Nytt kjøkken – 100% gjenbruk

kjokken_hoved_dsc5187_morkere

Man kan spare store penger på å lage seg et kjøkken av gamle kjøkkenmoduler og gjenbruksmaterialer. Dessuten får man både sjarm og sjel på kjøpet. Et slikt kjøkken kan egne seg både i gamle hus/leiligheter, gjestekjøkken, og kanskje på hytta. Denne kjøkkeninnredningen er bygget av 100 %  gjenbruksdeler – i et «gjenbrukt» hus, som er flyttet og satt opp som sidebygning på Klokkergården i Eidsberg, Østfold.

kjokken-svalgangshus

Slik ser sidebygningen/svalgangshuset fra 1760-årene ut. Den ble flyttet til tunet i 2007. Bak vinduet til høyre i andre etasje befinner kjøkkenet seg.

Bygningen flyttet jeg hit til tunet i 2007. Den er plassert der den opprinnelige sidebygningen lå. Den ble revet på 1980-tallet. Da jeg fikk anledning til å kjøpe det som trolig er kommunens siste gjenværende svalgangshus, med langsgående sval i begge etasjer, slo jeg til. Huset sto ferdig med tak og ytterkledning på plass i 2008. Siden den gang har jeg arbeidet med bygningen litt nå og da. En del tusen arbeidstimer har gått med til å flytte selve bygningen, samt å sette på plass alle gamle gulvbord, panel-bord, takbord, dører, lister og så videre, på nøyaktig samme sted som før.

 

Lite, men funksjonelt

Endelig var tiden inne for å lage et enkelt og funksjonelt kjøkken i andre etasje, siden leiligheten snart skal leies ut. Tidligere var huset i mange år bebodd av to familier. Første etasje skal få beholde sitt 1700-talls preg. Andre etasje var opprinnelig lofts-rom, antageligvis med vevstue og lager. Denne etasjen ble innredet til bolig rundt år 1900.

Slik så kjøkkenet ut etter at alle bygningsdeler var remontert. Det store kjøkkenskapet (se spor til venstre) ble ikke remontert men gjenbrukt som kjøkkenskap og benk.

Slik så kjøkkenet ut etter at alle bygningsdeler var remontert. Det store kjøkkenskapet (se spor til venstre) ble ikke remontert men gjenbrukt som kjøkkenskap og benk.

Kjøkkenet er ikke så stort, ca. 2,5 meter ganger 4,5 meter. I det ene hjørne har jeg montert en gammel vedkomfyr. Rommet har tre dører, så det var beskjeden veggplass til innredning i utgangspunktet. Det har aldri vært veggfast kjøkkenbenk her. Kun et stort matskap i det ene hjørnet, diagonalt overfor vedkomfyr og brannmur, en utslagsvask med kaldt vann og et par små vegghyller. Dersom kjøkkenet skulle bli funksjonelt måtte matskapet vike. De negative sporene etter dette er beholdt bak innredningen og i taket.

Dør til svalgang (t.h) og stue har gammel maling. På veggen ses spor etter utslagsvasken. Blåmalingen er bevart på to vegger. Nymurt, kopiert, brannmur i tegl med kalkmørtel.

Dør til svalgang (t.h) og stue har gammel maling. På veggen ses spor etter utslagsvasken. Blåmalingen er bevart på to vegger. Resten av kjøkkenet er malt opp i samme nyanse; fargekode S2005-B20G. Nymurt, kopiert, brannmur i tegl med kalkmørtel.

Oppvaskbenk av panelbord

Jeg hadde bestemt meg for å bygge oppvaskbenken av de gamle panelbordene  etter det store matskapet (se innfelt bilde på foregående side). Først laget jeg til reisverket/skroget av 2”2 og spikret panel utenpå. Jeg brukte også det samme panelet til å lage dører av og montere tverrliggende bord på baksiden, for å stive av dørene. Jeg hadde fått tak i en del gamle hengsler. Disse er enkle å montere og passer godt til en enkel, nostalgisk innredning, som denne.

Bjørkeplata til oppvaskbenken er også gjenbruk. Den er hentet fra et annet gammelt hus som skulle rives. Den ble veldig flott etter en runde med høvelen. Selve oppvaskkummen er fra 1992. Den hadde ligget urørt på et butikkloft i original eske – vi kjøpte den for 250 kroner. Virkelig et kupp! Den har en stor og en mindre skyllekum, noe som er praktisk, siden man skal vaske opp for hånd her.

Jeg så ingen grunn til å sette inn oppvaskmaskin, siden leiligheten er beregnet på en person. Jeg ønsket heller ikke risikoen for vannlekkasjer. Ellers er selvfølgelig kjøkkenet tilpasset dagens bekvemmeligheter. Det vil si varmtvann, kjøleskap og komfyr. Og vedkomfyr – både som varmekilde og som «backup», i tilfelle strømbrudd.  Alle hvitevarer ble kjøpt inn nye.

Se bilder av hvordan benkeskapet rundt oppvaskkummen ble bygget nederst i saken!

Nytt liv til gammelt kjøkken

I 2012 fikk vi tilbud om å hente så mye bygningsdeler vi ønsket fra et rivingsklart 1800-talls hus. I dette huset var det et heltrekjøkken, trolig fra 1950-tallet, som kunne passe inn hos oss. Det viste seg fort at skapene var alt for høye, men jeg bestemte meg allikevel for å plukke kjøkkenet forsiktig ned.

