Ekspertenes råd om etterisolering – Hvor er det mest effektivt å isolere? (Se film under)
- Gulv og tak er ofte de svakeste punktene i gamle hus – isolasjonsmessig. Deretter kommer vinduene.
- laftede vegger er normalt en god konstruksjon, selv i dag. Men sprekker må tettes.
- Før man går i gang kan det være lurt å spørre seg hvor de store arkitektoniske verdiene i huset ligger. Normalt vil det være det yttre, men det kan også være et verdifult interiør. Gulv og tak er ofte ikke så kontroversielle å gjøre noe med.
- Sett inn tiltak der det er lite kontroversielt og har stor effekt.
- Sjekk om tiltaket er søknadspliktig. Er huset fredet eller ligger i en vernesone gjelder egne regler.
- Vedlikehold er ikke søknadspliktig – det dekker maling mm. som ikke endrer fasaden.
- Lufting er viktig. Ta ned panelet og vindtett, lekt ut for lufting og sett panelet tilbake. Det er mulig å få laget opp nytt panel etter gamle dimensjoner til det som må skiftes ut – så ser huset intakt ut.
- Det finnes ikke så mye nytt på markedet – men dimensjonene går ned. Tynnere og mer effektive produkter blir mer diskret i veggen.
- Murgårder med fredet fasade – mulig å isolere utvendig mot bakgård med mineralull og fiberpuss. innblåsing i bjelkelag. Tenk brannsikring ved valg av isolasjonstype.
- Fuktsperre og Plast – regelen er tett inne åpent ute. Mineralull bør brukes med plastfolie eller tett dampsperre. Noen gamle hus er tettet ute (med feks. asfaltpapp). Huset bør ikke tettes både ute og inne.
På markedet flommer det av gode råd og produkter, men hva lar seg egentlig gjøre uten å gjøre for store inngrep i huset? På Bygg Reis Deg 2011 arrangerte Bygg og Bevar seminaret «ENØK i gamle hus – slik gjør du!» i samarbeid med Fortidsminneforeningen og Norske Hjem.
Gikk du glipp av seminaret – Bygg og Bevar har filmet foredragene. Og vi har oppsummert de viktigste rådene fra ekspertene: Slik gjør du!
Per Christian Ellefsen, selv huseier og venn av gamle hus, åpnet seminaret med å fortelle en fullsatt sal på Bygg Reis Deg om sine mange prosjekter. Og som så mange huseiere med ham, har også han lurt på hva som EGENTLIG er lurt å gjøre.
Til å svare på spørsmål om men skal bytte eller pusse opp vinduer og hvordan etterisolere av gamle hus:
- Håndverker og ingeniør Per-Willy Færgestad, Riktig Restaurering Akershus
- Arkitekt Trond Eide i rådgivningsfirmaet Eide & Egeland
- Bygningsverner og forfatter Else «Sprossa» Rønnevig