Naturens skattekammer

ghhi-naturmaterialer-topp

I dag vil jeg friste dere ut i skogen og opp i trærne. For der finner du mose, kongler, bær og annet gull som kan brukes til dekorasjoner, flott å ha når vinteren kommer.

 

Jeg er jo mosegal, så den viktigste vinterprovianten min er nettopp mose. Mosen blir brukt i høstpottene, til kranser, hjerter, julepynt og rett og slett som flak på fat med feske blomster stukket ned. Lav er nesten like fint som mose, og det er ikke bare reinlav som er innsamlingsverdig så hold øynene oppe!

 

ghhi-naturmaterialer-3

Kongler er en kanskje det mest opplagte og enkleste å samle inn, men det finnes mer enn bare gran og furukongler. Or lager de nydeligste små konglene, lerkekongler er en av mine favoritter og både tuja og sypress har unike kongler, alt fra miniatyrstørrelse til kjemper. Se deg rundt under trær, kanskje du finner en skatt. Og når vi snakker om skatter som kan ramle ned på nesen din, nøtter er også dekorativt, både hamser og selve nøtten. Bøk, eik og kastanjer, for eksempel.

Tørre frøstender er også dekorativt. I hagen finner du litt av hvert. Akeleie, daglilje og valmue, eller rett og slett gress, både små nette strå og store dunkjevler.
Nyper, rognebær og annen bær som tåler å tørke er også verdt å sanke inn. Husk, det er lettere å tre de på metallstreng mens de er ferske, så kan du senere stikke de inn i kranser og dekorasjoner.

Og ikke glem å ta inn vakre grener. Kanskje det er barken som er fin, eller det vokser lav eller kongler på de. Grenen blir jo ikke skjult av snøen, men kan være vanskelige å komme til. Biter av bark er fint å ha, og lyng er verdt å ta vare på. Tyttebærlyng kan beholde bladene lenge om den blir stukket i potter ute, blådbærlyngen mister bladene, men har dekorative grønne grener.

ghhi-naturmaterialer-1

Hvordan oppbevare:
Jeg oppbevarer kongler, frøstender, blader og lav inne. Før du pakker de vekk så må de tørkes helt ut, spesielt konglene som kan ha mye fukt og mygler lett. Blader må tørkes under press, ellers krøller de seg sammen.
Mose og grener oppbevarer jeg ute, du kan gjerne ha laven ute også om det passer bedre. Mosen bor ute fordi de meste av mosen blir stygg når den er uttørket over tid., og grenene pga plass og fordi de da holder seg mykere lengre, (men skal du binde krans ol så er det best å gjøre det øyeblikkelig). Mosen legges i godt drenerte og ventilerte kasser (feks de blå kassene matbutikken får sopp i), kassene settes i stabel og stabelen settes i skygge inntil husveggen. Jeg vanner/legger på noe snø gjennom høst og vinter. Mosen og lav fås myk ved å legge i vann et par minutter.

Når du plukker:
Du kan sanke i skogen, i offentlige parker og i egen hage. Du skal naturligvis ikke sanke vernede planter, eller i vernede områder, botaniske hager eller der det står forbud. Og når du er ute og høster så vis omsyn, kanskje nypene og frøstendene gleder andre der de står? Dette gjelder jo spesielt i offentlige parker hvor du vel bør begrense deg til å plukke kongler, men også langs turstien bør du ta hensyn. Når du sanker så tenk både på at det skal se pent ut etter deg, og at du ikke skal gjøre skade på feks trærne. Bruk saks for å klippe grener, ikke ta så store flak mose at det blir stygt, og ikke tråkk ned de stråene du ikke tar med deg.
Ønsker du å sanke mer enn til vanlig hjemmebruk så spør grunneier først.

Ta deg tid til en liten høsttur eller fem, og gå ingen steder uten en plastpose i lomma. Det skal ikke store innsatsen til før du har et lite skattekammer.

ghhi-naturmaterialer-4

Tekst og foto: Anne Havåg Holter-Hovind. Denne artikkelen sto på trykk i utgave 5 2011.

 

Comments are closed.