Suksesskake

suksesskake_dsc9161_w

Om Suksesskake har fått sitt navn fordi den alltid er en suksess blant gjestene vites ikke. I oppskriften fra 1956 navngis den også Oscar II.s kake, så kanskje den var hans favoritt?

Kaka kalles ofte også «kake med gul krem». Uansett er denne konfektkaken en klassiker som faller i smak hos de fleste.

Det finnes mange varianter av oppskriften. Denne er basert på den som gjengis i Desserter fra mange land. Ekegårdh, Billvall og Lundgren. ( Norsk redaktør Maren Ambjørnrud, oversatt av Märtha Coucheron, 4. oppl, Cappelen 1956.)

Vi fulgte stort sett beskrivelsen fra 1950-tallet, med noen modifikasjoner. ( Se opprinnelig oppskrift nederst på siden) Den opprinnelige oppskriften oppga 6 eggehviter i mandelbunnen og 4 eggeplommer i den gule kremen. Vi så ingen grunn til ikke å bruke alle de seks eggeplommene i kremen, derfor oppjusterte vi resten av ingrediensene deretter og tilsatte litt vaniljesukker for smakens skyld. Vi holdt igjen på smøret i forhold til oppskriften fra 1956 for at ikke kremen skulle smake for mye smør. Husk at du må bruke ekte meierismør i denne oppskriften. Man kan med fordel steke bunnene i mindre kakeformer slik at de blir litt høyere, eller eventuelt endre mengden slik at man får tre lag i stedet for to.

Den hjemmelagde krokanen satte en god smak på kaka, synes vi. Den ga en ekstra «piff» til den mektige kremen. Ofte er denne utelatt i nyere versjoner av oppskriften.

Suksesskake er definitivt en dessertkake som passer til både små og store anledninger. Her følger den modifiserte oppskriften:

Mandeldbunn:

200 gr mandler

200 gr sukker

6 eggehviter

Krokan:

40 gr hakkede mandler

6 ss sukker

1/2 ss smør

Gul krem:

6 eggeplommer

150 gr sukker

3 dl. fløte

2 1/2 ts potetmel

125 gr smør

1 ts vaniljesukker

Framgangsmåte

Mandelbunn: Mal mandlene i en blender eller lignende. Vi skoldet ikke mandlene.

Pisk eggehvitene stive. Bruk gjerne en stålbolle. Fett fra plast kan hindre at hvitene blir stive nok.

suksesskake_3_w

Bland inn sukkeret og pisk videre til marengs. Vend forsiktig inn mandelmassen.

Tegn opp to sirkler på ca 20 cm på bakepapir. Smør deigen jevnt utover til to bunner.

Stekes på varmluft, 175 grader i ca 15-20 minutter. Bytt gjerne plass på bunnene halvveis i steketiden. Bunnene skal være lyse og gylne/gule.

Avkjøl på rist. Kakebunnene må være helt avkjølt før du fjerner bakepapiret.

 

Mens bunnene avkjøles lager du krokan og den gule kremen.

Krokan: Hakk mandlene med kniv. Bruk en stekepanne på middels varme, smelt 1/2 ss smør cog tilsett sukkeret.

Rør sammen og tilsett grovt hakkede mandler. Bruk en tresleiv og rør til massen blir gyllen, som knekk.

suksesskake_1_w

Spre krokanmassen ut på et bakepapir og avkjøl. Etterpå kan du legge krokanen i en pose og kjevle over for å knuse den til mindre biter. (PS! Krokanen smaker også godt som snacks)

suksesskake_2_w

 

Gul krem: Ha eggeplommer, sukker, potetmel, fløte og vaniljesukker i en kjele. Kok opp under omrøring til kremen tykner.

Ta av platen og avkjøl litt. Rør inn terninger av smøret litt etter litt, tilsett tilslutt krokanmassen. Rør godt og sett kaldt i kjøleskap.

suksesskake_4_w

Når kakebunnene og den gule kremen er avkjølt kan du montere kaka.

Legg forsiktig den ene bunnen på fatet, smør over halvparten av den gule kremen. Legg den andre bunnen oppå og smør utover resten av kremen. Pynt kaka slik du ønsker og sett kaldt fram til servering. Vi pyntet med sjokoladehjerter, krokan og ristede mandelflak.

Terningkastet fra barna her i huset ble 4 og 6. Det må jo betegnes som en suksess!

 

Tekst og foto: Kari-Marte Frøyset

Denne artikkelen sto på trykk i utgave 3 2016

Comments are closed.