Pynt med monogram

img_8188-kopi

I århundrer har det vært vanlig å merke sine ting med monogrammer. Å holde denne tradisjonen i hevd er både nyttig og hyggelig.

Gjennom flere år har jeg samlet på gamle linhåndklær og duker. Spesielt har de med striper og monogrammer vært yndede funn. Kvaliteten og fargen i dette tøyet er unike og selv om de er blitt godt brukt gjennom mange år, er de ofte fortsatt like hele. Grunnen er nok ikke bare fordi de var forsiktige med tingene sine. For de fleste var ikke overflod en del av hverdagen og man måtte bruke det man eide, om igjen og om igjen. Men kvaliteten i linen har vært sterk og holdbar og fortsatt er altså mye av det gamle lintøyet både helt og fint.

img_8206-kopi

Mang en ventende brud har sittet og brodert sine initialer inn i linets tynne tråder, med plattsøm og korssting. Det har vært nitidig arbeid og man skulle ha både godt syn og en stødig hånd for å kunne være stolt av arbeidet i etterkant. Kjøkkenhåndklær, duker og sengetøy ble lagt på kistebunnen i påvente av ekteskap og familieliv. De likte å omgi seg med det vakre den gangen også. Og fortsatt kan altså dette lintøyet brukes. Pakk inn et nybakt brød i et brodert linhåndkle eller bruk det som duk på bordet. Broder en venns bokstav og gi det bort i gave. Eller bruk kjøkkenhåndkleet til det det var tenkt til: litt hverdagsluksus når man må ta oppvasken.

img_8117-kopi

På skolen har mange av oss lært å sy korssting og man kommer langt med denne teknikken. Med godt lys kan man greit telle linets tråder og få mønsteret til å sitte rett. Jeg har satt meg ned med synålen og et nytt kjøkkenhåndkle i lin. Jeg vil også være med på å bære tradisjonen videre. Mønstrene har jeg lett frem i et gammelt blad med oppskrifter fra 1897. Det er heller ikke vanskelig å lete frem monorgammer på nettet eller i broderibøker. Dessuten kan man tegne sine egne, på ruteark! Da blir broderiet enda mer personlig og så egenkjær må man vel få lov å være, at man broderer inn sin egen bokstav.

img_8041-kopi

Tekst og foto: Liv Sandvik Jakobsen/ Livs Lyst

Denne artikkelen sto på trykk i utgave 6 2011.

Comments are closed.