Tid for julemarkeder

nf27002-002julemarked_topp

Foto: Norsk Folkemuseum/Anne-Lise Reinsfelt

Det er ca 17 dager igjen til jul og markedene står i kø i helgene. Her er noen tips til hvor du kan finne julestemning og kanskje fine julegaver i helgen.

Julemarkedet på Norsk Folkemuseum er for mange en veldig viktig førjulstradisjon. På Østlandet er markedet blant de største enkeltstående aktivitetene før julaften. De historiske julepyntede husene, Sølvguttene som synger, glaserte epler, barneaktiviteter, nisseverksted, juleteater, hestekjøring, ølbrygging og en av landets beste markedsplasser, er blant ingrediensene som gjør at folk går mann av huse for å besøke Bygdøy de to første helgene i desember.

nf25966-002julemarked_w

Foto: Norsk Folkemuseum/Anne-Lise Reinsfelt

Nytt av året er juleutstillingen «En julefortelling – 1000 år med jul».  Utstillingen viser ulike gjenstander knyttet til julen og juleforberedelsene gjennom hele 1000 år. Her kan man få et innblikk i hvordan julen har forandre seg fra før den ble kristnet på 1000 tallet, via den norske tradisjonen som eskalerte på 1800-tallet og frem til i dag.  Her blir det også gjensyn med mange kjente gjenstander fra nær fortid.

julemarked

Foto: Heidi Skundberg/Fra Oldemors hage

«Jul på Eidsvoll Verk» er et annet årlig julemarked som finner sted i Galleri Festiviteten og Stallgården.

Arrangøren, Mathiesen Eidsvoll Værk, håper at du skal oppleve den gode, litt gammeldagse markedsstemningen. Her finner du alt fra håndlaget konfekt, vevde puter, treleker, smykker, keramikk, varme tøfler, ferske brød, alpakka garn, honning, pelskåper og mye mer!

Julemarkedets kafé holder til i den gamle garasjen. Her serveres det blant annet vintertoddy og julevafler.

Ute i gårdsrommet skjer det også ting. Her kan du kjøpe med deg et juletre eller slå av en prat med bøkker Ole Jonny Olsen, som lager flotte tønner. Heidi Skundberg (bildet under) fra «Fra Oldemors hage» selger sine vakre, historiske hagemøbler, og skaper en veldig hyggelig stemning i gårdsrommet.

img_0172

Foto: Fra Oldemors hage

Besøkende kan også oppleve nøinstallasjoner av Ola Skjenneberg, minikonsert med koret Cremè Fraishe, eller alpakkaer på besøk! Hva som skjer et annet år – er det ingen som vet!

Jul på Eidsvoll Verk betyr ikke bare jul på Stallgården, men også på Galleri Festiviteten. Hos «naboen» Eidsvoll 1814 er det også julefeiring.

Sett av noen timer i helgen til å senke skuldrene og nyte hyggelig førjulsstemning hvor en du måtte ferdes! Tips gjerne andre lesere om julemarkeder på vår facebookside!

Comments are closed.