img_1512-kopi

 

Jeg ønsket å lage et enkelt lappeteppe som minnet om de gamle teppene jeg hadde sett, kun laget av restestoffer. Jeg startet med å plukke ut de tekstilene jeg syntes passet fint sammen i farger, struktur og mønster, og klippet for hånd ut firkantede lapper i lik størrelse. Da bunken med lapper var passe stor la jeg noen av dem på gulvet for å se hvordan de best kunne passe sammen. Jeg ønsket ikke å ha dem i et spesielt mønster, så stort sett fikk tilfeldighetene råde. Av samme stoff ble det både liggende og stående striper for variasjonens skyld. Minnene ble sydd sammen og rutene dannet snart et helt teppe i samstemte farger og mønstre. Som avslutning valgte jeg å lage to rammer rundt alle rutene. Den innerste av et hvitt gammelt laken og den ytterste av et blårutet dynetrekk. Som bakstykke hadde jeg nok et laken liggende og det egnet seg perfekt i størrelse og form. Nå var alle de gode minnene festet til et svalt og godt teppe jeg kunne tulle meg inn i på varme sommerkvelder.

img_1495-kopi

 

Teppet er laget på enkleste vis og det er brukt minimalt med utstyr. Man trenger hverken skjærebrett eller annet utstyr enn det man forhåpentligvis allerede har i hus. Kanskje du også har noen minner du gjerne skulle nøstet opp litt?

Du trenger:

tekstiler/laken

saks

symaskin

hekletråd

strykejern

linjal/målebånd

 

Slik gjør du:

Klipp/riv ut firkanter i for eksempel størrelse 13×13 cm.

Test ut mønsteret ved å legge dem på gulvet.

Legg så en rad med 7 firkanter ved siden av hverandre.

Sy to sammen. Sy så den tredje på, så den fjerde… Stryk gjerne mellom hver gang.

Gjenta til du har 15 like store rader.

Vurder igjen hvordan du vil sette dem sammen i forhold til mønster ved å legge dem utover på gulvet.

Sy to rader sammen. Sy så den tredje på, så den fjerde…

Til slutt legger du gjerne til en ramme eller to i ønsket størrelse før du syr på bakstykket.

Den hvite rammen i mitt lappeteppe har bredde 13 cm og den blårutete 16 cm.

Der rutene i selve teppet ikke helt har truffet hverandre, kan du feste en liten knute med hekletråd. Så skjules feilen og teppet blir bare mer sjarmerende!

Lappeteppet av gode minner måler ferdig ca 120×200 cm.

img_1487-kopi

Tekst og foto: Liv Sandvik Jakobsen / Livs Lyst

Comments are closed.