Ny bok! Lysthus i Norge

Norges eldste lysthus ligger i Kommandantens hage, Gamlebyen i Fredrikstad. Oppført i 1725. Foto: Frøyset/Lysthus i Norge

For første gang er historien om lysthus i Norge samlet mellom to permer. Boka omhandler en viktig del av vår hagehistorie og viser utviklingen gjennom de siste 300 årene, fra begynnelsen av 1700-tallet til vår tid.

LYSTHUS GJENNOM 300 ÅR

Boka er et samarbeidsprosjekt mellom hagehistoriker og hagebokforfatter Madeleine von Essen og grunnleggerne av magasinet Norske Hjem; Kari-Marte & Tor Harald Frøyset. Forfatterne har arbeidet med utgivelsen i fem år og er glade for å endelig kunne presentere boka Lysthus i Norge.

Madeleine von Essen har skrevet kapitlene om den historiske utviklingen. Ekteparet Frøyset har fotografert og skrevet tekster til lysthusene fra de ulike århundrene, som vises kronologisk etter Madeleines tekster.

Boka er rikt illustrert med fotografier av rundt 100 lysthus fra 1700-tallet til vår tid, samt historiske bilder. Det eldste lysthuset forfatterne har funnet, som fremdeles eksisterer og står på samme plass, er lysthuset i kommandantens hage i Gamlebyen, Fredrikstad fra 1725.

Det er utgitt mange hagebøker i Norge, men ingen har tatt for seg nettopp dette temaet tidligere. Kari-Marte og Tor Harald Frøyset har tidligere utgitt boka «Norske Lekestuer», i 2013.

Lysthus i sveitserstil, på Nesodden. Oppført 1919. Foto: Frøyset/Lysthus i Norge

HAGENS MIDTPUNKT

Lysthuset som hageelement har eksistert i årtusener. Historien forteller at egyptere, persere, grekere og romere hadde lysthus i sine parker og hager. I Norge blir lysthus nevnt i nedtegnelser flere steder i landet på siste halvdel av 1600-tallet. Med opplysningstiden utviklet det seg en sterk interesse for naturen på 1700-tallet. Ved prestegårder og embedsmannsgårder ble lysthus nå et vanlig innslag i hagen. Utover 1800-tallet fikk lysthusene virkelig sin storhetstid. De var populære innslag i den voksende middelklassens hager, både i byen og på landet. Lysthus har alltid vært påvirket av trender innen hagekunst og arkitektur, og utformingen har hovedsakelig fulgt hovedhusets arkitektur. Allikevel finnes det en uendelig variasjon og ingen av lysthusene som presenteres i boka er like.

Interiør fra lysthuset ved Fosheim Hotell, Røn i Valdres. Foto: Frøyset/Lysthus i Norge

Boka «Lysthus i Norge» fokuserer på bygde lysthus, men det vises også eksempler på «levende» lysthus av for eksempel lind, sibirertebusk og syriner. I de senere år har lysthus igjen blitt populære innslag i hager. Noen har skaffet seg modulbaserte, ferdigbygde lysthus, andre bygger selv av gjenbruksmaterialer. I boka vil du også finne eksempler på dette.

Forfatterne håper utgivelsen vil bidra til at enda flere blir oppmerksomme på de gamle lysthusene som står i hager rundt omkring i landet. De er en viktig del av vår hagekultur. Man kan finne inspirasjon til å bygge sitt eget lysthus eller til å ta vare på det man allerede har.

Boka kan bestilles i alle landets bokhandlere eller direkte fra forlaget via nettbutikk.

FAKTA

Tittel: Lysthus i Norge

ISBN: 978-82-303-3957-2

© Klokkergården Media AS 2018

Innbundet.

230 sider.

Kapitler med historisk tekst: Madeleine von Essen

Annen tekst: Kari-Marte & Tor Harald Frøyset

Design og repro: Klokkergården Media AS

Trykk: Merkur Grafisk AS, Oslo

1500 eksemplarer.

På forsiden: Lysthuset i Hobøl prestegårdshage, Østfold.

Comments are closed.