Film: Råd om gamle vinduer

Ekspertenes råd om gamle vinduer – Gode kopier og vedlikehold

Punktene under sammenfatter kommentarer på bakgrunn av spørsmål fra salen under seminaret ENØK i gamle hus – slik gjør du! i regi av Bygg og Bevar, Fortidsminneforeningen og Norske Hjem.

  • Årsaken til at nyere vinduer har dårligere kvalitet er materialutvelgelsen, og maskinene som ikke kan håndtere så kvaerikt trevirke som i et håndlaget vindu.
  • Det finnes noen kvalitetsbedrifter som fortsatt lager vinduer på den tradisjonelle måten.
  • Fortidsminneforeningen og andre holder kurs i vindusrestaurering, slik at man kan ha gleden av å gjøre jobben selv.
  • For å minske varmetapet kan man montere innadslående varevinduer i karmen.
  • Varevinduer montert på utsiden av vinduene er en kjent løsning langs kysten. Da er det viktig at det ytterste vinduet ikke er for tett.
  • Kondens i mellom vinduene er et tegn på at yttervinduet er for tett og innevinduet for åpent.

 

På markedet flommer det av gode råd og produkter, men hva lar seg egentlig gjøre uten å gjøre for store inngrep i huset? På Bygg Reis Deg 2011 arrangerte Bygg og Bevar seminaret «ENØK i gamle hus – slik gjør du!» i samarbeid med Fortidsminneforeningen og Norske Hjem.

Gikk du glipp av seminaret – Bygg og Bevar har filmet foredragene. Og vi har oppsummert de viktigste rådene fra ekspertene: Slik gjør du!

Per Christian Ellefsen, selv huseier og venn av gamle hus, åpnet seminaret med å fortelle en fullsatt sal på Bygg Reis Deg om sine mange prosjekter. Og som så mange huseiere med ham, har også han lurt på hva som EGENTLIG er lurt  å gjøre.

Til å svare på spørsmål om men skal bytte eller pusse opp vinduer og hvordan etterisolere av gamle hus:

 

Share the Post:

Andre innlegg

Lysdugnad 14.desember

14. desember, er det tid for den årlige lysdugnaden. Dette er dagen da vi alle kan løfte frem et eller flere gamle hus og la dem få skinne. Er du med?

Les mer