Seminar om lystgårder

Gramfamilien tar avskjed med sønnen Jens som skal ut og reise. Alle er samlet utenfor søylegangen på Gimle, en hest er spent foran en kjøreklar vogn.  Gramfamilien flyttet inn på Gimle forsommeren 1863 og inviterte ofte til "offiserslag" eller frokost for Gimlemoens offiserer. Kontakten med Adolphs søstre, som bodde i første etasje, var daglig og hjertelig på begge sider. Adolp var selvskreven gjest på de fleste festene og inviterte selv familien over til Eg ved mange anledninger. Else Gram, en av generalmajorens døtre, skrev flittig til venner og familiemedlemmer i løpet av de årene hun bodde på Sørlandet. Det var ikke sjelden hun skrev om Arenfeldtene på Eg og Gimle - og av beskrivelsen går det fram at hun likte Adolph veldig godt. 11. september 1863 fortelte hun i et brev om en av de mange besøk hun avla på Eg: "I Eftermiddag gikk Mas og jeg over til Eeg, drakk Thee, passiarede, qvikkede Titti (fruen) op og havde det meget hyggelig. Det er nesten farlig Du, jeg bliver meer og meer glad i Arenfeldt for hver Gang jeg seer ham, hvor skal det saa ende, men han er ogsaa en sjælden Mand det er vist, en født Adelsmann."

«Lystgårdskulturen var for de mest representative anleggenes vedkommende, preget av prinsipper som var knesatt ute i Europa allerede i 1730-årene», skriver kunsthistoriker Geir Thomas Risåsen. I de nordiske land hadde de sin storhetstid i hundreårsperioden 1750–1850. Rundt Kristiansand finner vi fremdeles anlegg som Gimle, Jægersberg, Stiftegården, Boen, Vigeland og Hagen. I Breidablikk 26. oktober setter vi fokus på tiden, arkitekturen, menneskene, ideene, kulturen, hagene og utfordringene som disse anleggene står overfor i dag.

Seminaret finner sted på Gimle Gård i Kristiansand og gjennomføres i samarbeid med Vest-Agder fylkeskommune, Vest-Agder-museet og magasinet Norske Hjem.

Med oss i programmet har vi:

•  Einar Engen, Norsk Kulturminnefond, Røros
•  Bjørn Anders Fredriksen, Universitetet for miljø og biovitenskap, Ås
•  Anne Håbu, Kulturhistorisk museum, Oslo
•  Nils Magne Håkegård, Vest-Agder-museet, Kristiansand
•  Jan Henrik Munksgaard, Vest-Agder-museet, Kristiansand
•  Johan Olsen, Boen gård, Kristiansand
•  Tanja Røskar, Vest-Agder fylkeskommune, Kristiansand
•  Christen Stillesen Mellbye Gjesdahl, Sandvika/Lier
•  Kathrin Pabst, Vest-Agder-museet, Kristiansand
•  Tor Øvrebø, Coop Norge, Oslo

Praktisk informasjon:
Seminaravgift er NOK 900,- og inkluderer lunsj, kaffe, te etc. Gimle Gård i Kristiansand og varer fra kl. 10.00 til senest kl. 16.30.

Bindende påmelding skjer til sjur.harby@disenkolonial.no eller på telefon 488 97 714 innen mandag 22. oktober. Oppgi adresse for faktura ved påmelding.

Last ned invitasjon/program her.

Comments are closed.