Velkommen til årets Hagehistoriske marked!

_MG_3568

Har du en gammel hage, ønsker du deg en gammel hage, eller har du interesse av gamle hager? Da er Sveinhaug gård i Ringsaker stedet for deg den første helgen i september!

For sjette år på rad samles produsenter og tilbydere av de vakreste og nyttigste ting til gamle hager: Historiske stauder og sommerblomster, tradisjonssorter av bærbusker og frukttrær, kopier av gamle hagemøbler, klassisk håndverktøy, økologiske driftsmidler, – og stilige arbeidsklær.

Her får du kunnskap og gode råd om historiske hager av de beste foredragsholdere, hagehistorikere, hageskribenter, landskapsarkitekter, hageplanleggere gartnere og andre fagfolk.

IMG_3448

Lokale produsenter stiller med høstens grøde – både ferskt, på glass og i flasker, og du vil møte grønne kokker som tar utgangspunkt i kjøkkenhagens sprutferske råvarer.

Det settes opp «hagetog» fra Oslo S søndag morgen, med Knut Langeland som reisefølge. Han er en skattet hagehistorisk skribent og kåsør, og kåserer om norsk hagehistorie på turen opp. Hagetoget arrangeres i samarbeid med NSB og Hamarregionen reiseliv, med egen påmelding til post@hamarregionen.no

På markedet får du flere åpne foredrag og demonstrasjoner gjennom dagen. Eier og kunsthistoriker Ingeborg Sørheim tar deg med på en hagehistorisk vandring, og setter anlegget inn i en europeisk sammenheng. Vi rusler også ned til Sveinhaugen, gravhaugen fra 600-tallet, som er anleggets hovedmotiv. Ingeborg har mottatt flere priser og utmerkelser for sitt restaureringsarbeid på hus og hage, bl.a. Olavsrosa, Nasjonal Kulturlandskapspris, og ble nominert til EUs kulturvernpris i 2012.

IMG_3432

Godværskafeen er naturligvis åpen med dagens lunsj, – blings, – suppe, – veggis, – hjemmebakst, kokekaffe på økologiske bønner og deilige drikker fra Ringsakerhagene.

I kjøkkenhagen kan du hilse på dyra og du finner herlige lekesteder for barn, hagespill og uteleker – og kafémusikk i hagen.

SEMINARTEMA: KJØKKENHAGE

Fagseminaret holdes fredag 5. september I samarbeid med Disen kolonial – Sjur Harby som også er fast samarbeidspartner. Disen Kolonial har innlemmet Hagehistorisk seminar i sin Breidablikkserie og stiller med eget program. Påmelding og program finner du på www.disenkolonial.no. Årets tema er kjøkkenhagen.

For første år er magasinet Norske Hjem med som samarbeidspartner. De overtar etter Lev Landlig som takker av etter fem år.

– Vi har vært på Sveinhaug som utstiller i flere år og synes det var flott å få mulighet til å gå inn som samarbeidspartner nå. Hagehistorisk Marked er midt i blinken for våre lesere, sier redaktør og utgiver Kari-Marte Frøyset. Hagehistorisk marked arrangeres også i samarbeid med Vea – Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører, som deltar med salg av historiske stauder, og presenterer sin nye studieretning; Historiske grøntanlegg!

Her kan du laste ned hele programmet! (klikk på bildet under)

Hagehistorisk-Marked-2014-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst: Ingeborg Sørheim Foto: Kari-Marte Frøyset

 

 

IMG_3492

Comments are closed.