Solheim pensjonat

I 2013 åpnet de fem venninnene på Røros dørene til Solheim Pensjonat. Kanskje har du overnattet her tidligere?  Det som tidligere het Høsøien pensjonat  er omdøpt etter eiendommens navn, Solheim, men fremstår i sin opprinnelige drakt. Med både håndverks- og bygningsverninteresserte eiere var det en selvfølge at husets originalitet skulle tas vare på.

Pensjonat Høsøien fotografert i 1939

– Huset hadde stått tomt i ca. tre år da vi dro på visning i 2012. Det var ganske impulsivt og tilfeldig at det ble vi fem som endte opp som pensjonateiere. Men vi falt alle for huset da vi trådte innenfor døra her første gang, forteller Johanna. Pensjonatets historie går tilbake til 1939, da Oline og Olav Høsøien bygget huset og åpnet for overnattingsgjester. De drev virksomheten fram til 1965 da svigerdatteren overtok.

I 1995 opphørte pensjonatdriften og andre og tredje etasje ble leid ut som hybler. Første etasje var i bruk som bolig, fram til 2009. Jentene har fremdeles god kontakt med etterkommerne av ekteparet Høsøien, som gjerne legger turen innom når de er på Røros.

Katriina Nurmi i resepsjonen.

 

HAR BEVART ATMOSFÆREN
Fire av jentene er håndverkere, henholdsvis snekker og malere. Uten en stor andel egeninnsats hadde ikke prosjektet vært mulig å gjennomføre. De har alle sansen for bevaring og har sørget for at pensjonatets sjel er i god behold. Et besøk her er som en reise med tidsmaskin.

 

Et av de seks rommene som leies ut.

– Mange ville nok skiftet ut de originale vinduene, men vi har valgt å beholde dem da de er i god stand. De største endringene har vært branntekniske krav som sprinkleranlegg og utvendig branntrapp. Vi «ofret» også et værelse til dusjrom, siden dette ikke fantes fra før. Ellers har vi stort sett kun malt, vel og merke med to strøk brann-hemmende maling underst, og møblert. Økonomisk støtte fra Røros kommune (etablererstøtte) og fra den lokale sparebanken har kommet godt med, sier Johanna.

Solheim Pensjonat kan tilby seks rom samt en selvhusholdningsleilighet. Rommene er innredet med gjenbruksmøbler fra 1950- , -60 og -70-tallet.

 

Gjennomført: Et utvalg av pensjonatets gardiner.

 

Den opprinnelige trappa, med linoleumsbelegg.

 

Originalt dørhåndtak. Her får du ikke nøkkelkort, men nøkkel, som før i tiden.

FOR ALLE ALDRE
Siden femkløveret gjenåpnet pensjonatet i februar 2013 har det vært bra med folk innom, både overnattingsgjester og kafébesøk. Noen synes det er litt rart å komme til et «hotell» med dusj på gangen, andre stortrives med den hjemmekoselige, gammeldagse atmosfæren.

– En skulle kanskje tro at vår generasjon hadde større krav til for eksempel eget bad, men det virker ikke som om det er noe problem. Noen reagerer på at vi ikke har tv her, men internettilgang løser det «problemet». De fleste har med seg nettbrett eller bærbar data uansett. Kanskje setter vi inn en gammel svarthvitt TV i stua – det ville passet inn i konseptet, smiler Johanna.

Et av rommene har originalt tapet fra 1960-tallet.

 

Fra stua i første etasje. Noe av innboet fulgte med på kjøpet og er med på å sette særpreg på pensjonatet.

 

Fra et av rommene.

 

Kjøkkeninnredningen i leiligheten som leies ut.

De seks rommene i andre etasje leies ut inklusive frokost, leiligheten i tredje etasje har eget kjøkken og selvhusholdning.

– Når gjestene samles nede i stua om kvelden, småprater og spiller spill er det ekstra hyggelig å være på jobb, sier Katriina. I tillegg til overnatting leies også stuene ut til private selskaper, som jubileer og konfirmasjoner. Konserter har vært arrangert i stua, og flere vil det bli. De fem jentene sysler med planer om å oppføre terrassen med pergola, som vises på den originale arkitekttegningen, men som aldri ble bygget.

Minne fra pensjonatets historie.

 

Oline Høsøien, som fikk bygget huset og startet pensjonat sammen med sin mann i 1939, har fått hedersplassen på stueveggen.

 

Dagens eiere: Fra venstre; Katriina Nurmi, Catharina Holmer, Johanna Henriksson, Berit Selboe-Coote og Saara Kunelius.

Les mer på www.solheimpensjonat.no

Denne artikkelen sto på trykk i utgave 3 2014

Tekst og foto: Kari-Marte & Tor Harald Frøyset

Comments are closed.