Så frø selv

floyelstjareblomst2_topp

Som hageentusiast er det å følge plantenes utvikling fra de blir plantet i hagen og fram til de blomstrer fascinerende. En ting er å følge med på planter man har kjøpt. Men det blir noe helt annet med plantene du har sådd selv. Og det er ikke så vanskelig å lykkes med det heller.

floyelstjareblomst2

Fløyelstjæreblomst.

I tillegg til de kjente og kjære plantene er det også mange spennende man kan så fra frø selv. Ved å investere i noen frøpakker kan hagen bli frodig og fargerik uten store kostnader. Mange tenker kanskje mest på sommerblomster når vi nevner frøsåing, men det er også mange andre muligheter. Jeg vil anbefale å kikke etter de toårige sortene. De er som regel villige og lette å få til. De er «byggesteinene» i en Cottage Garden og jeg ser det som en stor fordel at de frøformerer seg selv. De fleste av de toårige plantene i hagen vår, sådde jeg for 10 – 15 år siden. I årene etterpå har jeg hatt mer enn nok av disse plantene ved at de har fått lov å frø seg til nye plasser i hagen.

I de siste årene har frøkatalogen fra «Chiltern Seeds» vært å finne sammen med julekortene i postkassa like før jul. Mine frøbestillinger har derfor de seinere åra gått til dette engelske firmaet, men det finnes også mange interessante leverandører av frø, både norske og utenlandske.

revebjelle2

Revebjelle.

 

Dette trenger du for å starte såingen:

  • Tomme isbokser for ekempel (husk å lag små hull i bunnen)
  • Såjord (ikke bruk gjødslet blomsterjord)
  • Plast til å dekke over før spiring

Hvis du vil gjøre det enkelt og kun benytte deg av vinduskarmen til såpottene, må du være tålmodig og vente med såingen til ut i april. Men mange har lyst til å få tidlig blomstring fra frøene og ønsker derfor å starte opp tidligere. Da er det viktig å være klar over at det er vanskelig å gi de små spirene nok lys i forhold til vanlig romtemperatur. I vinduskarmen på kjøkkenet vil derfor plantene strekke seg etter lyset og vokse seg lange og slengete. Vi har bygget oss en enkel spirekasse vi har i kjelleren. Der kan vi regulere varmen med en termostatstyrt varmeovn, og vi har vanlige lysrør hengende over. De fleste frø spirer best ved ca 20 grader, men etter de har spirt bør temperaturen senkes for å gi tette, lubne planter.

sp_kasse_2

Helens spirekasse.

Prikling

Når spirene er store nok til å håndteres, skal de prikles i egne potter med næringsrik blomsterjord. Erfaring viser at her lønner det seg å være litt hard. Det vil si at det er bedre å gi bort eller kaste noen frøplanter i stedet for å potte om flere enn du har plass til. Dersom plantene skal bli frodige og fine må de både ha nok jord og plass til å kunne utvikle seg.

floyelstjareblomst3

Helens favoritter av de toårige

Det bør nevnes at dersom du foretrekker en «streng» hage med naken jord mellom plantene, vil  antagelig mange av de toårige plantene spre seg mer enn du ønsker. Jeg tillater imidlertid de toårige å finne sin egen plass mellom stauder, roser og prydbusker for å hindre naken jord til frøugraset. Jeg må hvert år fjerne en del planter som kommer på «feil» plass, men jeg synes det er spennende å spille på lag med naturen og se at hagen blir forskjellig fra et år til neste. Å nappe opp frøplanter er mye enklere enn å fjerne planter som formerer seg med rotutløpere.

Revebjellene er et must i min ‘Cottage Garden’. Ettersom de er giftige kan jeg forstå at noen vil unngå disse plantene dersom de har små barn, men ellers tror jeg giftige, røde bære er mer fristende å smake på enn blomster. Det finnes forskjellige typer revebjeller i hvitt og burgunder, og de fleste blomstrer året etter at de blir sådd. Sorten Digitalis Dalamatines blomstrer samme året som den såes.

Personlig er jeg mest glad i kjølige farger. Men selv om de fleste kongslysene er i gulnyanser, synes jeg dette er staselige spir å ha i hagen. Min favoritt er den hvite Verbascum nigrum Album med lilla senter.

Med sin vakre burgunderrøde farge er makedoniarødknappen Knautia macedonica velkommen til å finne sin plass mellom roser og stauder. Ettersom den har svake stengler trenger den støtte av solide naboer.

purpurtorskemunn_makedoniarodknapp

Purpurtorskemunn og makedoniarødknapp.

De cerisefargede blomster på fløyelstjæreblomsten Lycnis coronaria blir blikkfang i bedet. På grunn av den intense fargen anbefaler jeg å plassere den sammen med andre kjølige farger, gjerne med grålig bladverk.

Sporeblomsten Centrantus ruber gir farge til bedet store deler av sommeren. Den er lettstelt og har lang blomstring, spesielt dersom du er flink til å fjerne frøstander. Den finnes i to rødnyanser og i hvitt.

Med sitt sirlige spir er purpurtorskemunn Linaria purpurea flink til å veve seg inn mellom andre planter. Den kommer i lilla og rosa.

Alle disse er lettstelte og sykdomsfrie planter  å ha i hagen. Men husk på at dersom du skal oppnå en vellykket samplanting er det viktig å ha planter med pent bladverk med forskjellige grønn- og grånyanser i tillegg.

Lykke til!

kongslys3

Kongslys.

Denne artikkelen sto på trykk i utgave 1 2012. Tekst og foto: Helen Fredholm

Comments are closed.