Sommerens første

matspalte_dsc3507_eggrore_topp

Foto: K.M. Frøyset

Har du planer om kjøkkenhage i år? Kanskje urtehage? Den trenger ikke være stor, – ei krukke med tre-fire urter på verandaen kan gi mye glede. Det viktige er å kunne smake der og da,  å kunne nyte det ferske og friske. Da kjenner en seg i ett med naturen og årstida.

Selv er jeg nokså fersk kjøkkenhageinnehaver. Matinteressen var nok innfallsvinkelen til gryende kjøkkenhageinteresse, samt den kulturhistoriske sammenhengen mellom hus og hage. Kjøkkenhagen kler de gamle bygningene, det hører med. Om en ikke er for nøye med renskingen, så er det overkommelig å ha en kjøkkenhage. Jeg sår tett slik at ugraset ikke skal komme så lett til. Jeg lager høge bed, det gjør det enklere å komme til og blir pent å se på. Og så er jeg glad i kombinasjonen sommerblomster og grønnsaker!

Kjøkkenhagen er blomsterbedet mitt. I år skal jeg igjen ha blomkarse og ringblomster i mengder. Og blomstene kan en jo også bruke både som mat og som pynt.

Det gjelder å ikke legge an for stort, blir en hekta, kan en jo utvide seinere. Det enkleste er det som kommer årlig i en hage. La oss derfor dvele litt ved det som kommer igjen og igjen.

Grasløken vil jeg sette på første plass. Den er av våre aller mest folkekjære urter. Den vokser over alt, i byen, ved sjøen og på sætra. Uten grasløken ville mye av tradisjonsmaten vår nesten blitt ugjenkjennelig. Grasløken er det første som dukker opp i kjøkkenhagen.

Vellykket eggerøre er ikke så lett som en tror. Jeg vil derfor dele noen enkle tips. På barneskolen lærte vi at to spisseskjeer veske er passe til hvert egg, og så litt salt til. Den oppskriften kan vi fortsatt bruke. Til daglig bruker jeg melk eller vann som væske, men når det kommer gjester vil jeg slå et slag for fløte eller en blanding av fløte og melk. Fløte gir god smak og fin konsistens.

Visp egg, veske og salt lett sammen. Ha meierismør i panna (ikke olje) og pass på at smøret ikke blir brunt. Slå eggerøra i panna. Ikke bruk for varm panne. Finn fram slikkepotten og vend eggerøra forsiktig. Det høres kanskje rart ut å bruke slikkepott i varm panne, men det er et godt hjelpemiddel som bidrar til at eggerøra blir mer “hel”. Bruk slikkepotten forsiktig.

Pass på at eggerøra ikke steker for lenge, det er bedre å ta eggerøra for tidlig enn for seint. Eggerøra stivner etter at den er tatt av plata. Stekes den for lenge, eller blir stående i panna, kan den bli tørr. Jeg synes det er lekkert å legge den på et stort, flatt fat, gjerne stekefat. Og nå kommer vi til grasløken. Ikke ha den i røra slik som mødrene våre gjorde, da blir den bleik. Klipp heller det grønne over eggerøra etter at den er pent plassert på fatet. Lag et felt midt på eller over det hele.

Velbekomme!

Gressløk (Allium schoenoprasum) er en urt som brukes til matlaging. Den har en frisk løkaktig smak som minner om en mild løk. Den brukes ofte i egg- og osteretter, fisk, gratenger og salater eller ved servering som pynt og smaksfremhever

matspalte_dsc3507_eggrore

Publisert i Gamle Hus & Hager utgave 3 2010

 

Comments are closed.