Tid for såpe og vann

img_6599_topp

Når solen og varmen kommer krypende inn vinduskarmer og over dørstokker, da syns det at vi har ligget i dvale i løpet av vinteren. Smuss og uønskede hybelkaniner kryper frem i lyset og vi ser at vi trenger å brette opp ermene og legge oss på kne for å nå de uinnbydde gjestene. Men en storvask trenger ikke å være et ork – så lenge man har utstyret i orden.

 

img_6599

 

Og hva er mer behagelig enn å sette seg ned i et såpe-duftende hus etter en vaskesjau? Vinteren er forbi og det er på tide med den store vårrengjøringen. Så frem med vaskefillen! Her skal det lukte nyvasket og rent!

 

Mange har kanskje tatt en nokså stor vask før jul slik at de kunne ønske høytiden velkommen i et nyvasket hjem. Men rundt disse tider og i tiden etter, er det både kaldt og mørkt og det innbyr ikke akkurat til rengjøring. Vi gjør det vi må og så venter vi med resten til våren og lyset kommer, til vi kan henge ryer og tepper ut, la vinduene stå oppe og slippe inn deilig vårluft. Da er det liksom mer laga for å ta i et tak.

Vi har hatt vår vinterhvile. Og skal man gå i gang med en skikkelig vask, er det så mye enklere hvis man har det rette utstyret tilgjengelig. Såper som dufter av mint og lavendel og gammeldags gulvsåpe som minner om svundne tider, det skaper en god stemning i rommet mens man holder på – og i timene etter.

img_6649

Jeg har vært i det gamle 1700-talls kjøkkenet på Brevik bymuseum i Telemark og jeg blir ekstra ydmyk med tanke på hvordan folk har levd i disse rommene tidligere. Jeg er ikke den første som har lagt meg på kne for å skure de gamle gulvene.

Damene på kjøkkenet her gjennom tidene, har ikke hatt fine pianofingre. De har måttet jobbe hardt og mye for å holde alt i orden. Gulvene er tykke, brede og ubehandlede bord. Utrolig vakre og slitte. Særlig rett ved dørstokken inn til stuen. Der kan man åpenbart kjenne en fordypning i plankebordene. Her har de løpt ut og inn med mat og andre godsaker til de fine stuene. Og man kan tydelig både se og kjenne spor etter historien. Derfor er slike gulv så flotte når de ikke er malt. Men de bør vaskes og settes inn med såpe.

Og som sagt, så gjort. Jeg har lagt meg ned på kne for å vaske bort vintersmusset og sette gulvet inn med tykk og deilig miljøvennlig såpe. Og jeg kjenner at rommet fylles med duften av tyriolje. Dette er ordentlige saker for gamle gulv.

img_6531

Noe av gulvsåpen er tappet over i en lettere glassflaske. Slik kan man mye enklere helle litt såpe ut på gulvet for så å skure det inn med kaldt vann. Dessuten kan glassflasken stå til pynt i for eksempel vinduskarmen. Den trenger ikke og gjemmes inn i et skap. Den er rett og slett dekorativ der på kjøkkenbenken sammen med de andre gamle flaskene. Og når den kraftige og nylagte kjøkkenbenken i ubehandlet  tre også trenger en vask, kan akkurat den samme såpen brukes.

Inn av de store flotte vinduene slippes det deilige vårlyset inn og jeg kan kjenne at det varmer i ansiktet fra solen utenfor. I vinduskarmen står det også ulike størrelser av gode og praktiske dispensere fulle av oppvasksåpe med mintduft. Jeg kan ikke tenke meg noe friskere duft enn mint og setter i gang med oppvasken uten å nøle. Nå er forberedelsene godt i gang, vi her oppe i nord kan ønske våren og sommeren velkommen!

img_6676

Denne artikkelen sto på trykk i utgave 2 2011. Tekst og foto: Liv Sandvik Jakobsen.

Vil du lese mer om hvordan du vasker gulvet på best mulig måte? Klikk her for artikkel hos Bygg og Bevar.

Comments are closed.