Voksne vil ha grønne jobber

gartner_jarlsberg

Kjell Anders Lier (bildet) fra Østfold er ferdig med første år av gartnerutdanningen på Vea. Han er en av dem som har brutt med tidligere yrkesvalg. Foto: Siri Thoner Eriksen

Oslo (NW): Voksne står i kø for å utdanne seg til gartner. De vil ha et yrke som gir mer glede.

– Vi har lange ventelister av voksne til gartnerutdanningen. Det har vært jevn økning i søkingen de siste årene, og tendensen er den samme i år også, sier informasjonsrådgiver Dorte Finstad ved Vea – Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører.

Mens gartnerlinjer på videregående skoler er forbeholdt skoleungdom, samarbeider gartnerlinjen på Vea i Hedmark med Folkeuniversitetet om gartnerutdanning for voksne.

 

– Mange av søkerne har annen utdanning og yrkespraksis fra før. Nå vil de følge drømmen de har hatt i årevis om å jobbe med jord og planter. Vårt inntrykk er at stadig flere vil ha et arbeid som gir glede og utfoldelse, sier Dorte Finstad.

I årets søkerbunke er det flyvertinner, helsepersonell og folk som har jobbet med administrasjon i store organisasjoner.

– Folk vil ned på jorda igjen, bokstavelig talt. Mange er lei av stressende jobber på kontor og vil heller ha jord på hendene.

Fabrikkarbeider

32 år gamle Kjell Anders Lier (bildet) fra Østfold er ferdig med første år av gartnerutdanningen på Vea. Han er en av dem som har brutt med tidligere yrkesvalg.

– Fra før har jeg fagbrev som prosessoperatør og har jobbet på kjemisk fabrikk i mer enn 11 år. I fjor bestemte jeg meg for å prøve noe helt annet. Jeg var lei av skiftarbeid og sliten av å jobbe om nettene.

I klassen hans har de fleste annen utdanning fra tidligere.

– Jeg går sammen med en tidligere sykepleier, en hjelpepleier, en som har jobbet i årevis på laboratorium, en interiørarkitekt og en baker, for å nevne noen. Det vi har felles er sansen for naturen og livet i det grønne.

Gartnerutdanningen på Vea er lagt opp som et toårig deltidsstudium. Det er en forutsetning for å kunne ta ny utdanning i voksen alder, mener Lier.

– De fleste voksne er helt avhengig av å jobbe ved siden av studiene. Undervisningen er skreddersydd slik at vi greier begge deler.

Jarlsberg Hovedgård

De nyutdannede gartnerne er ettertraktet arbeidskraft.

– Våre rapporter tyder på at studentene som går ut fra Vea ikke har problemer med å finne jobber. Det er stor mangel på gartnere med fagutdanning, sier Dorte Finstad på Vea.

Noen blir produksjonsgartnere og dyrker grønnsaker, urter eller roser for salg. Andre går til kommunale jobber i park- og idrettsetater. Hagesentrene trenger også fagfolk.

Kjell Anders Lier har allerede skaffet seg jobb, selv om han har et år igjen på gartnerlinjen.

– Jeg er ansatt som gartner ved Jarlsberg Hovedgård i Vestfold og skal blant annet skjøtte parkanlegget med frukttrær og rosebed. Det blir en flott jobb å kombinere med siste skoleår på gartnerlinjen.

Tekst: Elin Bjørnsson/ Newswire

Vil du vite mer om gartnerutdanningen på Vea kontakt eller se studietilbudet på skolens nettsider her:

· Informasjonsrådgiver Dorte Finstad på Vea, mobil 9575 9598

· Østen Lybeck, avdelingsleder for gartnerfagene på Vea, mobil 901 32 330

 

Comments are closed.