Tradisjonshåndverk: Møbelsnekker

Agnete Mikkelson studerte ved Østfold Møbelsnekkerskole året 2012/2013

Agnete Mikkelson studerte ved Østfold Møbelsnekkerskole året 2012/2013

I Indre østfold ligger landets eneste gjenværende private møbelsnekkerskole, rett i utkant av Mysen sentrum, i Eidsberg kommune. Her får 15 elever hvert år mulighet til å utvikle sine praktiske ferdigheter innen faget. Nå er det Svein Anders Tjernsbekk som er rektor ved den tradisjonsrike institusjonen, stiftet i 1926 av arkitekt Mons Løvfald.

 

Den opprinnelige skolebygningen fra 1926 er fremdeles i bruk.

Den opprinnelige skolebygningen fra 1926 er fremdeles i bruk.

Kanskje er det ikke rart at møbel-snekkerskolen ble liggende nettopp i Mysen. I perioden etter 1882, da jernbanestasjonen ble anlagt, og utover 1900-tallets første halvdel vokste møbelin-dustrien seg stor i det, den gang, lille tettstedet. Snekkere og andre fagpersoner etablerte seg her og makk et komplett møbelfaglig miljø. Møbelprodusentene i Mysen fikk et godt rykte i hovedstaden, og Adolf Relling firmaet Rastad og Relling produserte sine Futurum-møbler ved Mysen Møbelindustri i flere tiår.

Heidi Haaland i møbeltapetsererverkstedet.

Heidi Haaland i møbeltapetsererverkstedet.

Da Østfold Husflidsskole ble etablert i 1926 var det som et vintertilbud til distriktets bønder. De lærte seg håndverket og produserte blant annet møbler i vinterhalvåret, som de solgte i Oslo. Skolen har hatt kontinuerlig drift siden starten – selv under andre verdenskrig.  Det var først i 1994 skolen skiftet navn til Østfold Møbelsnekkerskole. I dag eies skolen av arkitekt Espen Løvfald, stifterens barnebarn.

– Kanskje dere ser noen kjente her, spør Tjernsbekk og holder opp klassebildet av 1988-kullet. Vi studere det nøye. Det er ikke lett å kjenne han igjen i 80-talls habitt, men på første rad sitter rektor selv. Det hender slektninger av tidligere elever dukker opp. Tjernsbekks søster og onkel har også trådt sine «snekkersko» på skolen – det samme har undertegnede og hans far. De fleste elevene ved møbelsnekkerskolen har rundet 20 år og vel så det. Unntaksvis får skolen søkere i slutten av tenårene, men de fleste har noen år med bde utdanning og/eller arbeidserfaring før de søker seg inn her.

– Vi anser det som en stor fordel at elevene er voksne. De er topp motiverte og vi har et godt miljø med selvstendige personer som vet hva de vil, sier Tjernsbekk.

Deler av årets kull 2012/213: F.v. rektor Svein Anders Tjernsbekk, Linn Merete Kristiansen, Marte Brinchmann, Sara Camilla Heer, Heidi Haaland og Agnete Mikkelson.   Bak fra venstre Ida Nilsson, Lise Kvæl, Thomas Saastad, Hilde Skjønhaug og Lasse Henriksen.

Deler av årets kull 2012/213: F.v. rektor Svein Anders Tjernsbekk, Linn Merete Kristiansen, Marte Brinchmann, Sara Camilla Heer, Heidi Haaland og Agnete Mikkelson.
Bak fra venstre Ida Nilsson, Lise Kvæl, Thomas Saastad, Hilde Skjønhaug og Lasse Henriksen.

En stol – 15 muligheter

Inne på sløydsalen jobber elevene med «stolprosjektet». I november laget de hver sin stol i papp – målet var å lage det letteste sittemøblet i full størrelse, og som tålte å bli brukt. Rekorden i år ble et sittemøbel som veide under 100 gram. Salatbestikk og skrin har de laget tidligere i skoleåret. Først etter jul startet elevene på sitt første «ordentlige» møbel.

Først masseproduserer elevene alle delene som hører til en stol. Deretter står de fritt til å tilpasse delene og designet ut fra malen. Og utrolig nok klarer elevene å lage 15 helt ulike stoler ut fra de prikk like delene.

