Velkommen hjem til oss!

hagedamn

Gamle Hus & Hager er resultat av en drøm vi lenge har hatt og en visjon om å dele gode råd, inspirasjon og gleden ved å leve i et gammelt hus. Og et savn etter et magasin som går i dybden når det gjelder restaureringsprosjekter, norsk byggeskikk og gamle hager.

Eldre norske håndverkstradisjoner, historiske og hardføre planter, estetikk og materialer av god kvalitet er ikke lengre en selvfølge. Vi håper å kunne bidra til at flere blir bevisste på de mange valg man står ovenfor når man skal restaurere, istandsette og vedlikeholde gamle hus og hager.  Vi vil derfor invitere deg som leser dette bladet hjem til oss i denne reportasjen, for at du skal bli litt bedre kjent med oss og klokkergården.

 

-Helt siden jeg som liten gutt kjørte forbi den gamle skolebygningen med skolebussen har jeg vært fasinert av dette stedet. Da den gamle skolen og klokkergården til Eidsberg kirke ble lagt ut for salg i 1997, var jeg ikke i tvil. Dette stedet var ment for meg, forteller Tor Harald. Da hadde han allerede pusset opp en gammel, forfallen husmannsplass. Etter fem år der, var Tor Harald klar for nye utfordringer og det fikk han, da han flyttet fra ei stue på 40 til en hovedbygning på nesten 400 km2.

familie2TA VARE PÅ KULTURARVEN

Nå, 12 år og utallige timer med oppussingsarbeid senere, angrer verken han eller jeg et øyeblikk. Det har blitt en flott bolig, hvor husets sjel kommer til sin rett. Da vi traff hverandre i 2003 og Kari-Marte senere flyttet inn på klokkergården, holdt Tor Harald på med å gjenoppføre et gammelt stabbur fra 1893 på tunet. Dette kommer fra en annen gård i fylket og er en reisverksbygning, i tydelig sveitserstil. I 2006 ramlet vi over et sjeldent svalgangshus fra midten av 1700-tallet, som lå nokså bortgjemt, men ikke så veldig langt fra oss. Det måtte vi jo bare ha! Vi hadde vært på jakt etter en sidebygning en stund, og når det som trolig er kommunens siste svalgangsbygning med hel svalgang oppe og nede var tilgjengelig, var vi ikke i tvil om at dette måtte tas vare på. Ikke bare fikk vi en flott sidebygning, men vi fikk også sjansen til å ta vare på en viktig del av kulturarven.

hovedbygningfor

 

OMFATTENDE PROSJEKT

Da Tor Harald kjøpte klokkergården var det mellom 40 og 50 knuste og sprekkene vindusruter. Disse er reparert og istandsatt med gammelt, håndlaget glass. Innvendig har alle rom fått tilbake sin opprinnelige farge, og det må ha vært gode tider, for alle rommene har ulike farger. Her finner du alt fra gammelrosa, til turkise og solgule vegger. Det har vært et omfattende arbeid å sette klokkergården tilbake til fordums prakt. Bygningene bar sterkt preg av forfall etter over 30 år som sosialboliger, ombygging til leiligheter innvendig, vannlekkasjer, og en del uheldige forsøk på modernisering. De fleste tak og vegger var beslått med plater, festet med tusenvis av små stifter. De gamle speildørene var modernisert ved å lime og spikre på plater. Det positive var at under alt dette lå det opprinnelige panelet på vegger og tak. De gamle gulvene er bevart der det de ikke har vært ødelagt av råte og vannskade. Kun to gamle dørhåndtak var igjen i huset, resten er skaffet tilveie fra rivningsklare hus, funnet på messer eller hos brukthandlere.

 

INTERIØR MED AUTENTISK PREG

Vi har valgt å møblere huset med gamle møbler, som vi mener passer til husets alder og stil. Gamle møbler er av håndverksmessig høy kvalitet, er holdbare og ikke minst vakre å se på. De blir også finere med årene, spesielt de gamle bondemøblene får finere patina jo mer de blir brukt. Prisen på gamle møbler er i dag forholdsmessig lav sett i forhold til kvalitet, ikke bare er det miljøvennlig gjenbruk, men det kan også være en god investering å kjøpe antikke møbler. Siden det ikke var noe bad i huset, ble det minste klasserommet bygd om til dette formålet. Noen velger moderne interiør når de tilføyer for eksempel et bad. Vi syntes det var naturlig å holde badet i gammel stil, og bruke gamle bygningsdeler, som harmonerer med interiøret ellers.

HAGE MED GAMLE EPLETRÆR

Da Tor Harald kjøpte klokkergården var hagen et villnis med tre gamle epletrær, en syrinbusk, en rynkerose, to store, gamle asketrær, noen gamle bjørker, en håndfull rips og solbærbusker og en spirea. Klokkergården var faktisk kjent for sin flotte hage, med grusganger omringet av granhekk, og med lindelysthus og gode eplesorter. Da gården ble okkupert av tyskerne under 2. Verdenskrig, ble den gamle hagen hogd ned og jevnet ut til eksersisplass for de mange tyske soldatene. Med hjelp av memoarer fra tidligere beboere og intervju med eldre personer i området, er hagen gjenskapt med grusganger, lysthus, eple og plommetrær, bærbusker og granhekker. Ellers er det kun brukt tidstypiske stauder, tresorter og buskevekster på tunet.

EN VIKTIG OPPGAVE

Å ta vare på gamle hus og hager er både givende og verdifullt. Tenk på all den historie og begivenheter som har utspilt seg innen for husets fire vegger. Vi håper dere har fått et lite innblikk i vår livsstil og hverdag, den kan anbefales på det varmeste. Vær stolt av ditt gamle hus og hage, og vern om de med nennsom hånd. Det forsvinner dessverre mange flotte gamle hus og hager hvert eneste år. Det er en viktig oppgave å ta vare på denne delen av vår felles kulturarv for kommende generasjoner.

Tekst og foto: Kari-Marte og Tor Harald Frøyset

Comments are closed.