Her ser du kjøkkenet i et hus som skulle rives. Vi kunne plukke med oss det vi hadde behov for; skap oppe til venstre og til høyre, benkepla-te og deler av underskap med skuffer.

Her ser du kjøkkenet i et hus som skulle rives. Vi kunne plukke med oss det vi hadde behov for; skap oppe til venstre og til høyre, benkepla-te og deler av underskap med skuffer.

Etter diverse målinger viste det seg at de to store kjøkkenskapene ville passe ganske bra inn, hvis jeg kuttet av den øvre delen. Jeg målte og tegnet opp med blyant, for deretter forsiktig å sage skapene i to med en håndsag. Dette gikk heldigvis ganske greit, deretter var det bare å pusse over alle skarpe kanter med sandpapir.

Det ene skapet med fire små skuffer under, brukte jeg over oppvaskbenken. De opprinnelige dørene ble da alt for høye, derfor laget jeg til nye av panelbord fra det gamle matskapet, slik at de ble lik dørene på benken under.

Det andre skapet med spiserihylle og flotte glass-skuffer gjenbrukte jeg over kjøkkenbenken. Den øvre delen ble også her kappet av, og med lys montert under ble dette virkelig stilig.

Oppvaskbenk og overskap er ferdig malt. LED-lys er montert under overskapet. Oppvaskkum-men, med en stor og en liten kum, er ubrukt men fra 1992. Den fikk vi tak i på et opphørssalg til den nette sum av kr 250. Det ble innredet til kjøkken her omkring 1900. Da var det nok en vedkom-fyr, lik denne fra Bærums Verk, som sto her.

Oppvaskbenk og overskap er ferdig malt. LED-lys er montert under overskapet. Oppvaskkum-men, med en stor og en liten kum, er ubrukt men fra 1992. Den fikk vi tak i på et opphørssalg til den nette sum av kr 250. Det ble innredet til kjøkken her omkring 1900. Da var det nok en vedkom-fyr, lik denne fra Bærums Verk, som sto her.

Selve benkeplata så ganske sliten og medtatt ut. Siden den skulle brukes på et kjøkken i forbindelse med matlaging var det behov for litt «fornyelse». Jeg delte benkeplata i tre deler med sirkelsag, høvlet delene og limte plata sammen på nytt. Resultatet ble flott. Jeg malte den med tre strøk hvit linoljemaling til slutt.

Alle «modulene» er på plass og det er klart til å males. På veggen ser man spor etter det gamle matskapet, som dessverre ikke kunne reddes. Panelet med sporene etter skapet bevares bak komfyr og benkeskap. I taket er originalmalingen skrapt fram.

Alle «modulene» er på plass og det er klart til å males. På veggen ser man spor etter det gamle matskapet, som dessverre ikke kunne reddes.
Panelet med sporene etter skapet bevares bak komfyr og benkeskap. I taket er originalmalingen skrapt fram.

Den gamle benken under hadde opprinnelig åtte flotte, håndsinkede skuffer. Siden denne benken skulle stå mellom kjøleskap og komfyr var det bare plass til halve. Benken ble delt i to for å få plass. Jeg forhøyet deretter sidene slik at det ble et litt større, åpent rom over skuffene. Dette måtte til for å få en benkehøyde på rundt 90 centimeter. Her kan man oppbevare skjærefjøler og annet utstyr – lett tilgjengelig. Jeg laget til benk med hyller ved siden av komfyren, inn mot veggen.

To av veggene ble malt med spesialblandet linoljemaling i samme blånyanse som kjøkkenet har hatt fra ca. 1920/1930. De andre veggene og dørene har fått beholde sin gamle maling. Vi sendte inn en trebit med den originale blåfargen som hadde vært på kjøkkenet, og fikk ferdig blandet linolje fra Ottoson tilbake.

Til slutt monterte jeg en ventilator over komfyren og en gammel hjørnehylle ble satt opp i kroken over spiseplassen, til høyre for vinduet.

Ser en bort fra hvitevarer og armatur er rommet 100 % gjenbruk og det beste av alt, tilnærmet gratis. Selv syntes vi at kjøkkenet ble et hyggelig rom, sjarmerende, praktisk og i gammel stil.

Tekst og foto: Kari-Marte & Tor Harald Frøyset

Artikkelen sto på trykk i utgave 2 2014.

Kjøkkenet er ferdig og kan tas i bruk. Overskapet med krydderhyller er praktisk, også i dag. Det samme er den gamle lokkhylla som henger ved komfyren. Det skrå overskapet har tre hyller og rommer mye. Også taklampene på kjøkkenet er gamle, som skomakerlampa oppe til høyre.

Kjøkkenet er ferdig og kan tas i bruk. Overskapet med krydderhyller er praktisk, også i dag. Det samme er den gamle lokkhylla som henger ved komfyren. Det skrå overskapet har tre hyller og rommer mye. Også taklampene på kjøkkenet er gamle, som skomakerlampa oppe til høyre.

 

[soliloquy id=»3718″]

 

 

[soliloquy id=»3698″]

 

Comments are closed.