Vinterdvale i hagen – planlegg nå!

igroshage.no_vinter1

November er over oss, og vinteren står for døra. Grønne fingre landet rundt har lagt fra seg hageredskap og satt inn gressklipperen for sesongen. Det er dvaletid i hagen. Tiden er inne for å ta fram alle hagebøkene som står i hylla. Sett deg ned, la deg inspirere og starte med planleggingen av neste års hagesesong. Gamle Hus & Hager har tatt en prat med landskapsarkitekt Nils Skaarer og fått tips til hvordan man bør gå frem med hageplanleggingen

 

Tenk mangfold

– Mange tenker kanskje at den perfekte hagen er en vedlikeholdsfri hage. Det er jo et paradoks . En hage er jo levende og vil alltid kreve stell og omsorg, man kan til en viss grad begrense vedlikeholdet, men man må pusle litt med hagen om man vil ha det vakkert rundt seg, sier Nils Skaarer. Med 40 års erfaring fra å tegne hager og en livslang interesse for det som vokser og gror rundt oss vet han hva han snakker om.

– Jeg syntes det er trist å se alle rette plener og tuja hekker som overtar hagene rundt om kring, sier Skaarer og ønsker at folk blir mer bevisste på plantemangfold og ivaretakelse av gamle hager.

 

nilsskaarer

TRÅ VARSOMT

– Jeg har jobbet en del med gamle hager, spesielt knyttet til gårdsbruk og større private hageanlegg. Noen ganger er de nok så intakte og trenger bare beskjæring og istandsetting. Andre ganger mangler de gamle elementene som for eksempel grusganger, men plantene i hagen er i god behold. Det som er tristest å se er gamle gårdshager som har arealet inntakt, men hvor hagen og dens struktur er ødelagt fordi man vil gjøre det lettvint.

Skaarer sier han mener landbruket er utstyr med for stor redskap, og påpeker at til sitt bruk er det greit. Han syntes det er feil fremgangsmåte å grave opp en gammel hage med gravemaskin, for så å anlegge en flat plen i en hage som fremdeles har kvaliteter ved seg som er verdt å ivareta. Det gleder Nils å se at det er flere som blir bevisste på å ivareta sine gamle hager og som spør om hjelp fra landskapsarkitekter.

vinter3

VIKTIG Å PLANLEGGE

– I dag tenker mange at hagen skal være funksjonell, dette er jo egentlig ikke en ny takemåte. Hagene var funksjonelle før også, det er bare bruken som har endret seg. Jeg er også opptatt av at hager skal være funksjonelle, men unntaket er når en hage har historisk verdi, da mener jeg det må gå foran hensyn til funksjonalitet.

Nils Skaarer forteller at det man kan gjøre grep som gjør det mulig å beholde store den store, gamle hagen. Man må se på ulike skjøtselsteknikker, kanskje trenger man ikke klippe hele plenen men la et felt stå som eng for eksempel.

– Hagen er jo et uendelig tema og det finnes ingen fasit. Gamle hager vil alltid ha spor etter de som har eid den før oss. Planter har blitt innført opp gjennom tidene og endringer har kanskje blitt utført i ulike etapper, og man vil alltid måtte ta valg. Det viktige er å tenke seg godt om og planlegge før man går i gang, avsutter Nils Skaarer.

 

Nils Skaarers tips om hageplanlegging:

 

 • Mål opp hagen din, om vinteren er det lettere å få oversikt og du ser lettere de store linjene i hagen.
 • Tegn en skisse, bruk denne som grunnlag for plassering av elementer. En skisse gjør det også enklere dersom du rådføre deg med en fagperson.
 • Ikke gå for fort fram, tenk deg nøye om før du gjør inngrep. Bruk spade, ikke gravemaskin, så du ikke risikerer å fjerne noe ved en feiltagelse.
 • Se etter både små og store kvaliteter i hagen. Vurder hva som finnes i hagen, hva skal bort og hva skal beholdes.
 • Tenk på hagen som et rom, den skal ha vegger, tak, rom og kulisser. Det krokete gamle epletreet kan bidra til en fin effekt selv om det ikke bærer så mye frukt lengre.
 • En hage fortjener like god planlegging som et hus.
 • En hage som er fin om vinteren, er fin hele året.
 • Tenk plassering, farger, duft og struktur. Deretter velger du en plante som passer.
 • Ta utgangspunkt i planter som lever og trives i ditt distrikt.
 • Bruk de lokale planteskolene, da får du kvalitet og kunnskap med på kjøpet.
 • Pass på at du får riktig sort og art.
 • Vent med beskjæring til det nærmer seg vekstperioden igjen.
 • Bruk hagen mer om vinteren også. Kle på deg og kom deg ut!

 

 

Av: Kari-Marte Frøyset   Foto: Gro Krog, igroshage.no / Sigrid Skaarer

Comments are closed.