Mye omsorg i god suppe

gulrot-appelsin-suppe_topp

 

 

 

 

 

Det ligger mye omsorg i en god suppe. «Trøstende mat» pleier «matvenninna» mi Stina å si om mat som varmer og gjør oss rolige og gode i kroppen. «Comfort food» er også et uttrykk vi finner i moderne matspalter og matprogrammer. Langtidsstekt og langtidskokt, varmt og godt og med gammeldagse krydder er noen av hemmelighetene. Og hva er vel et bedre eksempel på comfort food enn rykende varm suppe?

God eller dårlig tid?

De gode, djupe smakene krever tid og omsorg. Men vi kan også lage raske hverdags supper som holder mål. Når en har laget en del mat, oppdager en at det tar like lang tid å lese bruksanvisningen på pakka og følge med minuttene som å lage suppa fra bunnen av. Og som bonus får en i seg vitaminer, slipper tilsettingsstoff og får nyttet det en har av råvarer i huset.

Suppe å bygge videre på

Løk og gulrot har vi alltid i skapet, likeså tomatpuré eller hermetiske tomater, mjølkeprodukter av ett eller annet slag, enten det er fløte, rømme, mjølk, crème fraiche eller matyoghurt. Fres grønnsakene i gryta, ha i litt vann, tomat, kraft eller buljong, krydder og gjerne også litt søtning der det er tomatpuré. Kok dette til grønnsakene er møre. Ha i mjølkeproduktet, kraftig eller mager variant.

Anskaff deg stavmikser om du ikke har. Denne koster lite og er virkelig et bra hjelpemiddel. Et sveip med stavmikseren, og på en blunk har du fått en delikat suppe, ja en hverdagssuppe som både små og store liker. Serveres med kokte egg, kjøttboller eller pasta og gjerne brød til. En tredjedel grønnsaker vil kreve to tredjedeler med veske. Juster tykkelsen etter hvilken konsistens du ønsker.

Visuelle nytelser

Har du bedre tid, kan du ha i flere grønnsaker, enten det er rotgrønnsaker, paprika eller urter. Her har vi virkelig mulighet for å bolte oss i farger og skape visuelle nytelser. Røde, grønne, gule supper. Det er bare å følge årstida og sansene.

Grønnsakene er med og tjukner suppen. Gammeldags jevning med smør og mjøl er også et alternativ, og eventuelle klumper fikser stavmikseren. De purerte suppene synes jeg er mer latmannsvarianter, men de fungerer bra i hverdagen. Mer eksklusive selskapssupper som consommé, bør ha pent oppdelte grønnsaker. Dette er en klaret suppe med buljong (kraft) som hovedingrediens og med små kjøttboller i, grønnsaker eller brødterninger.

Antikke suppeskjeer

Er du så heldig å være eier av noen gamle suppeskjeer? Prøv da å spise suppe med disse. Det gir en annen opplevelse. Lukt, slurp i veg og smak. Det var lov å slurpe da en spiste suppe. Visste du forresten at det ikke ble satt fram drikke til middagsmaten i det gamle bondesamfunnet? Alltid var det skjemat til hovedretten, og gjennom skjematen fikk folk i seg vesken de trengte.

Appelsin, gulrot og ingefær er nydelig sammen. Denne suppen er en fargeklatt av en smaksrik og enkel middag.

Appelsin og gulrotsuppe

1 stk løk hakket

500 g gulrot i tynne skiver

1 båt hvitløk hakket

1 ss , finrevet frisk ingefær

1 ss smør

1 l hønsebuljong (utblandet)

2 dl appelsinjuice

2 ss lettrømme

1 ss frisk kruspersille finhakket

1 ts salt

½ ts pepper

Fres løk, gulrøtter, hvitløk og ingefær i smør til det er mykt, men ikke brunt. Hell på hønsebuljong og kok grønnsakene til de er godt møre. Mos suppen og kok den opp med appelsinjuice. Smak suppen til med salt og pepper og server den rykende varm med en topp rømme og grønt.

gulrot-appelsin-suppe

Foto: melk.no/Opplysningskontoret for meieriprodukter

Publisert i Gamle Hus & Hager utgave 2 2010

Comments are closed.