En av mange stoler som har sett dagens lys på «Møbelsnekker´n»

En av mange stoler som har sett dagens lys på «Møbelsnekker´n»

– Elevene lager første en modell i skala 1:7, eller i Barbie-formatet, som vi kaller det på spøk. Deretter designer de modellen sin før de setter i gang med utførelsen. I denne oppgaven skal eleven få erfaring med alt fra å bygge modeller, bruke håndverk-tøy, sinking og tapping, sammenføyninger, formgivning og produksjon for å nevne noe. Til prosjektet hyrer skolen inn professor ved Kunsthøgskolen i Oslo, Sigurd Strøm, til å undervise i formgivning og design. Et fruktbart samarbeid som fungerer svært godt.

– Vi har hatt dette temaet i flere år nå og jeg har enda til gode å se to like stoler, sier en fornøyd rektor.

Elevene lager hver sin modell i skala 1:7.

Elevene lager hver sin modell i skala 1:7.

Fornøyde elever

Det pusses, slipes og tilpasses inne på sløydsalen. Fra maskinrommet høres sagelyder.  Vi hilser på Ida Nilsson. Hun søkte seg inn etter å ha fullføre år ved Arkitekt-høyskolen i Oslo.

– Jeg synes arkitektstudiet var veldig spennende de første årene, men etter hvert ble det mye tegning på data. Derfor bygger jeg på med et år her. Det er fantastisk å få jobbe så mye praktisk. Det setter kreativiteten i sving igjen, forteller hun.

Også Thomas Saastad er tilfreds med studenttilværelsen ved møbelsnekkerskolen.

– Jeg er opprinnelig utdannet både innen tror jeg at jeg har funnet den perfekte kombinasjonen. Til vanlig bor jeg i Oslo med kone og barn, men har fått «perm» og bor nå på hybel i Mysen mens jeg er hjemme i helgene, ler Thomas. Han synes «stolprosjektet» er en spennende oppgave som blant annet gir god trening i problemløsning.

Her viser Thomas Saastad fram stolen. Setet er på plass, nå funderer han på hvordan ryggen skal bli.

Her viser Thomas Saastad fram stolen. Setet er på plass, nå funderer han på hvordan ryggen skal bli.

Mange muligheter

I dag kan elever hospitere et år etter endt studium. De leier da plass på møbelsnekkerskolen og betaler for plassen fra egen lomme. Det er også mulighet for å hospitere ved skolens møbeltapetsererverksted.

– Dessverre har håndverksfag vært nedprioritert i Norge. Ser vi til Sverige så har man tilbud om både Bachelor og Master innen snekkerfaget. Flere elever har studert videre ved Malmstenskolen i Stockholm. Den særdeles dyktige møbelsnekkeren Kjetil Harket var Østfold Møbelsnekkerskoles første elev som ble tatt opp ved denne prestisjetunge eliteskolen. Der tilbys det studier innen møbelsnekring, møbeldesign, møbeltapetsering og møbelrestaurering.

Ida Nilsson er ferdig utdannet arkitekt. Hun synes det er flott å kunne jobbe med et  praktisk fag etter fire år på skolebenken i Oslo.

Ida Nilsson er ferdig utdannet arkitekt. Hun synes det er flott å kunne jobbe med et praktisk fag etter fire år på skolebenken i Oslo.

Tjernsbekk håper Østfold Møbelsnekkerskole en gang i framtiden kan tilby et to-årig utdanningsløp. I mai setter rektor og resten av styret ved Østfold Møbelsnekkerskole seg ned for å gjennomgå søknadsbunken.

– Det er like spennende hvert år. Vi vet aldri hvor mange søknader vi får og vi er jo sårbare siden vi er en privatskole, med bare 15 elever per år. Noen år har søkerbunken vært svært liten, andre år har det vært bra. Vi krysser fingre for en oppsving i antall søkere i årene som kommer, avslutter Svein Anders Tjernsbekk optimistisk.

Besøk gjerne skolens nettside på www.mobelsnekker.no

 

Tekst og foto: Kari-Marte & Tor Harald Frøyset

Comments are closed.